Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un proiect de circa 1,7 milioane de euro pentru o agricultură inteligentă în Bihor

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Bihor derulează în perioada  1 mai 2021 – 31 decembrie 2023 un proiect cu finanțare europeană care are printre obiective revitalizarea și sprijinirea viabilității economice a profesiilor și tehnologiilor agricole tradiționale.

Proiectul ALTERAGRI – cod ROHU426 – „Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole” are o valoare de 1.697.320,00 euro, din care 1.427.422 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria, iar 251.898 euro cofinanţarea naţională.

El a fost implementat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor (lider de proiect), alături de Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Bihor şi Fundaţia de Interes Public „Ştiinţă pentru mediu” TUDKA, din Debrecen, Ungaria.

 

Activități

În cadrul proiectului s-au derulat mai multe activități fiind susținute mai multe conferințe pe diferite teme de interes în agricultura celor două țări. De asemenea au fost organizate vizite în cele două țări, prin care s-a dorit un schimb de experiențe și cunoștințe între fermieri. Un alt obiectiv important din cadrul proiectului a fost acela de a organiza o bursă a locurilor de munca pentru cei interesați de sectorul agricol, unde participarea a fost una masivă din cadrul liceelor cu profil agricol.

 

Aplicații inovative în agricultură

Una dintre conferințele proiectului a avut ca tematică „Programe alternative și aplicații inovative în agricultură prin utilizarea dronelor”. Prezentarea a fost ținută de Boros Vilmos, de la PanAgroTeh despre utilizarea dronelor în agricultură. Principalele informatii abordate au fost detalii despre drone și domeniile lor de aplicații, despre dronele agricole și diferitele lor destinații, despre aportul dronelor în digitalizare și managementul fermei, precum și despre folosirea dronelor în aplicarea tratamentelor de prevenție și detectarea de dăunători în culturi.

Crearea de platforme web în agricultură: pentru relaţia cu clienţii, pentru locuri de muncă în agricultură şi pentru cursuri online a fost un alt obiectiv al proiectului. Acestea au fost create de George Pecherle (cadru didactic la Facultatea de Inginerie Electrică si Tehnologia Informației) și de Mihai Huțan (specialist în domeniul IT).

„Aceste trei platforme digitale pe care le-am creat sunt concepte proprii, utile, constituind un început şi un pionierat între instituţiile publice din domeniul agricol subordonate Ministerului. Suntem singurii din ţară care deţinem aşa ceva. Dar, cu siguranţă, vor urma şi alte instituţii, pentru că suntem în era digitalizării. Când am decis să accesăm şi să facem acest proiect, am fost destul de reţinuţi, părea un drum greu şi necunoscut pentru noi, pentru că instituţiile publice nu prea se înscriu în asemenea proiecte. Şansa a fost însă de partea noastră şi am câştigat proiectul”, a explicat Nicolae Hodișan, directorul DAJ Bihor.

Sistemul managementului relațiilor cu clienții (CRM) permite gestiunea tuturor documentelor, petițiilor și raportărilor primite de la cetățeni, precum și a campaniilor de informare publică, prin intermediul unei platforme securizate. Administratorul CRM-ului poate are acces la toate aceste informații și poate vedea și gestiona toți utilizatorii (cetățenii) înregistrați în sistemul CRM.

Adresa web a sistemului CRM este: https://da-crm.dotmesa.com/

Platforma pentru locuri de muncă reprezintă un punct de întâlnire între cererea și oferta pieței forței de muncă din sectorul agricol, permițând angajatorilor (companiilor) să își publice ofertele de locuri de muncă, și candidaților să vadă ofertele de locuri de muncă și să aplice la ele.

Adresa web a site-ului web este: https://da-jobs.dotmesa.com/

 

Platforma de învățare online (e-learning) permite definirea de cursuri, unde pot fi încărcate materiale de curs, sarcini de lucru, link-uri la meeting-uri și multe alte materiale utile cursanților. Cursurile pot avea unul sau mulți formatori atribuiți, dar și unul sau mai mulți cursanți. Formatorii au acces de editare a cursurilor, iar cursanții pot doar să vizualizeze.

Adresa web a platformei de învățare online (e-learning) este: https://da-elearn.dotmesa.com/

 

„Utilizarea instrumentelor digitale în activitatea curentă a Oficiului Fitosanitar Bihor”, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de către Nicolae Rugea, de la Oficiul Fitosanitar Bihor. Una dintre activitățile Oficiului este controlul importurilor de legume-fructe. S-a discutat despre importanta produselor utilizate de fermierii români în culturile acestora. S-au prezentat și cele mai utilizate produse și cele mai nocive, găsite în urma efectuării controalelor. De asemenea, a mai adus în atenție și cursurile organizate de autoritatea fitosanitară, prin care se certifică utilizatorii de produse a protecție a plantelor.

Mihai Huțan, specialist în domeniul IT a vorbit despre importanța inteligenței artificiale în agricultură. Printre tehnologiile prezentate se numără: sisteme de inteligență artificială care ajută în managementul riscului, în îmbunătățirea semințelor, în monitorizarea sănătății solului, în protejarea culturilor, în observarea maturității culturii, în pulverizare inteligentă și în furnizarea de răspunsuri (chatbot pentru fermieri).

Târg al locurilor de muncă

În cadrul proiectului a fost organizat, în 5 decembrie 2023, în holul Facultății de Protecția a Mediului, Târgul Locurilor de Muncă în Agricultură. În cadrul evenimentului, principalele firme din domeniul agricol și-au prezentat ofertele de angajare pentru viitori absolvenți.

Întâlnirea a fost un bun prilej atât pentru studenți pentru a vedea exact care sunt cerințele pe piața muncii, cât și pentru firme care au avut posibilitatea de a cunoaște potențiali angajați.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Crosul Europei, o acțiune de protejare a mediului cu participarea ADR Centru

Articolul următor

Judeţul Bihor, campion la depunerea de proiecte prin PNDR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share