Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cea mai modernă fabrică de medicamente din România, funcțională de anul viitor

Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție, la un an de la debutul lucrărilor.
Constructorii au finalizat clădirea principală într-un timp foarte scurt | Foto: STADA

Stadiul lucrărilor la noua unitate de producție de 50 de milioane de euro, din Parcul Industrial Arieș (PIA), se află la 70%, construcția propriu-zisă fiind aproape realizată.

Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție din Turda, la un an de la debutul lucrărilor. Turul de șantier a fost făcut alături de reprezentanți ai instituțiilor publice implicate.

“Punem o piatră de temelie în transformarea României de azi într-un jucător important în domeniul farmaceuticii, securizând în același timp lanțul de aprovizionare pentru grupul STADA. Suntem mulțumiți de cum au decurs lucrările în primul an și mândri că partenerii noștri din Cluj respectă graficul agreat.

Iată că, în ciuda contextului geopolitic din regiune și a celui economic la nivel global, ne respectăm planurile de dezvoltare așa cum le-am anunțat. Atât planurile investiționale din Turda, cât și cele de dezvoltare a portofoliului de produse disponibile pentru pacienții din România”, a spus directorul general al STADA România, Mihai Fugarevici.

Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție, la un an de la debutul lucrărilor.

Bani mai mulți la bugetul orașului

“Am avut onoarea și plăcerea de a atrage în orașul nostru compania STADA România, care a ales Turda pentru a-și construi viitoarea fabrică. Odată cu deschiderea unității, vor fi și numeroase locuri de muncă, oferind comunității noastre șansa de a se dezvolta.

Suntem cu toții nerăbdători să vedem fabrica de medicamente începându-și activitatea în 2024. Așteptăm cu entuziasm impactul pozitiv pe care aceasta îl va aduce, atât prin crearea de locuri de muncă și prin contribuția semnificativă la bugetul local”, a declarat primarul municipiului, Cristian Matei.

“Guvernul României susține în egală măsură atât investițiile străine, cât și pe cele autohtone, în domenii cheie europene. Proiectul este un exemplu concret al acestei strategii, aducând beneficii la nivel local, prin crearea de noi locuri de muncă, și la nivel internațional, prin consolidarea României pe harta producătorilor de medicamente din Europa”, a menționat prefectul Clujului, Irina Munteanu.

Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție, la un an de la debutul lucrărilor.

Fabrică fără hârțogărie

Unitatea de la Turda este construită conform fundamentelor de sustenabilitate, folosind tehnologie modernă de ultimă generație, cu facilități care presupun un consum redus de energie: panouri fotovoltaice, sistem termic solar. Va fi prima unitate care nu va folosi hârtia din grupul STADA.

Etapele de construcție și partea operațională sunt coordonate de către Camelia Florea, cea care conduce proiectul ca director de fabrică. Ea are ca misiune formarea unei echipe de 400 de angajați cu experiență în industria farmaceutice care să valorifice expertiza în domeniu din regiunea Clujului.

Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial nouă linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), dintre care primele trei linii au sosit deja. Fabrica va avea o capacitate anuală maximă de 160 de milioane de cutii de produs farmaceutic și va fi una dintre cele mai moderne facilități de producție din Europa.

Suprafața unității va fi de 30.000 mp și permite o extindere rapidă până la 12 linii de producție. Terenul disponibil, de 100.000 mp, poate găzdui dezvoltarea ulterioară a capacității de producție prin construirea de noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de expansiune a companiei.

STADA România este o companie membră a Grupului german STADA AG, desfășurând operațiuni în domeniul farmaceutic încă din anul 1992 pe teritoriul României.

Primele medicamente: în octombrie 2024

Produsele fabricate aici (medicamente eliberate pe bază de rețetă dar și fără prescripție medicală) sunt destinate să deservească România și piețele din Europa în care STADA își desfășoară operațiunile. Termenul de finalizare a unității de producție este iunie 2024. Ulterior se va derula etapa obținerii autorizațiilor necesare, obiectivul fiind ca în octombrie să iasă pe porțile fabricii primele camioane cu medicamente.

STADA România este parte integrantă a grupului german, activând pe piața locală prin entitățile STADA M&D și STADA Hemofarm (laborator de testare în Timișoara). Portofoliul său cuprinde medicamente inovative, generice, produse de înaltă specializare, produse fără prescripție medicală. Afacerile sale s-au ridicat, în 2022, la 247 de milioane de lei, în creștere anuală cu 37%.

Compania STADA Arzneimittel are sediul central în Bad Vilbel (Germania), cu afaceri de 3,8 miliarde € anul trecut, în centrul preocupărilor sale fiind îngrijirea sănătății și bunăstarea oamenilor. Grupul este prezent în 120 de țări, având 20 de fabrici și 13.000 de angajați.

Managementul companiei STADA România a prezentat șantierul viitoarei unități de producție, la un an de la debutul lucrărilor.

Statul român vine cu 21 milioane euro

Unitatea din PIA este singura investiție de la “firul ierbii” a unei companii multinaționale din industria farmaceutică în România din ultimele trei decenii. Primele lucrări au început acum un an, în 22 noiembrie 2022. Acestea sunt realizate de constructori din județ, antreprenor general fiind Wincon Cluj-Napoca. Proiectul este parțial finanțat de Guvernul României, printr-o schemă de ajutor de stat de 21 milioane €.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Mult succes firmei de a implementa acest lucru! Va fi un necesar pentru populație și totodată vor fi create locuri de munca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Gigantul IT SoftServe recrutează activ pe piața locală: “Ne apropiem de 150 de oameni. Clujul este un pol de talente prioritar pentru noi.”

Articolul următor
Tot în Iulius Mall va avea loc și Târgul de Cariere First Job School, unde zeci de companii vor prezenta oferta de job-uri de care dispun.

Competiție de robotică pentru elevi la Iulius Mall Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share