Cosmin Dragomir a depășit granițele jurnalismului culinar. Cunoscut de la competițiile de profil, el a purtat multă vreme cognomenul Curatorul de Zacuscă, titlul unui cunoscut volum dedicat acestui preparat. După ani de cercetare, Cosmin Dragomir vine cu o carte impresionantă, Colecționarul de Sarmale. Volumul apărut la editura GastroArt se află în campanie de precomenzi.
Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice este o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în diferite media în perioada 2017-2023. Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihail Coșulețu. Volumul poate fi precomandat exclusiv
pe carturesti.ro.
Antropologia culinară à la Cosmin Dragomir
Cosmin Dragomir face antropologie culinară în toate cărțile sale, îmbinând documentarea din bibliotecă și de pe teren. Cu fiecare proiect el s-a perfecționat în a extrage informațiile, stârnind discuții și amintiri aproape uitate. Așa s-a întâmplat și în dialogurile sale de pe tot cuprinsul țării, când încerca să afle cât mai multe versiuni de umpluturi, de învelitori și tehnici de gătire a sarmalelor și nu doar al lor.
„Așa cum nici Curatorul de Zacuscă nu a fost exclusiv despre zacuscă, nici Colecționarul… nu este o carte dedicată sarmalelor. Avem și sarmale, dar aș spune că sunt minoritare, dar nu numai. Este o carte despre gastronomie la modul general, nu una de rețete deși în destul de multe articole citez din cărți vechi de bucate. În cele peste 700 de pagini am publicat o selecție dintre textele mele scrise în ultimii 7
ani. Habar nu am dacă am scris mult sau prost sau mult și prost. Știu sigur că mai am mult de scris și că încerc să o fac din ce în ce mai bine”, a mărturisit Cosmin Dragomir.
Cartea va fi disponibilă în librăriile Cărturești din decembrie, iar autorul face apel la public ca să o precomande: “Este esențial pentru mine să știu cam câte precomenzi există pentru a îmi putea regla tirajul” a mai spus el.
Susținător și promotor activ al gastronomiei locale, Cosmin Dragomir e mereu pregătit să demonstreze nu doar că avem o bucătărie românescă, ci că e una bogată, nuanțată și aproape necunoscută, motiv pentru care e implicat în numeroase evenimente care pun în evidență preparate culinare de mare valoare.