Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asocierea ACI, Socot, Simacek intră în faza de recepție cu malurile Someșului

Consorțiul câștigător al licitației de amenajare a malurilor Someșului se apropie de terminarea proiectului | Foto: ACI Cluj

Lucrările sunt în ultima etapă, iar în cursul lunii noiembrie proiectul intră în faza de recepție.

Executant este asocierea dintre ACI (lider), Simacek Facility Services, ambele din Cluj-Napoca, și Socot Târgu Mureș. În această perioadă consorțiul coordonat de ACI lucrează la pontoane, taluzuri și se continuă însămânțările, finisaje la diverse componente și pregătiri pentru plantările de toamnă.

Proiectul este rezultatul unui concurs internaţional de soluții derulat de Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecţilor din România. Câştigătorul a fost desemnat de către un juriu internaţional. Proiectul echipei Practica a obținut premiul Share Building Awards şi a fost apreciat în cadrul Bienalei de la Veneţia.

Acesta a fost considerat un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului și transformarea acestuia într-o coloană vertebrală verde şi ecologică a orașului. Proiectul este completat de cele de reabilitare și modernizare a Parcului Armătura și platoului Sălii sporturilor, deja finalizate.

Culoarul verde-albastru la Someș este completat de un alt proiect major, cel de reabilitare a Parcului Feroviarilor, în stadiu final, iar în afara municipiului, de proiectul „Someșul metropolitan”.

“Prin ansamblul lucrărilor care se execută în zona Grigorescu, zonele verzi se extind – suprafața totală de spații verzi din cartier crește cu 1,2 ha. Spațiile publice de pe ambele maluri sunt refăcute, fauna și flora locală reintrodusă pe malurile râului.

Prin implementarea acestui proiect crește numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale: 957noi arbori. Se creează un aliniament de tei de-a lungul malului râului, însoțit de tufișuri joase care va funcționa ca tampon de securitate între drumul pentru vehicule și banda de biciclete.

Pentru zonele cu activitate intensă, precum terenurile de sport sau locurile de joacă, sunt prevăzuți arbori cu frunze mari (castani, stejari şi ulmi). În terasele mai apropiate de apă, un aliniament de frasini urmează zonele pietonale.

În spațiile care se modifică în lățime, precum Plaja sau parcul La Butuci, sunt incluse grupuri de arbuști. Aceste amenajări sunt un element fundamental al proiectului datorită potențialului de a încuraja și a da refugiu biodiversității care va declanșa un proces natural de regenerare”, potrivit PCN.

Activități principale din proiect:

– construirea de piste și extinderea traseelor pentru bicicliști
– construirea / modernizarea / extinderea de zone și trasee pietonale
– realizarea unui nou pod pietonal / velo (zona Grigorescu)
– amenajarea malurilor Someșului mic fără diminuarea efectelor sistemelor actuale de protecție la inundații și a tranzitului de debit; lucrări de sistematizare a taluzului în vederea facilitării accesului la apă, pe infrastructură de tip rigid
– investiții destinate transportului electric și nemotorizat
– creșterea accesibilității şi atractivității pietonale – remodelarea malurilor Someșului în vederea unei mai bune accesibilități pietonale la apă, amplasarea de gradene și platforme
– modernizarea amenajărilor de agreement, sport și joacă de pe traseu
– instalarea de mobilier urban – bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete, cișmele apă potabilă
– modernizarea si eficientizarea sistemului de iluminat public prin aparate de iluminat cu surse led, cu componente de comunicație wireless ce permit programarea acestora pentru funcționarea pe diferite niveluri de putere, pe diferite paliere orare (sistem de telegestiune).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Filantrop sud-african și industriaș român în slujba oamenilor

Articolul următor
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice  Cluj-Napoca a informat că, din 11 noiembrie, intră în vigoare modificările aduse la plafoanele de încasări și plăți în numerar, dar și la plafonul maxim admis pentru deținerea de numerar în casierie.

Modificări la plafoanele de încasări și plăți în numerar

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share