Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O biserică de lemn de 400 ani din Banat a fost restaurată cu aproximativ 1 milion euro

Sursă foto: Ghidul Banatului

Biserica de lemn din satul Românești, comuna timișană Tomești a fost restaurată. Construită în secolul al XVIII-lea cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, monumentul istoric a fost salvat și i s-a dat iar frumusețea de odinioară grație unei finanțări asigurate prin Programul Operațional Regional.

Lăcașul de cult se află, așa cum era obiceiul, în cimitirul satului. A fost construit din bârne groase, din lemn de gorun, cu îmbinări tradiționale cu cep și scobitură, fără scoabe sau cuie. Construcția de lemn are pereții acoperiți în exterior cu lipituri de pământ. Din punct de vedere planimetric, biserica din Românești se înscrie tipului I, așa cum sunt majoritatea bisericilor de lemn din Banat.

Sursă foto: Ghidul Banatului

Monumentul proaspăt restaurat, care s-a aflat într-o stare avansată de degradare, are un turn de lemn ridicat deasupra pronaosului, cu un frumos bulb de inspirație barocă, placat cu șindrilă, cum e întreg acoperișul. Monumentul a fost pictat, apoi pictura a fost spoită cu var. Scenele de pe bolta naosului și din altar par a fi opera zugravului lugojan Gheorghe Gherdanovici, realizată în deceniul al patrulea al secolului al XlX-lea.

În nord-vestul monumentului biserica are și o clopotniță separată, cu o siluetă sveltă, placată pe trei fațete cu astereală de brad.

Primarul comunei Tomești, Costel Medelean s-a preocupa de accesul turiștilor

Lucrările de reabilitare a bisericii din Românești au fost posibile prin inițiativa primăriei, care a depus proiectul de finanțare, încercând să salveze astfel patrimoniul istoric și religios al comunei.

„Lucrările au decurs pe parcursul a trei ani de zile și au constat în schimbarea acoperișului, consolidarea pereților, înlocuirea și restaurarea fundației și, cel mai important, la biserica monument istoric Clasa A, a fost refacerea și restaurarea picturii bisericii. S-a avut în vedere amenajarea peisagistică și amplasarea unei servoscări, a unui lift, pentru persoanele cu dizabilități”, a spus primarul Costel Medelean, pentru Radio Timișoara.

În Banat mai există o biserică de lemn de secol XVI și trei de secol XVII. Alte 27 de monumente sunt de secol XVIII și alte 2 de secol XIX.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se face Drumul Expres Satu Mare – Oar

Articolul următor

IMM-urile din Regio Nord-Vest își vor putea dezvolta activitatea cu noi granturi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share