Sălăjenii se mobilizează pentru ca traseul viitorului drum rapid să tranziteze orașul Jibou și să se conecteze apoi la Autostrada Transilvania (A3).
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat un chestionar cu privire la viitorul traseu al Drumului Expres (DEx) Baia Mare – Dej, lotul 1, care va trece prin județele Maramureș, Sălaj și Cluj. Dezbaterea publică se termină în 22 octombrie.
Cetățenii sunt întrebați de unde au auzit despre consultarea publică, unde locuiesc, pentru care variantă de traseu optează, în ce măsură sunt afectați de proiect, ce sugestii au și dacă vor să fie informați despre etapele următoare ale proiectului.
Una dintre cele două propuneri de traseu pentru lotul 1, mai sinuoasă, ar fi foarte importantă pentru Sălaj, deoarece merge pe Valea Someșului, pe la Jibou. Cealaltă variantă, mai mult prin Maramureș, merge pe o cale directă, de-a lungul Drumului Național 1C Baia Mare – Dej.
“Vă rog să completați și voi acest chestionar și să îl transmiteți la cât mai mulți sălăjeni care vor să susțină traseul prin județul nostru. Cel prin Sălaj este varianta 2 („albastru”), de 108 km”, a îndemnat consilierul județean Nicolae Olar.
Ruta “albastră” a DEx Baia Mare – Dej ar cuprinde un traseu mult mai generos prin Sălaj. Acesta are prevăzute localități precum Mireșu Aurit, Ulmeni (Maramureș), Năpradea, Someș Odorhei, Jibou, Surduc, Cernești, Letca (Sălaj).
Varianta “roșie” vizează localități ca Satulung, Șomcuta Mare, Valea Chioarului, Prislop (Maramureș), Ileanda (Sălaj). În ambele variante drumul include apoi localitățile Glod, Gâlgău, Câțcău (Sălaj), Vad, Cășeiu, Cuzdrioara (Cluj). Cele două orașe propuse pentru viitorul traseu al DEx sunt Jibou (9.677 locuitori) sau Șomcuta Mare (8.024).
Susținere din Maramureș pentru traseul „albastru”
Senatorul maramureșean Dan Ivan agreează varianta prin Jibou. „Susțin cu tărie că traseul „albastru”, cel care urmărește Valea Someșului, este o variantă mai bună pentru Maramureș. Lansez un apel către toți maramureșenii care doresc dezvoltarea județului să mi se alăture prin completarea formularului pus la dispoziție de către CNAIR.
Jiboul vrea conexiune la autostradă
Pe de altă parte, administrația județeană din Sălaj a discutat, în primăvara acestui an, la Ministerul Transporturilor, detaliile tehnice ale proiectului de construire a DEx 4 Jibou – Românași. Acesta va asigura conectivitate orașului Jibou la nodul A3 din Românași și a localităților din lungul aliniamentului acestei șosele la rețelele principale de transport din țara noastră și statele vecine.
În vederea realizării DEx4, CJ Sălaj urma să încheie un acord de parteneriat cu CNAIR. Nodul de la Românași face parte din tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău al A3.
Bistrițenii au trei variante
Pentru lotul 2, Dej – Bistrița, CNAIR sugerează cetățenilor trei variante din care să aleagă: „roșie” (70 km), „verde” (79 km) și albastră (78 km). Președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, i-a îndemnat pe bistrițeni să voteze.
„Acest proiect denumit „Autostrada Nordului” Baia Mare – Dej – Bistrița cuprinde și Centura Bistriței, proiect prin care se va realiza cel mai important lucru, descongestionarea traficului rutier din municipiul Bistrița”, susține Moldovan.
Drumul expres este un drum public cu viteze admise de până la 120 km/h și benzi de circulație mai înguste – fără banda de urgență, cu separator de beton. Pe autostrăzi se poate circula, în România, cu maximum 130 km/h, acestea fiind înzestrate cu parapet metalic și benzi de accelerare / decelerare. Un DEx este cu 30% mai ieftin decât o autostradă, însă poate ajunge apoi la nivelul superior, în funcție de trafic.