Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

În 31 decembrie se dau în folosință pasajele din Centrul Civic. Vezi cum se va circula

Cele șapte pasaje subterane din Centrul Civic Oradea, în valoare de circa 40 de milioane de euro, vor fi date în circulație duminică, 31 decembrie 2023, la ora 12:00.

În timp ce se făceau ultimele finisări și marcaje la pasaje, primarul Oradiei, Florin Birta, a susținut o conferință la fața locului.

Acesta a ținut să mulțumească atât divinității, pentru vremea favorabilă care le-a permis constructorilor să finalizeze lucrările, cât și constructorilor, dar și locatarilor din zonă, care au trebuit să suporte deranjul șantierelor.

„Aceste pasaje, pe care mâine le vom da în folosință, în primul rând, sunt ca un cadou pentru orădeni, pentru răbdarea de care au dat dovadă pe perioada derulării lucrărilor. Ce înseamnă practic aceste pasaje? Înseamnă că traversarea orașului de la un capăt la altul va fi mult mai rapidă. Înseamnă poluare redusă pentru că mașinile nu vor sta așa mult la cozi în trafic”, a declarat primarul.

Înainte de termen

Lucrările la cele șapte pasaje au început în septembrie 2022 și aveau termen de finalizare august 2024. Primarul spune că două au fost motivele pentru care s-a urgentat finalizarea lor: în primul rând reducerea ambuteiajelor din oraș din cauza lucrărilor, în al doilea rând: toate lucrările finalizate până la sfârșitul anului se decontează din fonduri europene. Lucrările care se vor realiza anul viitor vor fi contribuția proprie a municipalității.

Valoarea proiectului celor șapte pasaje subterane se ridică la circa 200 de milioane de lei, circa 40 de milioane de euro.

Proiectul este implementat de către Primăria Oradea și face parte din obiectivul de investiții de infrastructură „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa I”, proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, finanțarea nerambursabilă fiind de 98% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Lucrările au fost realizate de o asociere de firme formată din Construcții Erbașu, Freyrom, Leko Construct, Metabet CF și Procons Group,

Cum se va circula

După darea în folosință a pasajelor subterane din Centrul Civic, traficul rutier va fi distribuit atât prin noile structuri cât și pe drumuri la suprafață.

Astfel, pe direcția dinspre Nufărul, se va coborî în pasajul 1 care are trei benzi, una specială pentru autobuz. Undeva după catedrală, se poate ieși din pasaj la suprafață, pe rampa spre strada Clujului, unde se va intra pe șoseaua de suprafață, pe traseul de acum.

De asemenea, din pasajul 1, la catedrală se poate continua înainte în pasajul subteran 2, care va scoate traficul pe o rampă, spre Podul Dacia.

Din direcția inversă, de pe Averescu, se va putea intra în pasajul subteran 4, care va scoate traficul spre pasajul 3, care dă spre Nufărul, sau, la Parcul 1 Decembrie, spre centru.

Va rămâne la suprafață accesul rutier de pe Averescu – spre centru, pe traseul actual: pe Aleea Gojdu, ori pe strada Cele 3 Crișuri – Independenței – Piața Unirii.

Strada Independenței va rămâne cu dublu sens, accesul de pe aceasta spre B-dul Magheru-Gară va rămâne la suprafață.

Din pasajul 3, cu direcția de mers spre Nufărul, se va putea ieși la colțul Parcului 1 Decembrie, în pasajul 5, care va conduce traficul spre centru sau se va putea înainte spre Nufărul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Familia Oltean a aniversat 30 de ani de succese ale business-ului MAVIPROD

Articolul următor

Parcarea subterană din Centrul Civic Oradea a fost dată în folosință

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share