Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Complexul Energetic Valea Jiului va stoca energie în şaptesprezece puţuri de mină

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat semnarea unui prim acord de parteneriat menit să reconvertească activitatea Complexului Energetic Valea Jiului, alături de Green Gravity, un investitor din Australia. Prin acest acord, cele două companii vor colabora pentru a explora posibilitatea aplicării tehnologiei inovative de stocare a energiei Green Gravity în șaptesprezece puțuri de mină, în patru operațiuni miniere.
Promisiunile făcute minerilor de la nivel de guvern în ceea ce privește conservarea locurilor de muncă este dublată de investiții menite să canalizeze activitatea din minerit pe coordonate profitabile. Prin acordul-cadru semnat în Adunarea Generală a Acţionarilor sunt sprijinite eforturile CEVJ și Green Gravity de a explora fezabilitatea stocării energiei gravitaționale prin vechile puțuri de mină. Aceste acțiuni ar putea oferi o soluție viabilă pentru îmbunătățirea flexibilității și rezilienței sistemului energetic, asigurând un viitor pentru Valea Jiului și reducând treptat, în același timp, dependența exclusivă de combustibilii fosili.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja se implică în activitatea Complexului Energetic Valea Jiului

„Acum câteva săptămâni am fost în mină la Livezeni, în Valea Jiului. Și n-am să uit vreodată acea zi și nici pe cei care, generație după generație, au scos energie din inima pământului pentru toți românii. Am spus atunci că nu este suficient să salvăm cele peste 2000 de locuri de muncă, ci că trebuie să oferim o perspectivă pe termen lung pentru Valea Jiului” a spus Ministrul Energiei.
Acordul-cadru este aliniat Pactului Verde al Uniunii Europene, în intenția de a face din Europa primul continent climatic neutru până în anul 2050.
„Viitorul aparține celor curajoși. Am crezut mereu în ideile noi, acceptând faptul că nu întotdeauna avem garanții pentru succes. Dar merită să îndrăznim și să fim exemplu pentru lumea întreagă. România a jucat un astfel de rol de multe ori în istorie și va continua să îl joace.
De ce sunt atât de optimist? Pentru că marele regizor Cristi Puiu are dreptate:
«România e un stat tânăr şi e animat de un soi de energie care ne face, pe cei mai mulți dintre noi, să ne comportăm ca niște adolescenți. Cel mai frumos lucru la România rămâne România.» Va fi bine” a mai completat Sebastian Burduja.

Mark Swinnerton, CEO Green Gravity

Mark Swinnerton, CEO al Green Gravity a atras atenția că parteneriatul va oferi Complexului Energetic Valea Jiului să convertească sectorul mineritului carbonifer românesc într-un centru de stocare a energiei regenerabile, contribuind și la crearea de noi locuri de muncă.

„Tehnologia noastră oferă o soluţie unică pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitaţia, care poate ajuta la echilibrarea reţelei electrice şi la sprijinirea obiectivelor climatice ale UE. Implementarea cu succes a stocării energiei gravitaţionale în Valea Jiului va oferi un exemplu de lider pentru tranziţia de succes a unei regiuni miniere de cărbune. Acest proiect are implicaţii globale pentru climă, locuri de muncă şi investiţii. Tehnologia de stocare a energiei Green Gravity reprezintă o inovaţie în căutarea stocării pe durată lungă şi economice a energiei regenerabile. Prin reutilizarea activelor miniere, costurile pot fi menţinute scăzute. Folosind gravitaţia ca şi combustibil, ne dispensăm de consumul critic de apă, teren şi substanţe chimice pe care alte tehnologii de stocare se bazează”, a spus Mark Swinnerton, citat de Agerpres.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Banca Transilvania (BT ) Cluj a avut în primele nouă luni ale anului ritmuri de creștere a bazei de clienți și operațiunilor semnificativ peste media sectorului, conform raportului său financiar.

Grupul BT a ieșit pe profit cu 440 de milioane de euro

Articolul următor
Complexul de 1,5 milioane de euro, o investiție cu fonduri de la administrația națională și locală, este destinat comunităților locale din bazinul Șimleu și Văii Crasnei.

Cum arată noua piață agroalimentară din Șimleu. “Suntem peste Cluj și Oradea”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share