Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apare rețeaua Eutopia Health. Va fi coordonată de UBBMed

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBB School of Health (UBBMed), coordonează demersul de creare a unei rețele a școlilor de medicină / sănătate din universitățile membre ale alianței universităților europene Eutopia.

Programul european de 5 milioane de euro urmărește dezvoltarea excelenței academice în sănătate.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBB School of Health (UBBMed), coordonează demersul de creare a unei rețele a școlilor de medicină / sănătate din universitățile membre ale alianței universităților europene Eutopia.

Numită Eutopia Health, rețeaua va fi dedicată dezvoltării academice de excelență în acest domeniu și va fi dezvoltată în cadrul unui proiect cu un buget de 5 milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană (CE) prin programul Orizont Europa și coordonat de reprezentantul UBB Balint Marko, având ca manager de proiect tot un reprezentant al instutuției clujene, Alina Marcoci.

Celelalte universități participante în consorțiul creat pentru a susține Eutopia Health sunt Universitatea din Gothenburg, Vrije Universiteit Brussel, Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona, Universitatea din Warwick, Universitatea Nova din Lisabona, Universitatea din Ljubljana, Ca’ Foscari din Veneția și Universitatea CY Cergy Paris.

Consorțiul creat urmărește realizarea unei rețele în zona medicină/sănătate în cadrul Eutopia Health, care să susțină apoi educația, cercetarea și inovațiile avansate în domeniu, prin coordonare, susținere reciprocă, schimburi de bune practici, parteneriate și sinergia resurselor partenerilor implicați.

Este vorba atât despre un proiect care țintește rezultate (academice, educaționale, de cercetare, dezvoltare, inovare) în relația cu societatea, cât și de transformare instituțională – ca set de bune practici la nivel european. De această transformare instituțională va beneficia întregul consorțiu, dar mai ales programele de sănătate din universitățile care sunt eligibile sau universitățile implicate în consorțiu.

„În domeniul sănătății, inovațiile majore vin mai ales din demersuri multi, inter, transdisciplinare și adesea din consorții largi la nivel internațional. În astfel de demersuri, științele (matematică, fizică, biologie, chimie, informatică), ingineria, tehnologia și științele socioumane (inclusiv artele) în parteneriat strategic cu cele medicale generează inovații medicale de frontieră, etice și acceptate social.

UBBMed este încă un program tânăr, care prin acest proiect va beneficia cu siguranță de experiența partenerilor în domeniul sănătății.

Dar deja UBBMed este un program puternic sub aspectul multi, inter, transdisciplinarității, astfel că prin acest avantaj competitiv al UBB în zona biomedicală și de sănătate, vom putea contribui la rândul nostru major la modelul Eutopia Health, atât ca membri, cât și în calitate de coordonatori.

M-aș bucura și am inițiat deja demersuri să implementăm și în țară astfel de modele, pentru a rămâne conectați cu dezvoltările europene și internaționale în acest domeniu”, afirmă rectorul UBB, Daniel David.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Despre biografiile Ceaușeștilor la Colocviile Muzeului Țării Crișurilor

Articolul următor
Sorina și Ciprian Drecșan, proprietarii Conacului Torma, din Cristeștii Ciceului, vor derula un proiect de restaurare și reabilitare a clădii aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Conacul Torma se transformă în boutique hotel

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share