Liniile Aeriene Române, o idee venită din partea Camerei de Comerț și Industrii a României, la care încep să adere consilii județene și localități interesate.
Reprezentanții mai multor consilii județene și a câtorva primării sunt interesați de ideea organizării sub o structură asociativă. Scopul vizat constă în înființarea Liniilor Aeriene Române, o companie aeriană care să opereze în exclusivitate destinații interne.
Mihai Daraban, președintele CCIR, susține că există interes nu doar din partea consiliilor județene care au aeroporturi, spre exemplu Bistrița, dar și din partea unor orașe, respectiv Mangalia.
Se fac demersuri și studii de oportunitate
Mai mult, președintele CJ Brașov, Todorică Șerban, anunță că se fac demersuri premergătoare precum realizarea unui studiu privind stabilirea oportunității.
În acest context, a avut loc și evenimentul de prezentare a unei aeronave de dimensiuni mici, pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Costul aeronavei pornește de 7,5 milioane €.
„Va fi o companie care va aparţine consiliilor judeţene care vor achiesa la această asociere, care va fi un fel de ADI (n.r. Asociație de Dezvoltare Intercomunitară). Acest organism ce ar urma să se înfiinţeze va avea drept scop crearea unei companii de linie care să opereze pe destinaţii interne. Astăzi, am venit aici să vedem o aeronavă care s-ar preta în acest scop, dar asta nu înseamnă că ne vom adresa acestei companii. Mai întâi trebuie să vedem caracteristicile unei astfel de aeronave, dar, după aceea va avea loc o licitaţie. Legislaţia ne permite (să creăm o astfel de companie – n.r.) numai că trebuie să vedem oportunitatea. Şi atunci, în prezent, se lucrează la un studiu, la o documentaţie, pentru a constata dacă este oportună o astfel de asociere, investiţia, să vedem costurile. Se lucrează deja la acest studiu de către CCIR, care este liantul între consiliile judeţene”, a precizat preşedintele CJ Braşov.
Șeful CJ Brașov își dorește ca sediul noii companii aeriene să fie operaționalizat pe nou înființatul aeroport.
Discuțiile între posibilii parteneri au avansat până în punctul în care au înaintat ideea ca aportul de capital al fiecărui consiliu județean membru în asociere să fie costul unei astfel de aeronave.
Avionul prezentat poate zbura până la 2.500 km, o viteză de peste 400 km/h, cu o capacitate de 19 persoane, cu 20 kg bagaj individual.
„Am auzit de acest proiect extraordinar al CCIR şi al autorităţilor regionale, care doresc să dezvolte infrastructura de zbor în România şi de aceea am intrat în legătură. Avioanele noastre zboară în jurul lumii şi tocmai asta este ideea, de a participa la dezvoltarea infrastructurii, de aceea este o oportunitate excelentă pentru noi”, a declarat Michal Jagrik, director regional al companiei ceheşti Omnipol.
La o reuniune anterioră au participat reprezentanții consiliilor județene din Arad, Brașov, Bacău, Constanța, Maramureș și Sibiu. De asemenea, întâlnirea a beneficiat și de prezența reprezentanților mediului academic, care au întocmit studiul privind conectivitatea aeriană, și de cea a specialiștilor din domeniul aeronautic din cadrul Aeroportului Delta Dunării Tulcea, Aeroportului Internaţional Arad, Aeroportului Internaţional Maramureș, Aeroportului Ștefan cel Mare din Suceava, Aeroportului Internațional Craiova și Regional Air Services Tuzla, potrivit Hotnews.ro.