Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turismul românesc se bazează pe români, doar 15% sunt din străinătate

Industria turismului din România atrage în proporție de 85% turiști români și doar 15% consumatori de produse turistice din alte țări. Cifrele aferente primelor 10 luni din 2023 mai dezvăluie că zona Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului este preferată de 40% dintre turiștii români și 36% dintre cei străini. În topul național, Brașovul ocupă al treilea loc cu un total de 1,27 milioane de turiști, urmat la distanță semnificativă de județul Cluj cu puțin peste 590.000, pe primele două locuri aflându-se Constanța și București, cu aproximativ 1,52 milioane fiecare.

După datele publicate de Institutul Național de Statistică, interpretate de Transilvania Business, turiștii străini preferă în 2023 la fel ca anul trecut în proporție de 81% din cazuri să viziteze Bucureștiul sau orașele de reședință de județ (fără Tulcea). Pe al doilea loc în topul preferințelor se află alte localități și trasee turistice (11 %), în timp ce stațiunile montane, balneare sau din zona litorală văd foarte puțin turiști străini. Delta Dunării este vizitată de mai puțin de 0,5% dintre străinii care vin în România să se relaxeze.

Nici comportamentul consumatorilor români de produse turistice nu s-a modificat în 2023 față de perioada similară din 2022, din perspectiva zonelor turistice frecventate (vezi graficul de mai jos).

Cei mai mulți turiști străini provin din țările europene, urmați de asiatici și nord americani. În perioada analizată din 2023 față de perioada similară din 2022, numărul turiștilor din Europa a crescut semnificativ, respectiv cu 33%, a celor din Asia cu 24%, din SUA și Canada cu 32% (vezi graficul de mai jos). În timp ce înnoptările au crescut în total cu 11%.

Durata medie a șederii în unitățile de cazare turistică înregistrată în perioada ian – oct 2023 este de 2,2 zile. De remarcat particularitatea care constă în faptul că începând din iunie până în septembrie turiștii români înnoptează mai mult decât cei străini, spre deosebire de restul anului când cei din afară stau mai mult în concediu decât românii.

În valori absolute, în perioada ian – oct 2023, au fost înregistrați 11,794 milioane de turiști, dintre care 85% români și doar 15% străini. Județele din regiunile istorice Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș atrag 40% dintre turiștii români și 36% dintre cei străini. În cadrul regiunilor analizate, județul Brașov ocupă primul loc, Clujul pe 2, Bihor pe 3, iar Sibiul pe al patrulea loc.

Distribuția sosirilor turiștilor între județe denotă însă situații aparte. Astfel, Sibiul se poate lăuda cu cel mai mare procent de turiști străini (24%) din total turiști pe județ, Timiș cu 23%, Cluj cu 20%, în timp ce Brașov este călcat de doar 12% turiști străini din totalul turiștilor care se opresc la poalele Tâmpei (vezi tabelul și graficele de mai jos).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Charlie Ottley va fi prezent la Hunedoara pentru a găzdui lansarea episodului „Transilvania”.

Articolul următor

Unde vor fi amplasate cele 6 noduri rutiere din județul Arad pe DX Arad – Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share