Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru de Formare Agricolă, proiect pilot la OSPA Bihor, cu fonduri europene

La Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Bihor s-a înființat primul Centru de Formare Agricolă din reţeaua naţională OSPA. Centrul a fost înființat în cadrul proiectului Sprijin acordat economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole”, în cadrul programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020.

Parteneri în cadrul proiectului sunt Direcția pentru Agricultură Bihor, OSPA Bihor și Fundația Publică pentru Știința Mediului (Tudka)  Ungaria.

Obiective

Obiectivul general al proiectului se referă la revitalizarea și suportul viabilității economice a profesiilor și tehnologiilor legate de agricultură și care provin din profilul socio-economic tradițional al zonei Programului, iar obiectivele specifice sunt legate de dezvoltarea infrastructurii pentru formarea vocațională tradițională în județele Bihor (RO) și Hajdu-Bihar (HU), dezvoltarea abilităților și competențelor în agricultură, promovarea tehnologiilor moderne în agricultură.

„Pot să vă spun că este primul asemenea centru realizat în reţeaua OSPA naţională, care cuprinde cele 37 de Oficii de Studii Pedologice şi Agrochimice. Pentru noi înseamnă foarte mult, fiind munca întregului colectiv. Ne-am dorit crearea acestui centru pentru a organiza, în primul rând, cursuri pentru fermieri, pentru composesorate, astfel încât Ministerul Agriculturii să aibă un loc în judeţul Bihor în care să poată pună la aceeaşi masă toţi factorii interesaţi în agricultură. Pe lângă cursuri, aici vor avea loc şi consfătuiri, lansări de proiecte şi altele”, a precizat Dorin Corcheș, directorul OSPA Bihor.

Centrul de Formare Agricolă se află în actualul sediu al OSPA Bihor, din Calea Aradului nr. 93H, o clădire cu două etaje, cu o suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, ce a fost reabilitată complet şi dotată, asigurând, într-un spaţiu integrat, funcţionarea celor două instituţii.

Conferință

Cel de al doilea obiectiv al OSPA în proiectul transfrontalier a fost organizarea unei conferinţe privind dezvoltarea pedologiei în zona de frontieră. Aceasta a avut loc vineri, 10 noiembrie, la Hotelul Elite din Oradea, cu participarea unui număr ridicat de invitaţi, provenind din cadrul unor instituţii publice deconcentrate, ai unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, fermieri, cadre didactice de la Universitatea Oradea, dar şi studenţi.

„Obiectivul acestei conferinţe a constat în accentuarea importanţei pedologiei asupra menţinerii unor soluri sănătoase, cu impact direct, în special, asupra unei agriculturi sustenabile. În acest sens, prin prezentările susţinute, au fost abordate procesele de degradare a solurilor induse de om, principalii factori restrictivi ai capacităţii productive a solurilor agricole din România, structura sistemică a unei agriculturi sustenabile, dar şi rezultatele unui proiect de cercetare, derulat de Facultatea de Protecţie a Mediului de la Universităţii din Oradea, care a vizat îmbunătăţirea recoltelor în anumite zone din partea de Nord-Vest a judeţului Bihor prin utilizarea argilei de tip caolinit-halloysit, în contextul schimbărilor climatice”, a explicat Dorin Corcheş.

Bugetul total al proiectului este de 1.679.320 Euro, din care finanțarea nerambursabilă este de 85%, cofinanțarea Guvernelor României și Ungariei este de 12,06% iar contribuția proprie a partenerilor de proiect este de 2,94%.

Pe lângă cele două obiective ale OSPA, Direcţia pentru Agricultură Bihor a avut ca obiective specifice organizarea a două cursuri de formare în cultivarea plantelor tehnice şi în metoda de colectare şi depozitare a lânii, crearea unui sistem informaţional pentru gestionarea relaţiilor cu cetăţenii şi dezvoltarea unei platforme de e-learning, organizarea unei conferinţe privind soluţiile inovatoare bazate pe instrumente TIC pentru agricultură şi organizarea a şase instruiri pentru producătorii agricoli.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

UPU Brașov va avea echipamente medicale noi de 6,7 milioane lei

Articolul următor
Consiliul Județean (CJ) Sălaj a realizat recepția lucrărilor de reabilitare și modernizare a Drumului Județean 109E: Rus - Buzaș - Lozna - DN1H (Pod Ciocmani), de 34,5 km.

Frasinul a terminat cu o jumătate de an mai devreme un drum din Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share