Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mai puțini șomeri indemnizați în Bihor, 41 de cursuri de formare profesională

Bekesi Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a făcut joi, 28 decembrie 2023, un bilanț al activității instituției în acest an. Șeful AJOFM Bihor a vorbit despre tendința de scădere a numărului șomerilor indemnizați din județ, despre cursurile de formare profesională orientate spre piața muncii, despre proiectele finalizate în acest an, despre măsurile active și despre planurile de viitor ale instituției.

„Rata șomajului în Bihor, raportată la populația active, s-a păstrat cam la fel în ultimii trei ani: 1,32% în 2021, 1,26% în 2022 și 1,34% în 30.11.2023. Se poate observa o tendință de scădere a numărului de șomeri indemnizați de la 1.601 în 2021 la 1.308 în 2023”, a precizat directorul executive al AJOFM Bihor.

Cei mai afectați această realitate a pieței muncii, a șomajului din Bihor, sunt cei fără studii, respectiv cei care au absolvit învățământ-ul primar și ceilalți.

Ultimele date statistice, cele de la 30.11. 2023, arată că în județul Bihor erau 293 de șomeri fără studii, 711 șomeri cu școala primară incomplete, 820 de șomeri cu gimnaziu, 376 de șomeri cu școală profesională, 767 de șomeri cu liceu și școală postliceală și 253 de șomeri cu studii universitare.

„Deci, aproape 60% din numărul șomerilor nu au studii sau au doar studii primare”, a observat Bekesi Csaba.

 

Formare profesională

O altă activitate foarte importantă derulată de AJOFM Bihor este formarea profesională.

„Anul acesta am derulat formarea profesională prin două paliere: una finanțată din bugetul public, respectiv fonduri proprii. Am reușit să derulăm un număr de 41 de programe, din care: de inițiere – trei, de calificare – 24, de perfecționare – un program, de specializare – șapte și de competențe cheie – patru programe. În total, 556 de persoane până la sfârșitul lunii noiembrie au beneficiat de activitate noastră de formare profesională, din care, ceea ce este important, 286 de persoane deja și-au găsit un loc de muncă, deci undeva aproape 60%”, a declarat șeful AJOFM Bihor.

Gradul de succes al cursurilor de formare profesională organizate de AJOFM Bihor se apropie de 70%. Asta înseamnă că 70% dintre persoanele care urmează un curs de formare profesională reușesc să se angajeze.

„Domeniile au fost destul de vaste și am încercat să acoperim și cerințele pieței muncii și cerințele celor în căutarea unui loc de muncă. De multe ori aceste două aspecte nu se nu se potrivesc, adică ceea ce-și dorește șomerii ca și formare profesională sau calificare și ceea ce are nevoie piața. Dar am reușit să găsim totuși un echilibru”, a subliniat Bekesi Csaba.

Astfel, 147 de persoane au terminat cursul de lucrător comercial, 70 – cursul de cameristă, 35 – agent de vânzări, 36 – agent de securitate, 33 – lăcătuș mecanic,  29 – competențe digitale, 28 – îngrijitor spații verzi, 23 – competențe cheie de comunicare în limba română, 20 – competențe antreprenoriale, 16 – designer pagini web, 14 – manager de proiect, 13 – instructor de fitness, 14 – ajutor de bucătar, 16 – referent resurse umane, etc.

Medierea și consilierea profesională este o altă activitate importantă derulată de AJOFM Bihor. Programul de ocupare la 31.11.2023 arată că 7.421 de șomeri au fost cuprinși în serviciile de mediere și consiliere profesională. Dintre care 3.705 au fost ocupate. Din aceste 3.705 persoane, 3.481 au încheiat un contract pe perioadă nedeterminată și 224 contract perioadă determinată.

Măsuri active

Angajatorii bihoreni au beneficiat de stimulente pentru angajarea a diferite categorii de șomeri. De asemenea 10 persoane au beneficiat de prime de încadrare și 25 de persoane de prime de relocare. Au mai fost acordate prime de inserție a absolvenților de învățământ pentru 46 de persoane, prime de activare a șomerilor neindemnizați pentru 225 de persoane, iar 643 de persoane au beneficiat de completarea veniturilor pentru șomerii care se încadrează înainte de expirarea indemnizației pentru șomaj.

Șeful AJOFM Bihor a adus în discuție și subvențiile de care ar fi trebuit să beneficieze angajatorii care au încadrat diferite categorii de șomeri, dar care nu au fost plătite din lipsa de bani. Acesta a precizat că există promisiuni că aceste sume vor fi plătite anul viitor. Este vorba de circa 30 de milioane de lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

3,14 milioane de euro, pentru obiectivele de investiții ANL

Articolul următor

Anunț privind finalizarea proiectului “Dezvoltare ADD Concept prin achiziție de utilaje”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share