Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

An bun pentru Comelf. Și-a dublat profitul

Profitul net al Comelf Bistrița a crescut de la 3,4 la 7,2 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an.
Uzina a trecut la fabricația de produse mai complexe, cu materiale speciale sau inox | Foto: Bistrița Business

Producătorul bistrițean de utilaje a avut până acum, în 2023, rezultate bune, în pofida crizei de angajați, conform raportului financiar trimis Bursei de Valori București.

Profitul net al Comelf Bistrița a crescut de la 3,4 la 7,2 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an. Veniturile totale s-au majorat de la 129 la 139 de milioane de lei, iar cheltuielile totale, de la 127 la 132 de milioane.

“Creșterea veniturilor în trimestrul III 2023 comparativ cu trimestrul III 2022 a fost influențată de creșterea prețul de vânzare pe tonă al produselor datorită fabricației de produse mai complexe, incluzând și materiale speciale sau inox, a creșterii costurilor cu angajații generate de inflație și lipsei personalului calificat direct productiv; creșterea costurilor cu serviciile conexe producției bunurilor; creșterea impozitelor și taxelor locale în linie cu inflația.

Profitul a crescut semnificativ în primele nouă luni din 2023 comparativ cu perioada similară a anului precedent. Principalii factori sunt recuperarea de debite provizionate (1,01 milioane lei); optimizarea consumului de materii prime; economiile generate de sursele proprii de energie electrică și încălzire, în care compania a investit în ultimii ani; creșterea productivității cu 7,5%, printr-o planificare și organizare mai bună a procesului productiv”, a menționat directorul general al Comelf, Gheorghe Cenușă.

Fără restanțe la stat și asigurările sociale

Patrimoniul Comelf la 30 septembrie 2023 evidențiază imobilizările în scădere, influențate de de amortizarea imobilizărilor existente (efect cumulat, 5,6 milioane lei) parte de investițiile noi în derulare (3,8 milioane, incluzând și avansuri furnizori de imobilizări, 435.000 lei).

Activele curente au crescut cu 1% comparativ cu 31 decembrie 2022, pe fondul scăderii stocurilor de materii prime (-27%) corelat cu comenzile lansate efectiv în fabricație, pe fondul scăderii prețului materiilor prime și în contextul optimizării achizițiilor de materiale pentru trimestrul IV 2023.

Producția în curs de execuție a scăzut cu 20%, în condițiile majorării cu 35% a creanțelor de încasat și pe seama finalizării producției în cursa de execuție, pe fondul creșterii productivității. Creanțele comerciale au crescut cu 35%, comparativ cu finalul anului 2022; disponibilitățile bănești au scăzut cu 5,1 milioane lei, pe fondul plăților de dividende și a ratelor trimestriale la creditul bancar.

Capitalurile proprii au crescut comparativ cu suma aferentă profitului net realizat în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, diminuat cu valoarea profitului net aferent anului 2022 repartizat pentru dividende. Împrumuturile purtătoare de dobânzi s-au diminuat cu valoarea ratelor achitate, scadente în primele trei trimestre din 2023, neexistând credite suplimentare angajate până la finalul trimestrului III.

Capitalul de lucru disponibil era de 37 milioane lei. “Datoriile la furnizori au scăzut cu 3% comparativ cu decembrie 2022, fiind toate în linie cu termenele scadente. Nu există datorii restante la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetele locale”, potrivit conducerii Comelf.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Romgaz aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București

Articolul următor

EXPRESUL DE SCREENING: Teste GRATUITE Babeş Papanicolaou şi HPV la Ghirbom (Com. Berghin) şi VCST Automotive Production SA, judeţul Alba

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share