Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru 2024, dezbătută public la Primăria Alba Iulia

Studiu Ipsos: 70% dintre români se așteaptă la majorarea taxelor și impozitelor. Primăria Municipiului Alba Iulia organizează dezbaterea publică privind aprobarea nivelurilor pentru impozitele și taxele locale, în anul 2024.

Consultarea publică privind stabilirea cuantumului valorii taxelor, impozitelor, altor taxe, taxelor speciale și amenzilor aplicabile în 2024, este organizată în sala de ședințe a Primăriei Municipiului Alba Iulia, astăzi, 12.12.2023. Recomandările se pot face în scris sau verbal, în cadrul ședinței de dezbatere publică.

La dezbaterea publică sunt invitați să participe toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor pubice, ai presei.

70% dintre români se așteaptă ca taxele să crească

Potrivit raportului „Monitorul global al inflației”, realizat în 33 de țări, printre care și în România, de către compania de cercetare Ipsos Global Inflation Monitor, 70% dintre români sunt de părere că taxele și impozitele vor fi majorate pentru anul 2024. Acesta este unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

Raportul, citat de oficiuldestiri.ro, mai arată că cei mai mulți (45%) spun că va mai dura cel puțin un an până când inflația din România se va întoarce la normal, în timp ce 28% cred că acest lucru nu se va întâmpla niciodată, acesta fiind unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

O treime dintre români (32%) cred că țara este în recesiune, la egalitate (tot 32%) cu cei care nu cred că țara este în recesiune, în timp ce 37% spun că nu știu.

Un sfert dintre români se așteaptă să le scadă standardul de viață

Doar 14% dintre români cred că bunurile și serviciile se vor ieftini, presupunând că rata anuală a inflației se înjumătățește în țară pe parcursul în următorul an, dar rămâne peste zero. Marea majoritate cred că ele vor costa mai mult decât costă acum (36%) sau că vor costa la fel cât costă acum (37%).

Circa 40% din români au observat, pe parcursul ultimelor șase luni, că dimensiunile produselor (mâncare și alte produse) devin mai mici, dar prețul rămâne același (fenomen cunoscut cu numele de „shrinkflation”), în timp ce 69% au observat că costul produselor crește, dar dimensiunea produsului române la fel (fenomen cunoscut cu numele de „inflație”).

În plus, 27% dintre români au observat o schimbare a ingredientelor folosite în mâncare și alte produse, în timp ce prețul a rămas la fel. 38% dintre români spun că este „inacceptabil” ca întreprinderile și comercianții cu amănuntul să își reducă dimensiunea produselor, păstrând în același timp prețuri neschimbate, ca o modalitate de a răspunde la creșterea costurilor.

Venitul discreționar, tot mai mic

Aproape 65% dintre români se așteaptă ca inflația să mai crească pe parcursul următorului an și peste 60% se așteaptă ca dobânzile să continue să crească.

70% dintre români se așteaptă ca taxele pe care le plătesc să crească anul viitor, unul dintre cele mai mari procente la nivel global.

24% se așteaptă să le scadă standardul de viață, iar 27% cred că le va scădea venitul disponibil (ce pot cheltui după plata facturilor).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primarul Gheorghe Damian: După atâția ani de la pandemie, instituțiile statului încă mai cer hârtii în „original”

Articolul următor

Performanță extraordinară pentru industria de asset management, în anul listării Hidroelectrica pe bursă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share