Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Corporațiile japoneze “vânează” IT-iștii Clujului

Târgul de Joburi & Forumul Tehnologic Româno-Japonez (TJFT) a adunat, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, 11 companii japoneze de top din domeniul tehnologiei.
Ambasadorul japonez a venit însoțit de o delegație economică numeroasă | Foto: PCN, TB

Grupuri multinaționale și startup-uri din Țara Soarelui Răsare au organizat, la Cluj, o recrutare de talente locale în domeniul tehnologiei.

Târgul de Joburi & Forumul Tehnologic Româno-Japonez (TJFT) a adunat, la Casa de Cultură a Studenților, 11 companii japoneze de top din tehnologie. Ele au oferit participanților informații despre oportunitatea de a munci la companii din Japonia și în această țară. Evenimentul a fost coordonat de Ministerul Japonez al Economiei, Comerțului și Industriei (METI) și Japan External Trade Organization (JETRO).

“Japonia și România sunt în relații foarte bune, avem o foarte lungă istorie în acest sens, iar anul trecut președintele Klaus Iohannis a încheiat un partener strategic între cele două țări, unul dintre puținele pe care le au ambele state. Printre principalele domeniile de interes se numără atât apărarea, cât și domeniul economic, prin dezvoltarea de noi tehnologii, știința și inovarea.

În vară am avut un eveniment de inovare româno-japonez la Cluj, cu mulți participanți. JobTech-ul de astăzi, care are și componenta de business-to-business (B2B), vine firesc, ca o continuare. România are mulți tineri IT-ști, iar Japonia este interesată să îi atragă în companiile sale. Românii sunt foarte talentați, dornici să facă o mulțime de lucruri în domeniul noilor tehnologii în care au un viitor strălucit”, a spus ambasadorul Japoniei la București, Hiroshi Ueda.

Japonezii și atuurile lor

“Parteneriatele între țările noastre se derulează nu doar la nivel instituțional, ci și între companii. Firmele japoneze au în comun trei elemente: excelența produselor și a serviciilor, munca în echipă, dar și deschiderea de a intra în alte țări precum România, în acest caz”, a subliniat Alin Ioan Nistor, decanul Facultății de Business Cluj.

“Sunt onorat să introduc, cu această ocazie, 11 companii japoneze foarte promițătoare care le oferă oportunități absolvenților din IT. Este momentul ideal ca aceștia să își lărgească orizontul de carieră și în Asia. Am organizat o întâlnire între startup-uri japoneze și tinere talente de aici care vor să devină angajați ai acestora.

M-aș bucura să existe relații multilaterale cât mai ample între cele două țări, să mergem mână în mână”, a spus Mitsuo Tokiwa, director general adjunct al METI. TJFT a inclus 11 companii de top din domeniul tehnologiei selectate de METI. Reprezentanții lor au sosit la Cluj pentru a întâlni tineri talentați și pasionați. Antreprenorii japonezi au prezentat companiile și avantajele oferite.

Printre oamenii de afaceri invitați la dezbateri s-au numărat Bojan Mrazovac – NTT DATA Romania, Shiro Sakamoto – e-Jan Networks, Masanori Tanaka – Asial Corporation, Yuta Arai – Simpleasy, Johan Backman – JTP CO, Koichiro Shimamori – Mynavi.

Evenimentul a mai cuprins discursurile de deschidere ale oficialilor japonezi, dezbateri pe teme actuale din piața tehnologiei, un concurs de codare, întâlniri B2B pentru unele dintre companiile japoneze, târgul de locuri de muncă. Sectoare în care acestea oferă job-uri sunt jocurile video, robotica, ingineria energetică sau inteligența artificială.

Au monitorizat forumul din vară

Ambasadorul Japoniei s-a întâlnit și cu edilul Emil Boc, la Primăria Cluj-Napoca (PCN). Temele abordate s-au axat pe componentele de inovare, tranziția verde și digitală, colaborarea dintre cele două comunități. Ei au discutat extinderea parteneriatelor între companiile japoneze și clujene, proiecte comune în planurile cultural și educațional.

Discuțiile au cuprins o analiză a Forumului Româno-Japonez de la mijlocul acestui an și programe concrete dezvoltate pentru cetățeni, precum ClujID, proiect în implementare realizat de NTT Data în colaborare cu municipalitatea.

“Sistemul de inovare japonez reprezintă un model de bună practică pentru ceea ce vrem să dezvoltăm la Cluj, bazat pe armonie, dezvoltare continuă, parteneriat. Aici avem deja rezultate recunoscute la nivelul UE ca modele de bune practici bazate pe colaborarea între sectorul public, privat, universitar și societate civilă.

Mă bucură deschiderea autorităților japoneze pentru dezvoltarea de produse tehnologice la Cluj și dorința firmelor din Japonia de a contribui la dezvoltarea ecosistemului clujean de inovare. Susținem orice inițiativă economică, educațională și culturală ce contribuie la calitatea vieții clujenilor”, a spus Emil Boc.

Din delegația japoneză au mai făcut parte Sawaka Takazaki – director general al Japan External Trade Organization București, Tomohiro Yoden – director adjunct al JETRO Headquarters, Kentaro Morita, consilier economic.

Ce companii au participat la JobTech

  • Yazaki EMEA
  • Asahi Kasei Europe
  • NTT DATA Romania
  • Yokogawa Europe
  • E&M Corporation
  • Sakigake – Semiconductor
  • JTP Co.
  • Padeco
  • e-Jan Networks
  • Simpleasy.Inc
  • Asial Corporation
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Știința, tehnologia, ingineria, matematica și fizica sunt cele cinci discipline care stau la baza educației de tip STEM. 

Atelier Lego în sistemul STEM la Cluj

Articolul următor
Efectivul de salariați din județ, în aprilie 2022, a fost de 270.393, în creștere cu 6.713 față de luna corespunzătoare din 2021.

Sfârșitul verii a venit cu salarii mai mici la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share