Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferința BioEcoSilva a adus în discuție soluțiile durabile pentru protejarea pădurilor României

La Vama Buzăului, în județul Brașov a avut loc joi, 16 noiembrie, conferința BioEcoSilva, organizată de Asociația Eco Harmony și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului. S-a discutat cu această ocazie despre rolul biomasei în viața comunităților și potențialul bioeconomiei. De asemenea, pe agenda conferinței au fost trecute și  modalitățile prin care pot fi valorificate resursele naturale. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Sapientia și clusterele regionale ProWood și Green Energy. 

Pe primul loc în barometrele de sondare a opiniei publice se află problema defrișării pădurilor. E preocuparea cea mai importantă a cetățenilor în ceea ce privește resursele țării, iar tinerii studenți ai facultăților de silvicultură și ingineria lemnului trebuie să aibă soluții durabile pentru protejarea pădurilor României. Acesta este mesajul transmis participanților la workshop-ul și conferința BioEcoSilva, organizată la Vama Buzăului.

Bioeconomia este „o stare de spirit”

Borbely László, consilier de stat, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României a întrebat în discursul ținut cu această ocazie: „Suntem gata?”

„Noi avem ambiția să cream un spirit al bioeconomiei în România. Un spirit care înseamnă să vezi ce resurse ai, să vezi cum le folosești, să vezi cum valorifici inteligența umană. Care e mult mai importantă decât inteligența artificială. Pentru că niciodată un robot nu va salva omenirea. Doar oamenii o vor face”, a explicat Borbely. Subiectul biomasa forestieră a fost atins de consilierul de stat care a vorbit cu această ocazie despre :

„De ani de zile ne străduim să le spunem celor care sunt la cârma țării că e important să te duci spre natură, să folosești ceea ce este în natură. Să folosești cu cap, fără să distrugi. De exemplu, oameni inteligenți au făcut centrale pe biomasă în peste 200 de localități din țară. Clădirile publice de acolo au încălzire pe biomasă, adică din resturi de tot felul Este și sănătos, este și eco și este util pentru populația acelei localități” a spus consilierul de stat Borbely László.

Despre energia pe bază de biomasă la BioEcoSilva

Green Energy a susținut la BioEcoSilva o serie de prezentări ale proiectelor coordonate. Clusterul din județul Covasna promovează de multă vreme sistemul de producere de energie pe bază de biomasă. Dar nu este singurul proiect bazat pe principiile bioeconomiei. Unul dintre aceste proiecte, aflat în derulare alături de mai mulți parteneri europeni, este Bio Vill.

Inginerul Bartha Sándor a proiectat și centrale termice pe bază de biomasă. Centralele sunt automatizate. „Noi am produs aceste centrale din surse proprii. Sunt foarte eficiente, foarte comode și sunt sigure” a spus el în cadrul prezentării.

Studenții pregătiți pentru silvicultura mileniului III

Consilier de stat, șeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, Borbely László i-a întrebat pe tinerii care vor lucra în domeniul silviculturii, dacă sunt pregătiți să depună efort și suflet ca activitatea lor să slujească dezvoltarea durabilă. Exact așa cum au putut vedea pusă în practică în Vama Buzăului unde există o aplecare serioasă a autorităților și localnicilor asupra principiilor sustenabilității.
„Nu trebuie să reinventăm roata. Exemplele turiștilor occidentali veniți la noi să experimenteze viața de la țară, un model de care ei nu mai au parte datorită tehnologizării, ne dau indicii asupra a ceea ce trebuie să facem: să ne protejăm resursele naturale și activitățile agricole tradiționale. Iar tinerii au un rol cheie în aceste demersuri” a completat Borbely László .

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Forul județean a finalizat procedura de desemnare a câștigătorului contractului de achiziție publică de servicii financiare în legătură cu emiterea și vânzarea pe piața primară, de obligațiuni de 75,7 milioane €, prin plasament privat.

BT Capital și Alpha Bank vor mijloci vânzarea obligațiunilor Cluj

Articolul următor

Perfecționare managerială la Clubul Fermierilor Români cu Antreprenor în Agricultură 4.0

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share