Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul BT va coordona ultima ofertă de titluri de stat din 2023

Ministerul Finanțelor (MF) va continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație Fidelis, la Bursa de Valori București (BVB).
Ministrul finanțelor a dat undă verde ultimei emisiuni de titluri Fidelis din acest an | Foto: MF

Românii pot cumpăra, în perioada 27 noiembrie – 15 decembrie, titluri de stat Fidelis prin ultima ofertă publică derulată de Ministerul Finanțelor în acest an.

Ministerul Finanțelor (MF) va continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație Fidelis, la Bursa de Valori București (BVB). Din iulie 2020, prin intermediul precedentelor 14 oferte, MF a atras de la populație 4,5 miliarde €.

„Titlurile de stat au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât și pentru cei experimentați, în funcție de strategia lor și de apetitul de risc. Siguranţa capitalului investit, faptul că titlurile de stat sunt garantate integral de către stat atât din punctul de vedere al capitalului, cât și al dobânzii aferente, au făcut românii să investească din 2020 până acum 22 miliarde lei.

Venim cu o nouă ediție ce oferă condiții avantajoase, atât pentru titlurile în lei, cât și pentru cele în euro. Faptul că donatorii de sânge, eroii noștri nevăzuți, vor beneficia de condiții speciale, a devenit deja o tradiție”, a declarat Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

S-au triplat investitorii pe piața de capital

Persoanele fizice rezidente și nerezidente de peste 18 ani pot subscrie prin intermediul consorțiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către lead manager.

„Dintre cei 168.000 de investitori din piața de capital autohtonă, la finalul lunii septembrie, 33.000 aveau în portofolii doar titluri de stat. Aceasta demonstrează că emisiunile recurente de titluri de stat derulate de MF au o contribuție importantă la creșterea numărului de investitori.

Totodată, contribuie la dezvoltarea pieței de capital, prin diversificarea gamei de instrumente disponibile pentru administrarea eficientă a portofoliilor și împărțirea riscului pe diferite clase de active. Investiția la bursă are numeroase beneficii pentru investitori, la fel cum donarea de sânge are beneficii pentru sănătatea donatorilor”, a declarat Radu Hanga, președintele BVB.

„Doar în acest an, numărul investitorilor din piața de capital a crescut cu peste 25%, de la 133.000 la 168.000. În ultimii patru ani am văzut un interes în creștere al investitorilor, numărul acestora triplându-se, de la 54.000, cât erau la finalul anului 2019.

Această evoluție este determinată atât de listările noi din ultimii ani, cât și de ofertele pentru Fidelis. Titlurile de stat oferă investitorilor o rată fixă a dobânzii pe o perioadă specificată, garantându-le acestora un flux de venit stabil și previzibil”, a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Patru bănci, în sindicatul de intermediere

Pe tranșa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sânge începând cu 1 ianuarie 2023 sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis. Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (15 decembrie 2023). Numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere.

Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacționare este 21 decembrie. Veniturile obținute în urma investiției în titlurile Fidelis din dobânzi și câștigurile de capital sunt neimpozabile.

Subscrierile se pot efectua și prin intermediul participanților eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Transilvania IT Cluster (TITC) s-a aflat printre coorganizatorii Romanian Digital Day (RDD) de la Parlamentul European (PE), având o implicare semnificativă.

Industria IT a Clujului, promovată în Parlamentul European

Articolul următor

25 de milioane de euro pentru extinderea Terapia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share