Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cele mai “vânate” companii de la bursa locală, incluse într-un nou coș de investiții

Compania independentă din Croația gestionează active de 420 de milioane de euro | Foto: InterCapital

Banca Transilvania Cluj și Romgaz Mediaș vor intra în componența BET-TRN UCITS, alături de companii precum Hidroelectrica sau OMV Petrom.

Casa de brokeraj Investimental și compania de investiții InterCapital Asset Management au semnat un acord pentru lansarea noului Exchange Traded Fund (fond tranzacționat la bursă). Noul ETF, a cărui lansare este planificată pentru începutul lui 2024, va urmări performanța indicelui BET – Total Return Net (TRN), la Bursa de Valori București (BVB).

Acesta va include cele 20 de companii românești blue-chip, precum BT, Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz, însă denumirea de TRN denotă faptul că indicele reflectă nu numai evoluțiile prețurilor companiilor blue-chip, ci presupune și reinvestirea dividendelor nete.

Ce este un ETF

Acesta e un coș de titluri de valoare ce reprezintă o colecție diversificată de active (asemenea unui fond mutual), care se tranzacționează la bursă în mod similar cu acțiunile. ETF ia în calcul active ca acțiuni, obligațiuni, indici, mărfuri. Spre deosebire de unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net, prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.

Acces cu sume mici la companii mari

„Suntem încrezători că ETF-ul pe care îl lansăm cu Investimental va reprezenta o opțiune de investiție atractivă atât pentru investitorii de retail, cât și pentru cei instituționali din România. Credem în potențialul pieței locale de capital, mai ales având în vedere că oferă unele dintre cele mai atractive randamente ale dividendelor din Europa.

Dorim să sporim vizibilitatea BVB și performanța sa remarcabilă în întreaga regiune. În câteva săptămâni, ETF-ul nostru va fi disponibil și pentru tranzacționare în lei direct pe BVB” a declarat Ivan Kurtovic, președintele InterCapital Asset Management.

BET-TRN UCITS va reprezenta un instrument important pe piața de capital locală, oferind investitorilor diversificare pe cele mai lichide 20 de companii incluse în indicele BET, incluzând acțiuni defensive și companii antreprenoriale locale dinamice, susțin inițiatorii proiectului. Investitorii vor putea obține expunere pe piața locală chiar cu sume mici care, în mod normal, nu le-ar permite un portofoliu diversificat.

Testat în Croația, introdus în Slovenia

InterCapital a lansat deja ETF-ul pe indicele BET-TRN în regiune, fiind tranzacționat în euro la Bursa de Valori Zagreb din 31 mai 2023. ETF-ul va fi lansat și la Bursa de Valori Ljubljana, din ianuarie 2024. De la începutul anului, indicele BET-TRN a înregistrat o creștere de 31%, depășind performanța Standard & Poor’s 500 (SUA) și STOXX Europe 600 (Europa).

„Deschidem oportunități extraordinare pentru investitori de toate nivelurile. Acesta nu este doar un instrument de investiții, ci și un alt pas înainte al demersului nostru de a aduce piața de capital mai aproape de publicul larg. Toată lumea merită un acces facil și ieftin la bursă, iar prin acest ETF facem un pas important în direcția aceasta”, a spus CEO-ul Investimental, Mihaela Bîciu.

Investimental, ca participant autorizat la BVB, va acționa ca Market Maker al Emitentului (MME) pentru ETF, asigurând lichiditatea zilnică după aprobarea de către BVB. Prin oferirea activă de cotații de cumpărare și vânzare pe tot parcursul zilei de tranzacționare, Investimental se va asigura că investitorii pot tranzacționa cu ușurință acțiunile ETF-ului.

MME este participantul la sistemul de tranzacționare al BVB ce și-a asumat rolul de a susține lichiditatea unui instrument financiar. InterCapital este cea mai mare companie independentă de gestionare a activelor din Croația, cu un portofoliu de 420 milioane €. Investimental este un broker autorizat la BVB care oferă acces pe bursa locală și pe cea americană.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul Materom, alături de personalul medical ”în bătălia pentru viață și pentru sănătate”

Articolul următor

Contracte de aproape 690 de milioane de lei semnate de Ministerul Energiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share