Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ENERGIE. Rombat a bătut palma cu Datacor. Parc fotovoltaic de 4,2 MW

Alin Ioaneș, director general al producătorului de acumulatori auto Rombat a anunțat investiția într-un parc fotovoltaic de 4,2 MW, care va fi executat de o altă companie din județ, Datacor.
Alin Ioaneș a semnat contractul cu Bogdan Bilegan pentru noua investiție | Foto: Rombat

Cea mai mare investiție în regim de prosumator din Transilvania se profilează în zona Bistriței.

Alin Ioaneș, director general al producătorului de acumulatori auto Rombat, a anunțat investiția într-un parc fotovoltaic de 4,2 MW, care va fi executat de către o altă companie din Bistrița-Năsăud, Datacor.

“Sustenabilitatea este inserată în ADN-ul Rombat. Suntem consecvenți în respectarea promisiunilor privind implementarea planurilor strategice asumate. În 2023 am investit în creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a resurselor.

Acesta s-a materializat prin construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW, la Copșa Mică, loc unde avem capacitatea noastră de reciclare, loc în care conceptul de economie circulară este dus la un nou nivel”, a spus Ioaneș.

Proiect finanțat prin PNRR

“Trecem la stadiul următor. Construim la Bistrița un parc fotovoltaic de 4,2 MW prin proiectul „Dezvoltare durabilă și eficientizare activitate la Rombat, prin instalarea unui sistem fotovoltaic pentru producerea energiei electrice”, program confinanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Pentru acest proiect, am semnat contractul de execuție cu un lider în domeniu, Datacor, având termenul de punere în funcțiune a parcului în vara anului 2024.

5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale amplasate la sol, 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperișul halei injectie mase pastice și pe acoperișul halei capacitate 3,42 invertoare de 100 kW, post de transformare.

Toate aceste componente se traduc printr-o reducere anuală a emisiilor de CO2 estimată la 1.082 tone echivalent / an. Prin construirea parcurilor fotovoltaice de la Copșa Mică și Bistrița realizăm probabil cea mai mare investiție de acest gen din Transilvania în regim de prosumator”, a spus managerul Rombat.

Devin producători de energie

Prosumatorul este o persoană fizică sau juridică racordată la o rețea electrică ce poate vinde energia pe care o produce. Fondată ca Acumulatorul Bistrița, Rombat și-a schimbat denumirea în 1991. A fost deținută de stat până în 1996, iar în urma privatizării, a fost cumpărată de angajați.

În 2012 Rombat a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief, parte a grupului Metair Investment Limited. Compania are un parteneriat strategic cu Dacia Renault, iar în 2017 a devenit furnizor pentru Ford Craiova. În 2021 Rombat a obținut certificarea Q1 Ford, care atestă standardul maxim de excelență ca furnizor OEM.

Datacor este furnizor regional de soluții integrate în domeniile energiei solare, comunicațiilor și infrastructurii. Acesta operează în segmentele office, retail, industrial, energie verde. Datacor este deținută de Bogdan Bilegan (75%) și Cristian Bilegan (25%) și dispune de cinci puncte de lucru: Bistrița – sediul administrativ și logistic, București, Cluj, Iași și Timișoara.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bihorenii își sărbătoresc valorile la Gala Comunității Bihorene, în 13 decembrie

Articolul următor

PORR Construct a realizat 50% din Centura Oșorhei. Termenul limită este august 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share