Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

SEIPRO – alternative BIO pentru ajutorul fermierilor în condiții de stres al culturilor

Actuala situație geopolitică de la granițele României și cea din Orientul Mijlociu au creat o mare problemă la nivelul economiei naționale și în mod special sectorului agricol, segment al economiei naționale care ne asigură hrana de zi cu zi.

Schimbările climatice, și în mod special seceta pedologică și atmosferică din ultimii trei ani, generează o adevărată provocare pentru fermierii noștri, fie că vorbim de culturi de câmp sau culturi horticole.

Cu toate aceste provocări, fermierii continuă să creadă în menirea lor – aceea de a produce hrană pentru omenire folosind semințe certificate, cu potențial genetic de producție mare, adaptate condițiilor din țara noastră, produse pentru protecția plantelor de ultimă generație, precum și produse care să asigure o completare a necesarului de elemente nutritive care să potențeze procesele fiziologice, cât și pregătirea plantelor pentru a rezista fie atacului de boli și  dăunători, fie a îmburuienării puternice. Toate aceste elemente ajută fermierul să obțină producții (la hectar) cât mai aproape de potențialul genetic al speciei cultivate.

Summit Agro România, cu suportul celorlalte companii din grupul Sumitomo Corporation și investițiile de până acum, are din 2018 o gamă de produse biologice – “Gama SEIPRO” care pune la dispoziția fermierilor soluții de protecție cât și Biostimulatori. Toate acestea sunt acreditate pentru tehnologia “Bio” sau “Organică”, precum și pentru cea clasică, utilizată în cea mai mare suprafață în momentul de față.

 

Shigeki este un fertilizant BIO cu aplicare foliară care are în compoziție macro și microelemente chelatate, accesibile plantelor de cultură imediat.

Fiecare element din compoziția sa țintește anumite procese fiziologice, ajutând planta să fie pregătită pentru o viitoare perioadă de stres. Fermierii urmăresc, în general, prognoza meteo, cât și avertizările privind potențiale atacuri de boli sau dăunători, iar Shigeki este recomandat pentru a fi aplicat înainte ca planta să treacă prin stres cauzat de condiții climatice, agresivitatea unor erbicide ori eventualele accidente fiziologice sau mecanice.

Doza recomandată este de 1,5 – 2,0 L/ha, iar tratamentul 2 se aplică la 10 – 15 zile de la primul tratament.

Pentru situația în care fermierul a ratat momentul favorabil de aplicare a produsului Shigeki (înainte ca planta să treacă prin stres), recomandăm produsul Kaishi.

Seceta pedologică din ce în ce mai agresivă și cantitatea insuficientă de apă din precipitații în perioada 2020 – 2023 a creat un stres hidric culturilor, fie că vorbim de culturile de câmp înființate în toamnă sau primăvara, cât și de culturile horticole.

Kaishi este un produs dedicat stimulării proceselor fizilogice ale plantelor și asigură energia necesară pentru a trece peste perioada de stres. Are în compoziția sa aminoacizi liberi, ușor accesibili plantelor de cultură și azot organic.

Pentru a ajuta culturile în astfel de condiții, cât și pentru a trece mai ușor de perioada de stres cauzată de factorii bionici (creștere vegetativă, inițierea și formarea producției etc.), recomandăm utilizarea produsului Kaishi în doză de 2 L/ha, cu repetarea tratamentului la 10 -15 zile.

Kinactiv Root și Kinactiv Fruit sunt biostimulatori certificați pentru utilizarea în culturile Bio sau cele clasice, recomandate pentru culturile horticole.

Fiecare proces fiziologic ce are loc în plantă este consumator de energie și generează un anumit nivel de stres. Unele culturi, înainte de a fi transplantate în câmpul de producție, trec prin faza de producere de răsad / material săditor.

În momentul transplantării, plantele suferă un stres, atât fiziologic, cât și mecanic – din cauza  vătămării sistemului radicular.

Kinactiv Root este produsul perfect, care ajută plantele să treacă peste perioada de stres, stimulând refacerea și dezvoltarea în timp scurt a unui sistem radicular sănătos la tomate, ardei, căpșuni, pepiniere etc.

O plantă cu un sistem radicular bine dezvoltat este o plantă sănătoasă, cu un sistem aerian bine dezvoltat și cu producții sigure și sănătoase.

Kinactiv Root are în compoziție aminoacizi liberi de natură vegetală, dar și macro și microelemente necesare asigurării energiei pentru refacerea și dezvoltarea sănătoasă a sistemului radicular.

Doza recomandată este de 2 L/ha și, de asemenea, recomandăm repetarea tratamentului la 7-10 zile.

Înflorirea, fructificarea, formarea și dezvoltarea fructelor sunt procese fiziologice care, de asemenea, cauzează stres plantei.

Pentru a trece cât mai ușor peste aceste perioade și pentru a obține o producție sănătoasă, cu atingerea potențialului genetic al plantei (mărimea fructului, fermitate, conținutul în zaharuri etc.), recomandăm utilizarea produsului Kinactiv Fruit în doză de 2 L/ha, în 2 tratamente. Primul tratament trebuie să fie aplicat la începutul perioadei de formare a fructelor, iar al doilea la 10-15 zile după primul tratament.

Taikyu este un biostimulant cu formulă unică ce conține compuși de origine vegetală 100%, având rol de a pregăti și proteja plantele de cultură pentru o cât mai bună rezistență și refacere după perioadele de stres cauzate de factorii biotici, precum și de factorii abiotici. De asemenea, are un rol foarte important în procesul de formare, dezvoltare și coacere a fructelor în nota caracteristică soiului.

Are un conținut mare de L-prolina, glicin-betaină, antioxidanți și polizaharide și este condiționat sub formă lichidă (EC) cu o solubilitate foarte bună și rapidă, ceea ce face ca produsul să fie foarte bine absorbit de plante.

Taikyu este alegerea perfectă în tratamentul stresului plantelor, glicin-betaina, în combinație cu L-prolina și antioxidanții (de origine vegetală), prin efectul lor sinergic producând efecte mult mai rapide, de lungă durată, cu recolte de calitate superioară comparativ cu produsele care conțin numai glicin-betaină.

Este cea mai bună soluție în perioadele ploioase urmate de temperaturi mari, situație în care plantele absorb apa în cantitate mare, fenomen ce conduce la procesul de crăpare a fructelor, care la rândul său duce la o scăderere calitativă, iar în final și cantitativă a recoltei. Toate aceste pierderi scăzând profitabilitatea culturilor.

BrasiPro este un fertilizant foliar ce are în compoziție bor, sulf, magneziu, molibden și azot; elemente esențiale creșterii și dezvoltării plantelor de cultură.

Recomandăm aplicarea în doză de 3-4 L/ha la culturile de rapiță, floarea-soarelui, viță-de-vie, pomicultură și unele culturi legumicole.

Produsul poate fi aplicat începând cu fenofaza de 2-4 frunze adevărate, până la începutul înfloritului.

 

 

Autori: Ing. Mărgărint Niță-Dragomir & Ing. Ciprian Păcuraru, Ec. Magda Stăicuț, Summit Agro România

 

Articol publicat în ediția print cu nr. 124 a revistei Transilvania Business (22 noiembrie -14 decembrie 2023)

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spitalul Oncologic Medex, proiect social unic în România

Articolul următor

Noutăți despre viitorul Centru de Patologie Vasco-Cerebrală și Neurochirurgie Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share