Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primarul Gheorghe Damian: După atâția ani de la pandemie, instituțiile statului încă mai cer hârtii în „original”

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, membru al Comitetului European al Regiunilor, militează pentru un ritm mai alert în vederea digitalizării instituțiilor statului. „Sistemul bancar a fost un exemplu bun și m-a ajutat să pun presiune pe Ministerul Finanțelor.”

Invitat ca speaker la Romanian Digital Day, evenimentul dedicat digitalizării organizat în Parlamentul European de Politehnica din București și europarlamentarul Victor Negrescu, primarul comunei Ciugud, Alba, a subliniat importanța urgentării pașilor privind digitalizarea instituțiilor statului.

„Ce-mi doresc eu de la țara mea și de la UE este să facem pași mai rapizi. Suntem conștienți că mediul privat ne-a dovedit că poate să facă lucrul ăsta. Sistemul bancar a fost pentru mine un exemplu în sensul acesta și m-a ajutat să pun presiune pe Ministerul Finanțelor să înțeleagă că dacă o bancă privată poate să facă lucrul ăsta, eu de ce trebuie să mă plimb până la trezorerie cu un ordin de plată, să fac 50 km ca să decontez 3 lei,” argumentează Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Încă se mai cer documente hârtii în „original”

Problema sesizată de Gheorghe Damian vizează în special instituțiile statului care, în continuare, solicită documente în format letric, invocându-se caracterul original al acestora.

„Marea noastră problemă e că încă avem instituții ale statului care nu înțeleg ce înseamnă un document original în format digital. Și când aud după atâția ani de la pandemie că vor această hârtie (n.r. format letric) findcă ăsta este originalul mă lasă rece,” se arată primarul Damian.

Acesta explică și pașii pe care i-a urmat în administrația publică pe care o conduce.

„Noi nu mai avem nici un document de hârtie în ce privește contabilitatea, dar și în alte segmente. Noi avem politica asta și când am desființat casieria, veneau oamenii neîncrezători în aparate să plătească la casierie și îi duceam tot la aparat. Trebuie să ne eficientizăm cumva toată activitatea și să înțelegem că digitalizarea este în favoarea noastră și ne crează o activitate mai sigură și mai coerentă,” explică Damian, în calitate de membru al Comitetului European al Regiunilor.

Care sunt primii pași, în viziunea primarului Damian

Acumularea bazelor de date, ar fi primul pas, ulterior, interconectarea acestora pentru un sistem eficient, coerent și mai puțin consumator de timp, fonduri și energie.

„Ce sper să se întâmple cât de curând e să ne punem cu toții la treabă să ne creăm baze de date, pentru că acolo este cea mai mare problemă. Să zicem că în instituțiile publice oamenii au înțeles ce înseamnă competențe digitale. Apoi după ce avem aceste baze de date puse la punct să le interconectăm, pentru că degeaba tot discutăm noi despre interconectarea bazelor de date, dacă nu avem ce să interconectăm. Și, desigur, să avem o campanie de conștientizare a importanței de ce trebuie să ne mutăm cât mai mult în mediul online. Și visez la acel angajat al instituției publice care să nu mai vină în contact cu cetățeanul, să stea în spatele unui calculator să întrețină baze de date, ” conchide primarul Gheorghe Damian, membru al Comitetului European al Regiunilor.

Citește și analiza președintelui eMAG, Iulian Stanciu, privind importanța competențelor digitale în contextul e-commerce.

Declarațiile invitaților la eveniment pot fi urmărite aici, pe ZF.ro

Sursă foto – Facebook Primaria Comunei Ciugud

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul Emirates caută specialiști IT din România pentru a lucra la Dubai

Articolul următor

Majorarea taxelor și impozitelor locale pentru 2024, dezbătută public la Primăria Alba Iulia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share