Comuna bistrițeană Ilva Mare găzduiește un punct gastronomic local (PGL) care va întâmpina turiștii cu mâncăruri și băuturi tradiționale din zonă.
“De pașii te vor purta pe Via Transilvanica prin Poiana Cătunenilor, poposește la Vatra Cătunenilor să îți încarci sufletul cu bucuria gazdelor de aici și cu minunatele bucate locale pe care ți le vom pregati special pentru tine și pentru cei ce te însoțesc.
Bucatele tradiționale făcute cu mult drag, după rețetele specifice zonei, servite în incinta acestui cătun din mediu rural îți vor încânta papilele gustative și te vor face să ne pășești pragul din nou. Vino în vârf de munte, la Vatra Cătunenilor, te așteptăm cu porțile larg deschise!”, au transmis proprietarii.
Traseu prin 10 județe
Președintele Consiliului Județean (CJ) Bistrița-Năsăud, Emil Moldovan, a inaugurat obiectivul. “Un nou PGL își deschide larg porțile, cu preparate tradiționale desăvârșite. Felicitări, Aurelia și Ieronim Cătuna, pentru că ați dat viață acestui minunat loc, numit Vatra Cătunenilor, prin gustul de odinioară, cu aer curat și peisaj de poveste.
Felicitări, Elena Bărbos – director al Asociației Produs în Bistrița-Năsăud, și Elena Rus – PGL Elena din Deal, pentru tot sprijinul și ajutorul acordat familiei Cătuna, în transformarea acestui vis, în realitate. Punctele gastronomice pun tradiția în farfurie. La cât mai multe astfel de locuri, în Poarta Transilvaniei, Bistrița-Năsăud!”, a declarat șeful CJ Bistrița-Năsăud.
Via Transilvanica, o inițiativă a Asociației Tășuleasa Social, reprezintă un traseu de 1.400 km prin 400 de localități și 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți), împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice. Amenajarea sa a durat patru ani și jumătate, cu o investiție de 1,6 milioane de euro și sprijinul a 8.000 de voluntari.
Elemente definitorii pentru PGL:
– Acestea pot să funcționeze în gospodării permanente sau sezoniere, ferme agricole, piscicole, stâne, ferme viticole sau pomicole, crame, fonduri de vânătoare.
– Proprietarii și membrii familiei pot să prepare și să servească produse alimentare direct consumatorilor finali în gospodăria proprie
– Produsele alimentare pot fi obținute din producția primară de la nivelul exploatației sau fermei proprii, dar și de la alți producători locali
– Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.
– În ceea ce privește proporția produselor primare și a altor materii prime / alimente, acestea trebuie să provină predominant din gospodăria proprie sau de la producători locali.
– Meniul PGL este diferit de cel al restaurantelor. PGL va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale, eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care își desfășoară activitatea. Va fi obligatoriu preparat și oferit pentru consum în decursul aceleiași zile.
Sursa: Vatra Cătunenilor