Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

20 de milioane de euro pentru Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj

Cu prilejul unei vizite în municipiul Cluj-Napoca, Ministrul Culturii, Raluca Turcan și Diana Baciuna, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii au anunțat o viitoare investiție de 20 de milioane de euro în susținerea vieții culturale clujene. Banii vor fi utilizați pentru reabilitarea clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
Ministrul Culturii Raluca Turcan și Secretarul de Stat Diana Baciuna s-au aflat într-o vizită de lucru în Cluj-Napoca, pentru a discuta cu reprezentanții autorităților locale și cu managerii instituțiilor de cultură despre dezvoltarea patrimoniului cultural și despre dificultățile cu care se confruntă acest sector.

20 de milioane pentru Cluj-Napoca

„Ca ministru al Culturii, mă bucură foarte mult să pot contribui la performanța acestui oraș prin intervenții concrete în ceea ce privește investițiile în patrimoniu, finanțarea proiectelor culturale, eficiența instituțiilor de cultură si profesionalizarea resursei umane din domeniul cultural.
Investiția pentru Teatrul Naţional Cluj-Napoca și Opera Natională Română Cluj-Napoca intră în linie dreaptă, astfel 20 milioane euro net vor fi alocați pentru restaurarea clădirii, printr-un proiect finanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), de altfel una dintre cele mai importante investiții prevăzute în proiectul finanțat de România în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, parafat în 2022. Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a publicat în SEAP anunțul de participare la licitația pentru serviciile aferente fazei DALI a investiției pentru restaurarea Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Naționale Române din Cluj Napoca, după o așteptare de 9 ani.
În ciuda dificultăților legate de bugetul ministerului, am identificat noi soluții pentru a finanța investiții, din fonduri externe sau de la bugetul de stat” a afirmat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

50 de localități clujene cu proiecte culturale prin PNRR

Susținerea vieții culturale depășește municipiul Cluj-Napoca. Raluca Turcan a adăugat câteva informații legate de proiectele la nivel de județ.
„Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural este o prioritate a mandatului meu, astfel că 50 de localități din județul Cluj beneficiază, prin PNRR, de 8 proiecte în valoare totală de aproape 210 mii euro dedicate copiilor din școli și licee. Proiectele culturale din judetul Cluj au fost sprijinite de Ministerul Culturii cu un total de 2.173.000 de lei.
Am lucrat cu echipa de la Ministerul Culturii la o nouă grilă de salarizare pentru sectorul cultural, pe care Ministerul muncii și solidarității sociale a agreat-o. Propunerile formulate de MC vizează majorări semnificative ale coeficienților de ierarhizare. O salarizare stimulativă a sectorului cultural va avea drept efect, pe de o parte, menținerea în sistem a unor oameni de o valoare incontestabilă și, pe de altă parte, încurajarea tinerilor talentați să își aleagă o carieră în sectorul cultural.

Vizite în muzeele Clujului

Cu același prilej, Raluca Turcan a văzut trei dintre cele mai importante muzee din Cluj-Napoca.
„Am vizitat Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, pentru a discuta punctual despre problemele cu care se confruntă aceste instituții atât în ceea ce privește investițiile, cât și resursa umană, salarizarea și resursele pe care le au la dispoziție pentru derularea proiectelor lor.
Subliniez faptul că soluțiile pe care le-am identificat pentru a ne asigura că reglementările privind reducerea cheltuielilor nu vor afecta activitatea și funcționarea instituțiilor de cultură, se datorează acestui tip de colaborare și pentru acest lucru le mulțumesc tuturor celor implicați.
Îi asigur pe managerii instituțiilor din țară că au în minister un partener și că vom continua să îi sprijinim să își atingă obiectivele” a mai precizat Ministrul Culturii.
W. Churchill: „Fără cultură, pentru ce am mai câștiga războiul?” citează interogativ europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură.
„Investițiile în cultură au un impact pozitiv asupra dezvoltării economice, calității vieții și a valorilor culturale ale unei comunități, totodată, contribuind la identitatea culturală, la educația publică și la dezvoltarea societății” notează europarlamentarul cu ocazia vizitei efectuate de Ministrul Culturii în Cluj-Napoca.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Prin modernizarea derulată de Kadra la BTarena, sala pune acum la dispoziția celor care o frecventează și locuitorilor din zonă o parcare cu soluții avansate tehnologic.

ENERGIE. Kadra se aliniază noului trend: parcări cu încărcare pentru mașini electrice

Articolul următor

Grădiniță nouă pentru 130 de copii, amenajată din module Containere FDC

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share