Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect în premieră în România – Delgaz Grid testează amestecul de hidrogen și gaze naturale

Despre acest proiect, și nu numai, a vorbit în cadrul Conferinței Naționale de Energie, Dr. Ing. Cristian Călin – Manager Tehnic Gaz la Delgaz Grid, unde aduce o perspectivă profundă și o expertiză solidă în gestionarea infrastructurilor energetice.

Prin proiectul 20HyGrid, Delgaz Grid testează amestecul de hidrogen (20%) și gaze naturale (80%) în rețeaua de distribuție a gazelor naturale, dar și în instalațiile și aparatele de utilizare – centralele termice, aragazele, arzătoarele din sobe de încălzit și gătit din casele oamenilor.

 

Vorbesc de energia regenerabilă din gaze verzi: hidrogen, biometan, biogaz, care sunt o parte din viitorul energetic al lumii. Țintele de neutralitate climatică sunt extrem de ambițioase net – zero în 2050”, a precizat specialistul.

Managerul Delgaz Grid crede că soluția este combinația energie electrică verde și gaze natural. Gazele sunt soluție pe termen mediu.

Vom fi prima țară din UE producător de gaze. Trebuie să ne uităm la oportunitățile și la resursele noastre pe care să le fructificăm la maxim. Emisiile de CO2 se vor reduce treptat. Nu cred în soluții radicale: all green mâine și all electric tot mâine”, a subliniat Cristian Călin.

Acesta a adus în discuție și reglementările importante apărute în ultimul timp: legea hidrogenului, PNRR și strategia națională pe hidrogen.

 

În condițiile în care România are 70.000 km gaze transport, peste 60% sunt din polietilenă, această infrastructură este crucială.

Cea mai ieftină soluție de transport gaze este prin conducte, net superioară transportului rutier. Concluzie: trebuie să investim în infrastructură în scopul conversiei spre gaze verzi”, a explicat managerul tehnic Delgaz Grid.

 

Proiectul 20HyGrid

Cristian Călin a povestit cum a instruit oameni în Germania pentru acest proiect.

Am ales să facem acest proiect în premieră. Am făcut teste în Germania și am văzut cum se comportă. Proiectul a început în noiembrie 2022, iar din martie am construit un sector pentru hidrogen și o minirețea de conducte de polietilenă și oțel și am ajuns în casele consumatorilor.

În Etapa a II-a ne-am dus în două localități lângă Mediaș și lângă Reghin cu o rețea din oțel și una din polietilenă”, a precizat managerul Degaz Grid.

Pe lângă scopul de a testa comportarea rețelelor, alt scop a fost de a da suport autorităților pentru a elabora normele.

Testele au fost terminate în 2 noiembrie 2023, în prezent fiind în faza de analiză a rezultatelor. După finalizarea raportului, acesta va fi pus la dispoziția autorităților.

Nu am avut nici o problemă tehnică, deși am avut mai multe tipuri de aragazuri. Sunt foarte bucuros să reușim acest proiect, să terminăm testele. Pentru a continua avem nevoie de sprijinul autorităților, pentru a face proba de timp. Azi putem spune că aparatele existente, oricât de vechi ar fi, nu au probleme cu 23% hidrogen. Viitorul, noi îl vedem printr-o coexistență a gazului natural, a biogazului și biometanului”, a concluzionat Cristian Călin.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Laurențiu Urluescu, AFEER: "Furnizorii de energie electrică dispar de pe piață"

Articolul următor

Panduit, lider în soluții electrice și pentru rețele la nivel mondial

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share