Antreprenorul băimărean Sorin Orzac l-a pus la treabă în braseria sa din centrul vechi al orașului.
Un robot produs în Thailanda este noul ospătar al restaurantului-terasă La Tour. “Hugo vă va servi începând din seara asta. Este drăguț, serviabil, iar muzica lui este potrivită pentru o seară romantică. Și debarasează dacă îl ajutați puțin. Dacă sărbătoriți vreo aniversare, vă urează și la mulți ani” a explicat proprietarul localului.
Robotul Hugo, în acțiune, monitorizat de clienții din restaurant
Csilla și Sorin Orzac dețin, în părți egale, societatea North Exclusive Baia Mare, specializată în activitatea de restaurante. Aceasta avea, în 2022, o cifră de afaceri de 4 milioane de lei și un profit de 168.000 de lei, în scădere față de anul precedent, grupând 27 de angajați, un efectiv la jumătate față de anii de dinaintea pandemiei.
Sorin Orzac este director executiv al Asociației Întreprinzătorilor Maramureș și prim-vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român. El mai deține, în municipiul din Maramureș, restaurantul și crama Millennium, un club și două cofetării.
În lipsa forței de muncă, proprietarii de restaurante și hoteluri din România au devenit interesați de roboți care să funcționeze ca ospătari sau recepționeri. Aceștia pot oferi informații clienților, fac check-in sau îi servesc la masă. În 2022, un restaurant din București a folosit trei roboți ospătar în cadrul unui experiment. În țări din SUA și Asia există roboți chelneri sau care prepară, în bucătărie, hamburgeri și pizza.