Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, membru al Comitetului European al Regiunilor, militează pentru un ritm mai alert în vederea digitalizării instituțiilor statului. „Sistemul bancar a fost un exemplu bun și m-a ajutat să pun presiune pe Ministerul Finanțelor.”
Invitat ca speaker la Romanian Digital Day, evenimentul dedicat digitalizării organizat în Parlamentul European de Politehnica din București și europarlamentarul Victor Negrescu, primarul comunei Ciugud, Alba, a subliniat importanța urgentării pașilor privind digitalizarea instituțiilor statului.
„Ce-mi doresc eu de la țara mea și de la UE este să facem pași mai rapizi. Suntem conștienți că mediul privat ne-a dovedit că poate să facă lucrul ăsta. Sistemul bancar a fost pentru mine un exemplu în sensul acesta și m-a ajutat să pun presiune pe Ministerul Finanțelor să înțeleagă că dacă o bancă privată poate să facă lucrul ăsta, eu de ce trebuie să mă plimb până la trezorerie cu un ordin de plată, să fac 50 km ca să decontez 3 lei,” argumentează Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Încă se mai cer documente hârtii în „original”
Problema sesizată de Gheorghe Damian vizează în special instituțiile statului care, în continuare, solicită documente în format letric, invocându-se caracterul original al acestora.
„Marea noastră problemă e că încă avem instituții ale statului care nu înțeleg ce înseamnă un document original în format digital. Și când aud după atâția ani de la pandemie că vor această hârtie (n.r. format letric) findcă ăsta este originalul mă lasă rece,” se arată primarul Damian.
Acesta explică și pașii pe care i-a urmat în administrația publică pe care o conduce.
„Noi nu mai avem nici un document de hârtie în ce privește contabilitatea, dar și în alte segmente. Noi avem politica asta și când am desființat casieria, veneau oamenii neîncrezători în aparate să plătească la casierie și îi duceam tot la aparat. Trebuie să ne eficientizăm cumva toată activitatea și să înțelegem că digitalizarea este în favoarea noastră și ne crează o activitate mai sigură și mai coerentă,” explică Damian, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor.
Care sunt primii pași, în viziunea primarului Damian
Acumularea bazelor de date, ar fi primul pas, ulterior, interconectarea acestora pentru un sistem eficient, coerent și mai puțin consumator de timp, fonduri și energie.
„Ce sper să se întâmple cât de curând e să ne punem cu toții la treabă să ne creăm baze de date, pentru că acolo este cea mai mare problemă. Să zicem că în instituțiile publice oamenii au înțeles ce înseamnă competențe digitale. Apoi după ce avem aceste baze de date puse la punct să le interconectăm, pentru că degeaba tot discutăm noi despre interconectarea bazelor de date, dacă nu avem ce să interconectăm. Și, desigur, să avem o campanie de conștientizare a importanței de ce trebuie să ne mutăm cât mai mult în mediul online. Și visez la acel angajat al instituției publice care să nu mai vină în contact cu cetățeanul, să stea în spatele unui calculator să întrețină baze de date, ” conchide primarul Gheorghe Damian, membru al Comitetului European al Regiunilor.
Declarațiile invitaților la eveniment pot fi urmărite aici, pe ZF.ro
Sursă foto – Facebook Primaria Comunei Ciugud