Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Romgaz aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz S.A, cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România, aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București, sub simbolul bursier SNG.

Acțiunile companiei se tranzacționează la bursă începând cu data de 12 noiembrie 2013. La sfârșitul ședinței de tranzacționare din data de 10 noiembrie 2023, capitalizarea companiei era de 17,9 miliarde lei, fiind a patra cea mai mare companie listată la bursă, în funcție de capitalizare.

“În această zi specială, marcăm o bornă importantă în istoria noastră – un deceniu de la listarea ROMGAZ la Bursă. Această etapă a reprezentat un angajament față de acționari în principal prin creșterea transparenței, cât și un pas hotărâtor către dezvoltarea durabilă și responsabilă. Echipa noastră a demonstrat perseverență și muncă continuă, generând valoare constantă pentru acționari. Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și încrederea investitorilor noștri, care ne-au fost alături în fiecare etapă a dezvoltării companiei. În deceniul care a trecut de la listare, ROMGAZ a demonstrat performanțe de vârf în industria gazelor naturale. Cotația acțiunii ROMGAZ la Bursă a atins maximul istoric de 52,2 RON/acțiune pe parcursul ședinței de tranzacționare din 27.06.2022, ceea ce a condus la o capitalizare maximă de 19,93 mld RON. Interesul sporit al investitorilor s-a datorat atât achiziției de către ROMGAZ a participației din perimetrul Neptun Deep, cât și rezultatelor financiare remarcabile obținute de companie. Am reușit să ne consolidăm poziția de jucător cheie în sectorul energetic, menținându-ne angajamentul de a oferi stabilitate și siguranță în aprovizionarea cu gaze naturale. Cu o viziune orientată spre viitor, ne dorim să ne adaptăm modelul de business la provocările și oportunitățile actuale. Angajamentul nostru nu este doar de a satisface cerințele energetice actuale, ci și de a asigura un viitor energetic mai curat și mai durabil pentru generațiile viitoare”, a declarat Răzvan Popescu, Director General ROMGAZ.

„Marcăm un deceniu de la listarea la bursa locală a unei companii de referință în economia românească, Romgaz, companie cu o bogată istorie care a pus bazele industriei gazelor naturale în România. Astăzi, puternic ancorată în dinamica prezentului, Romgaz este cel mai mare producător și principalul furnizor de gaze naturale din România, derulând proiecte de interes național și diversificând activitatea pe care o desfășoară, reprezentând astfel un exemplu de emitent de succes care atrage atenția investitorilor instituționali. La Bursa de Valori București, Romgaz, companie al cărei acționar majoritar este statul român, este una dintre companiile cele mai tranzacționate și totodată acțiunile sale ocupă o pondere considerabilă în indicii BVB. Având în vedere lichiditatea bună a SNG din ultima perioadă, sperăm ca în curând să vedem Romgaz prezentă și în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru piețe emergente și, de asemenea, ne așteptăm ca Romgaz să joace un rol important în potențialul de promovare a pieței de capital din România la statutul de piață emergentă și din partea MSCI. Cu o capitalizare bursieră care a crescut cu 52% față de IPO, cu un randament total de 171%, Romgaz este în mod sigur un exemplu elocvent al performanței pe care o companie de stat o poate avea la Bursa de Valori București”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Romgaz s-a listat pe Piața Reglementată a BVB în data de 12 noiembrie 2013, în urma derulării cu succes a unei oferte publice inițiale secundare în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei, care a fost derulată atât la bursa locală, cât și pe bursa din Londra.

Pentru România, listarea companiei a fost una dintre cele mai mari oferte de vânzare de acțiuni realizate de statul român prin intermediul BVB. În cei 10 de ani de la listare, investitorii au realizat peste 549 mii de tranzacții cu peste 326 milioane de acțiuni, cu o valoare de peste 10 miliarde de lei.

La finalul ședinței de tranzacționare de vineri, 10 noiembrie, capitalizarea Romgaz era de 17,9 miliarde lei, o valoare cu peste 50% mai mare față de capitalizarea de la debutul pe bursă.

Luând în calcul și dividendele distribuite de companie în acești ani, investiția realizată în acțiunile SNG a adus un randament de 171% de la listare până în prezent, în timp ce randamentul de preț al acțiunilor companiei este de 52%. Compania a distribuit în cei 10 ani de la listare dividende în valoare de 13,4 miliarde de lei.

Cel mai mare acționar al Romgaz, cu un pachet de 70% din acțiuni, este statul român prin Ministerul Energiei.

sursa foto: BVB

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferință despre mentorat în educație la Sibiu

Articolul următor
Profitul net al Comelf Bistrița a crescut de la 3,4 la 7,2 milioane de lei în primele nouă luni ale acestui an.

An bun pentru Comelf. Și-a dublat profitul

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share