Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe s-a redeschis

Muzeul Național Secuiesc  din Sfântu Gheorghe, a fost deschis din nou publicului, după doi ani de lucrări de restaurare. Realizat de arhitectul și omul de litere Kós Károly, muzeul se bucură iar de vizitatori după ce a trecut printr-un complex proces de restaurare și modernizare.

În urma lucrărilor de reabilitare a clădirilor și a parcului dendrologic, capacitatea expozițională a muzeului a fost extinsă cu 30%. 

După câțiva ani de lucrări de reabilitare, clădirea principală și parcul Muzeului Național Secuiesc de pe strada Kós Károly pot fi vizitate din nou. Noile spații expoziționale au fost deschise din nou publicului în 26 octombrie, în cadrul unui eveniment ceremonial. Vizitatorii pot vizita iar parcul dendrologic, casa Pottyand, depozitul de pietre funerare reînnoit și depozitul de pietre.

În clădirea monument a Muzeului Național Secuiesc, expoziții moderne nu doar prin abordare, ci și ca execuție îi așteaptă pe iubitorii artelor vizuale. În expoziția inaugurală, intitulată Milestones, este urmărită călătoria muzeului de la înființare până în prezent. Artefactele prezentate și poveștile flash oferă soluții noi, digitale, celor care așteaptă cunoștințe jucăușe de la muzeu.

Expoziția temporară Geniile din spatele eroilor prezintă evenimentele războiului de independență, lupta de autoapărare și organizarea industriei militare, precum și evenimentele din hinterlandul revoluției, geniile din spatele eroilor, și comunitatea care se sacrifică, totul într-o abordare inedită.

Spațiile expoziționale de la primul etaj din Muzeul Național Secuiesc găzduiesc elemente vizuale despre arhitectura lui Károly Kós, cultura Ersd, obiceiurile de nuntă din Székely și arta lui Éltes Barna, iar expozițiile permanente ale instituției vor continua să fie construite în aceste spații în viitorul apropiat.

Vargha Mihaly, directorul Muzeului Național Secuiesc  din Sfântu Gheorghe

„Aşteptăm vizitatorii ca să vadă ce am reuşit să facem în aceşti ani de când am demarat lucrările de renovare a clădirii Muzeului Naţional Secuiesc (…) Am reuşit să facem, cred, o instituţie modernă, care va fi vizitată atât de cei bătrâni, cât şi de cei tineri. Dorim să ne deschidem către generaţia tânără, pentru că o vitrină şi un obiect muzeal cum a fost prezentat până acum poate că nu e foarte interesant pentru generaţia care urmează. Vrem să facem un muzeu de secol 21. Vom valorifica parcul foarte frumos al muzeului, vrem să facem aici concerte în aer liber şi evenimente la care să vină toată familia, nu numai părinţii, ci şi copiii. Vrem să fim cât mai deschişi către oameni. Avem inscripţii trilingve şi ghidaj trilingv, deci putem să primim vizitatori din toată ţara, dar şi din străinătate”, a spus Vargha Mihaly, directorul instituţiei.

Lucrările de restaurare şi modernizare au costat aproape 25 de milioane de lei şi au fost finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix a aniversat 35 de ani

Articolul următor

Au început plantările de arbori deasupra pasajelor din Piața Emanuil Gojdu Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share