Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premieră medicală la Târgu Mureș, o intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II a realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.

Potrivit informațiilor furnizate de Biroul de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, intervenţia a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de cinci zile, fiind una foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa.

O echipă de profesioniști

„Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş. Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator. Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută”, a informat aceeași sursă.

La reușita intervenției și-au adus contribuția următorii profesioniști: prof. dr. Radu Neagoe – medic primar chirurgie generală, șef lucrări dr. Solyom Arpad şi as. univ. dr. Fodor Pal – medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Raluca Fodor – medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, și medicii rezidenţi dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya și dr. Kovacs Andor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

INSEMEX Petroșani a reprezentat România la Conferința Organismului Internațional de Salvare Minieră – IMRB, la Sun City

Articolul următor

Campania umanitară „Adoptă un salon” a ajuns la Reșița la ediția a patra

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share