Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cercetătorii de la Babeș-Bolyai și-au propus să reducă poluarea cu carbon

Obiectivele proiectului coordonat de Mihail-Dumitru Bărboiu, de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică (FCIC), vizează fabricarea de membrane permeabile pentru separarea gazelor și purificarea apei prin membrane ultraselective conținând noi canale artificiale de apă.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj implementează proiectul de cercetare “Membrane interactive dinamice – către selecția adaptativă a funcțiilor” (Evolution), cu găsirea de soluții pentru probleme stringente ale societății.

Obiectivele proiectului coordonat de Mihail-Dumitru Bărboiu, de la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică (FCIC), vizează fabricarea de membrane permeabile pentru separarea gazelor și purificarea apei prin membrane ultraselective conținând noi canale artificiale de apă.

Acestea răspund unor probleme majore cu care se confruntă societatea actuală: poluarea aerului prin emisii de CO2, poluarea apelor ca urmare a activităților agricole și industriale, resursele limitate de apă potabilă. Atingerea obiectivelor proiectului va permite fabricarea de prototipuri de membrane utilizabile pentru captarea directă a CO2 din atmosferă, purificarea apelor industriale și desalinizarea apei de mare.

Abordarea originală adusă de Evolution constă în utilizarea principiilor chimiei supramoleculare, biomimetice naturale pentru dezvoltarea de membrane interactive, adaptative și receptive la stimuli, capabile să își selecteze funcția.

“Implementarea acestui proiect va conduce la formarea unui nucleu de cercetători, implicând masteranzi și doctoranzi, capabili să abordeze tematici complexe interdisciplinare și va contribui nu doar la dezvoltarea resursei umane înalt calificate, dar şi la creșterea vizibilității internaționale a UBB, având toate premisele de a se dezvolta spre aplicații industriale”, conform UBB.

„Prin tematica abordată și infrastructura dezvoltată, Evolution creează la FCIC un pol de excelență în cercetarea științifică orientată spre dezvoltarea de soluții în domenii de extremă actualitate și cu implicații directe în rezolvarea unor probleme de mediu importante, contribuind astfel la creșterea calității vieții”, afirmă decanul FCIC, Gabriela Nemeş.

UBB implementează, în urma unei competiţii derulate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, 11 proiecte de cercetare. Fiecare din aceste proiecte este finanţat cu 1,4 milioane de euro, pe trei ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Constantin Badea: firmele mici și mijlocii ar trebui să se asocieze pentru a fi mai puternice

Articolul următor

Centura Mediaș: indicatorii tehnici au fost aprobați de Guvern

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share