Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La editura Rocade a apărut primul volum de poezie din România cu conținut de realitate augmentată

Sursa foto: Adrian Finiseri Photography

Editura clujeană Rocade inițiată și coordonată de Remus Octavian Câmpean a lansat în această lună la Timișoara prima carte de poezie din România cu conținut de realitate augmentată, Nervurile lutului de Doru Arăzan Jr. Întâlnirea cu publicul a avut loc a doua zi după organizarea unei mese rotunde Cartea și tehnologia care a prezentat publicului noutatea acestei apariții editoriale pe piața de carte din România. E vorba de îmbinarea dintre cartea în formatul clasic, tipărit și realitatea virtuală. Evenimentele au avut loc în cadrul manifestărilor Timișoara Capitală Europeană a Culturii, 2023, în parteneriat cu Librăriile Cărturești și Centrul de Proiecte al municipiului Timișoara.

Lansare cu invitați de seamă

Evenimentul de lansare a fost onorat de prezența și intervențiile elocvente ale unor voci consacrate în mediul cultural, artistic și literar: criticul referențial al poeziei românești Al. Cistelecan, președintele Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România Cornel Ungureanu, reputatul lingvist Dan Ungureanu, compozitorul Cătălin Crețu și poetul, jazzologul, diplomatul și poetul Virgil Mihaiu. Evenimentul a fost moderat de Remus Octavian Câmpean, directorul Rocade.

Noutate absolută

Nervurile lutului de Doru Arăzan Jr. este primul volum de poezie care îmbină forma clasică a cărții cu conținutul de realitate virtuală. Experiența AR (augmented reality) se poate accesa prin intermediul unei aplicații specifice, ArtLink, utilizând un smartphone, o tabletă sau chiar ochelari VR. Volumul este construit conceptual pe poetica îmbinării complementare dintre vers și obiect ceramic, autorii conceptului Nervurile lutului, în vers și lut, fiind Doru Arăzan Jr. și Anca Banu-Arăzan.

Ilustrațiile volumului, realizate de artistul plastic Bogdan Piperiu, prin vizualizarea cu un dispozitiv mobil, declanșează „apariția” obiectelor colecției, virtualizate prin modele 3D. Prin aceeași abordare tehnologică, cartea augmentată oferă întâlnirea virtuală cu autorul, recitând din propria creație poetică, la care se adaugă coloana sonoră compusă de artista Beck Corlan, la ocarină – sunetul lutului însoțind ceramica.

De ce carte cu realitate augmentată?

Decizia editurii Rocade de a debuta pe piața cărții din România printr-un volum în care, în complementaritate, tehnologia realității virtuale și poezia se îmbină și se provoacă, deopotrivă, este un pariu pentru noi forme de expresie și pentru o nouă relație cu cititorul, pe de o parte, și cu critica de specialitate, pe de altă parte. Noua Carte Augmentată, pe care o propune editura Rocade, este gândită pentru a putea fi actualizată în conținutul ei. Prima carte tipărită ce va beneficia de update al conținutului, prin aceeași tehnică de vizualizare AR. Cronică literară de specialitate, rapoarte despre impresia cititorului – readers analytics -, evenimente din viața cărții, sau chiar completări de conținut pe care autorul le gândește în viitor, toate vor ajunge, prin aceeași tehnică AR, direct pe pagina cărții aflate deja în posesia cititorului.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EXPRESUL DE SCREENING: Teste GRATUITE Babeş Papanicolaou şi HPV la Batani şi Sita Buzăului, judeţul Covasna

Articolul următor

Alser Forest își extinde activitatea și face producție

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share