Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu a atras atenția asupra deficitului actual de forță de muncă

Preşedintele Compa Sibiu, Ioan Deac, a fost invitat la conferința de deschidere a proiectului Antreprenoriat de Top. Banca Națională a României a organizat această conferință în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor, Asociația Societăților Financiare din România, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Academia de Studii Economice din București, Asociația Română de Fintech și Institutul Bancar Român, Conferința de prezentare a proiectului Antreprenoriat de TOP.

Cuvântul de deschidere al conferinței i-a aparținut viceguvernatorului BNR, Eugen Nicolăescu.

Intervenția președintelui Compa Sibiu, Ioan Deac, s-a axat pe analizarea diferitelor aspecte grave ale pieței muncii din România la ora actuală. Declarațiile au fost preluate de Ziarul Financiar, partener media al conferinței BNR citată mai sus.

Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu

„Din punctul meu de vedere, referitor la promovarea firmelor de succes din România şi nu numai, aş vrea să vă spun de la început că eu sunt reprezentantul unei firme mari. Compa Sibiu este o firmă cu 2.000 de salariaţi aproximativ, o firmă cu istorie extraordinară, a trecut prin toate evenimentele importante din istoria României.

Cel mai dificil moment sau perioadă a fost cea de tranziţie de la economia de stat la cea de piaţă pentru că în acel moment lucrurile s-au schimbat radical şi am fost nevoiţi să tragem concluzia că suntem depăşiţi de ceea ce urmează şi că nu avem habar de ceea ce se întâmplă în economia de piaţă din Europa şi din lume. Nu a fost foarte simplu, dar pas cu pas, porin învăţarea multor lucruri pe care nu le ştiam am reuşit să depăşim acest moment.

Eu nu zic să fim protejaţi, nu pretindem nimic în plus de la guvernanţi, noi zicem să fim trataţi la fel ca toată lumea. Din păcate nu suntem trataţi în acelaşi mod”. aspus Ioan Deac.

Sursă foto: Turnul Sfatului

Implicarea în domeniile majore

„Se doreşte foarte mult să se promoveze firmele din România ţinând cont de mai mulţi factori. Cred că ar trebui să fim implicaţi mai mult în domeniile majore în care Guvernul României şi instituţiile statului consideră că sunt importante şi ajută la dezvoltarea ţării în continuare. Trebuie să ştim tot timpul domeniile prioritare şi să fim implicaţi, solicitaţi să participăm la proiectele mari pe care România le dezvoltă, m-aş referi la industria alimentară, industria de armament, industria construcţiilor şi aşa mai departe. Din păcate lucrul acesta nu se întâmplă. Am încercat în repetate rânduri să mişcăm în această direcţie, dar nu am reuşit.

Mi-aş dori să se înţeleagă faptul că eu care lucrez în domeniul auto sunt la fel de important pentru economia românească ca şi cei care lucrează în domeniul construcţiilor, în domeniul IT. Este important ca anumite domenii să rămână favorizată, dar nu o viaţă întreagă.

Nu consider corect ca în construcţii să se impoziteze într-un fel şi în industria auto în alt fel. S-a vorbit despre criza de forţa de muncă din România, cred că este una din cele mai grave probleme cu care ne confruntăm în acest moment, noi cei care lucrăm în producţie. De exemplu, dacă am electricieni în Compa şi câştigă un salariu de 4.000 de lei, acela merge în construcţii pentru că în construcţii câştigă cu 800 lei mai mult pentru că sistemul de impozitare în construcţii este altfel decât în industria normală”.

Ioan Deac a cerut implicarea BNR

„Mi-aş dori foarte mult să fim trataţi corect, pentru că nu poţi fi la fel de competitiv dacă tu eşti tratat într-un fel, iar alţii sunt trataţi altfel. Aş ruga pe această cale, pentru că sunt în mijlocul oamenilor de valoare din domeniul finanţelor din România, aş ruga BNR pentru că este o instituţie de importanţă capitală pentru ţara noastră să se implice cât poate mai mult în a sfătui instituţiile de decizie din România pentru a se lua măsurile cele mai corecte. Degeaba ne împovărează pe noi cei care suntem firme mari, în modul acesta nu ne ajută să progresăm şi ne afectează într-un mod deosebit”, a mai spus Ioan Deac, preşedintele Compa Sibiu, citat de Zf.ro.

Proiectul Antreprenoriat de Top

Pentru atingerea obiectivului propus, creșterea educației economice și financiare a antreprenorilor din România, BNR a pornint de la premisa că educația economică și financiară este un interes național comun al autorităților publice, organizațiilor, mediului privat și al populației și că este primordială coordonarea la nivel macro a tuturor părților interesate, Antreprenoriat de TOP își propune creșterea nivelului de educație financiară a firmelor, prin dezvoltarea cunoștințelor financiare, îmbunătățirea comportamentului financiar, dar și prin ameliorarea atitudinii financiare, creșterea incluziunii financiare în rândul companiilor, utilizarea mai amplă a produselor și serviciilor financiare și îmbunătățirea gradului de digitalizare a activităților financiare și de afaceri.

Proiectul va fi implementat concomitent pe mai multe paliere, respectiv conferințe, seminare și workshop-uri organizate începând cu data de 1 noiembrie, dar și prin realizarea unor soluții digitale care să facă disponibilă informația pentru antreprenori, într-o manieră rapidă și facilă prin construirea unui portal național de către Banca Națională a României și partenerii din industria financiară. Portalul va conține date și informații cu titlu gratuit și va avea secțiuni multiple: soluții de finanțare oferite bănci, IFN-uri, soluții alternative; resurse informaționale pentru antreprenori; instrumente și soluții pentru digitalizarea activității financiare a companiei și familiarizarea cu instrumente oferite de FinTech; fonduri nerambursabile – europene sau care pot fi accesate prin programe guvernamentale; servicii specifice pentru sprijinirea startup-urilor; securitate cibernetică legată de activitatea financiar – bancară; consultanță juridică, legislativă și contabilă, aspecte privind disciplina financiară; sfaturi utile, estimând că va fi funcțional în prima jumătate a anului viitor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

5 ANI SUSTENOBILI, soluții de business durabile

Articolul următor

Primul strat de asfalt pe Centura Beiuș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share