România este printre primele țări europene cu mare potențial în exploatarea minieră a sării. Societatea Naţională a Sării Salrom S.A. își dezvoltă permanent cele două direcții de activitate, atât exploatarea, prelucrarea şi comercializarea sării şi a substanţelor nemetalifere(calcar), cât și promovarea turismului la minele saline deschise vizitării.
Salrom SA
Înființată din anul 1997, Societatea Națională a Sării S.A. are 7 sucursale, iar activitatea principală constă în extracția sării și a altor produse nemetalifere, precum și furnizarea de servicii turistice și de agrement. Statul Român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, deține 51% din capitalul social al companiei.
Exploatarea sării este atestată documentar din perioada Imperiului Roman, când Dacia constituia principalul furnizor de sare al Romei, însă dovezile privind primele exploatări de sare din această zonă se pierd în negura timpurilor
Răspândirea largă a zăcământului de sare pe teritoriul României a dus la apariţia şi dezvoltarea celor 7 exploatări, care ulterior au devenit sucursale ale Societăţii Naţionale a Sării S.A.-Salrom. Acestea sunt Slănic Prahova, Ocna Mures, Praid, Ocna Dej, Râmnicu Vâlcea, Târgu Ocna, Cacica.
Pentru o bună distribuţie a produselor sale, SNS şi-a dezvoltat o reţea proprie de distribuţie, care include depozite la Bucureşti şi Dej.