Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gigantul IT SoftServe recrutează activ pe piața locală: “Ne apropiem de 150 de oameni. Clujul este un pol de talente prioritar pentru noi.”

SoftServe, o companie cu rădăcini ucrainene, înființată în urmă cu 30 de ani de câțiva tineri pasionați de tehnologie, este, începând de anul trecut, prezentă și în România. Country Managerul, Dan Paraschiv, ne povestește în detaliu despre Softserve, firmă inclusă în top “10 noi companii de tehnologie care trebuie urmărite în 2023”. 

Care este povestea SoftServe și când a fost înființată compania în România?

SoftServe este o companie cu rădăcini ucrainene, înființată în urmă cu 30 de ani de câțiva tineri pasionați de tehnologie, care își doreau să pună talentul din Estul Europei pe harta globală a serviciilor IT. Compania a crescut de la an la an, ajungând în prezent la peste 12.000 de oameni și aproape 1.000 de proiecte active, la nivel global. Avem prezență în 15 țări și centre de dezvoltare în 7, printre care și România.

SoftServe a deschis în 2014 primele centre de dezvoltare din afara Ucrainei – în Polonia și Bulgaria, iar în primăvara anului trecut au urmat centrele din Mexic, Columbia, Chile și România.

Cum a intrat SoftServe pe piața locală și ce tehnologii dezvoltă aici?

De ce am ales România? Este o piață în dezvoltare, cu expertiză avansată în multe domenii de interes pentru noi – cum este Big Data, Data Science, inteligență artificială, dar și inginerie software. Fiind un pol de talente deja recunoscut și beneficiind de o amplasare geografică ce permite deservirea clienților noștri din EMEA, extinderea în România a venit ca un pas firesc.

Echipa noastră lucrează cu cele mai noi și avansate tehnologii, atât software, cât și hardware, pentru unele dintre cele mai mari companii din lume. Suntem specializați în furnizarea de soluții IT pentru o gamă diversă de industrii, cum ar fi energie, petrol, sănătate, finanțe, retail, auto și producție.

Expertiza noastră este foarte variată: de la Cloud DevOps și Big Data la AI, IoT, securitate cibernetică, realitate extinsă (XR) și robotică. Spre exemplu, în Big Data și Data Science am construit una dintre cele mai mari comunități de experți din regiune – cu peste 200 de ingineri. De asemenea, avem o echipă dedicată de cercetare și dezvoltare deep-tech, care dezvoltă soluții inovatoare în acest domeniu.

În toate aceste domenii, recrutăm și în România. Avem în prezent în jur de 40 de roluri deschise, iar Clujul este cu siguranță un hub de talente prioritar pentru noi. Deja avem o echipă de aproximativ 20 de persoane în Cluj și continuăm să ne dezvoltăm. Acum, în octombrie, am decis să oferim colegilor și un spațiu în care pot colabora față în față, într-un co-working din oraș.

Puteți să enumerați principalele realizări de la momentul intrării SoftServe în România până în prezent?

În primăvară am împlinit un an de la intrarea pe piață. Când am deschis primele spații de lucru într-un co-working din București, în mai 2022, eram 2 angajați în România – eu și un recruiter. Acum, avem aproape 150 de colegi și continuăm să creștem. Planul nostru este să ajungem în următorii 3-5 ani la 800 de oameni pe plan local.

SoftServe este o companie cu un model de lucru flexibil, așa că am intrat pe piața din România angajând remote. Pe măsură ce creștem, oferim colegilor și spații de lucru, dar modelul nostru rămâne unul flexibil, iar oamenii aleg liber dacă și când merg la birou, în funcție de nevoile fiecărei echipe.

În prezent, operăm cu un birou propriu în București, în Charles de Gaulle Plaza, și cu spații de lucru într-un co-working din Cluj. Acestea sunt și orașele cu cei mai mulți angajați. Pe măsură ce și alte orașe vor crește, vom deschide birouri și în alte zone. Suntem o companie centrată pe oameni. Acolo unde sunt ei, vom fi și noi.

Câte poziții deschise aveți pentru România și câte dintre acestea targetează Cluj-Napoca?

Recrutăm în toată țara, așa că toate rolurile noastre sunt deschise și în Cluj. Acum avem în jur de 40 de roluri deschise în România. Căutăm ingineri DevOps, WebUI, Data Scientists, Business Analysts și multe altele. Căutăm, de asemenea, profesioniști cu senioritate în limbaje ca Java sau Python, care să se alăture unor proiecte globale de anvergură.

Ce beneficii oferă SoftServe angajaților săi și cum se diferențiază față de alte companii IT care recrutează activ?

Anul acesta, compania noastră a fost inclusă în top “10 noi companii de tehnologie care trebuie urmărite în 2023”, realizat de Hipo.ro, unul dintre cele mai mari portaluri de recrutare din România. Această nominalizare este determinată și de accentul deosebit pus pe flexibilitate și de politica “work from everywhere” promovată de companie, în linie cu cerințele pieței muncii. Mai mult, oferim un pachet de beneficii cu adevărat flexibil. Toți angajații au la dispoziție, pe lângă salariul de bază, un buget fix pe care îl pot aloca după propriile preferințe. Bugetul acoperă o gamă variată de opțiuni, de la tichete de masă și abonament la sălile de sport, la servicii medicale, tichete de vacanță și carduri cadou. În plus, oferim 25 de zile de concediu anual, alături de alte zile suplimentare pentru nevoi personale.

De asemenea, investim constant în dezvoltarea profesională a tuturor angajaților. Ca urmare, în 2006, ne-am lansat propriul ecosistem educațional, numit SoftServe University, cu peste 1,000 de cursuri proprii, prin care ne putem dezvolta competențele. Acestea se adaugă resurselor din Udemy, platforma de învățare la care toți angajații au acces gratuit.

Cum impactează situația economică globală piața de IT și compania SoftServe România?

Cu siguranță în industrie a existat mai multă prudență în acest an, însă digitalizarea nu mai este de mult un „nice to have”. Investițiile au continuat, chiar dacă la un ritm ceva mai lent. Această tendință am resimțit-o și noi pe plan local, așa că dezvoltarea din acest an a fost ușor sub nivelul preconizat inițial. Totuși, am continuat să creștem și am atras clienți importanți în portofoliul local. De asemenea, am reușit să consolidăm o echipă de bază cu profesioniști de top din piața de IT. În prezent, aproape 40% din echipa noastră este formată din seniori sau profesioniști peste acest nivel, ceea ce denotă nivelul de expertiză la care lucrăm pe proiectele derulate din România, dar și maturizarea pieței. Ne așteptăm ca această evoluție pozitivă să continue, iar 2024 să fie un an al consolidării operațiunilor locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în vizită la Oradea

Articolul următor
Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție, la un an de la debutul lucrărilor.

Cea mai modernă fabrică de medicamente din România, funcțională de anul viitor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share