Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Energie „verde” obținută din hidrogen la Oradea

Termoficare Oradea va fi unul dintre cei 19 potențiali beneficiari care vor primi finanțări prin PNRR pentru producția de hidrogen, potrivit listei afișate de Ministerul Energiei. Oradea se pregătește de mai multă vreme pentru obținerea energiei din hidrogen. Consilierii locali au aprobat încă din august 2022 indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea”.

Prin acest proiect, Termoficare Oradea SA a depus o cerere de finanţare nerambursabilă în cadrul PNRR – Pilonul I. Tranziția verde – Componenta C6 – Energie; Măsura de investiții – Investiția I.2, pentru proiectul „Instalație de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea”.

Astfel se oferă oportunitatea prin care Termoficare Oradea își poate realiza scopul de a tinde către independență energetică și de a contribui la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Valoarea totală de implementare a proiectului este de 134,68 milioane de lei (fără TVA), din care valoarea estimată a finanțării nerambursabile este de 92,6 milioane de leii, iar valoarea estimată a contribuției beneficiarului – de 42,08 milioane de lei (fără TVA). Cheltuielile neeligibile sunt estimate la 1,95 milioane de lei.

„Proiectul se află la stadiul de documentație tehnică, studiu de fezabilitate și fost depusă o cerere de finanțare pentru obținerea de fonduri nerambursabile pentru a-l putea realiza. Așteptăm rezultatul evaluării pentru a putea trece în următoarea etapă, cea de proiectare și execuție. Noi sperăm că în următoarea lună, maxim două luni, să aflăm rezultatul. Proiectul intră în evaluare pe mai multe zone: tehnic, financiar, administrativ. Sunt mai multe etape, la fiecare etapă se anunță cine merge mai departe. Așteptăm cu interes evaluarea lui și să vedem dacă ne calificăm până la final pentru obținerea finanțării”, ne-a declarat Daniel Țigan, consilier în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea.

Dacă proiectul se califică, va fi demarată achiziția publică pentru serviciile de proiectare, lucrări și implementarea în teren a investiției. Specialiștii de la DMPFI Oradea spun că având o valoare mare, proiectul va sta în achiziții câteva luni pe SEAP.

Într-un scenarui optimist, proiectul ar putea fi finalizat în 30 de luni: 6 luni pentru achiziții, 4 luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție.

Obiectivele investiției

 „Obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea și punerea în funcțiune a unei noi capacități de 10 MW putere instalată de producere de hidrogen verde și stocarea acestuia (5.968 MW H2out). Hidrogenul va fi folosit în amestec cu gazul metan pentru a produce energie electrică și termică la CET Oradea, dar va putea fi și valorificat pentru decarbonarea altor sectoare economice. Se estimează o cantitate de hidrogen verde generat anual de aproximativ 930 de tone. Energia electrică din RES utilizată anual de electrolizor pentru producerea de hidrogen verde este de 51.759 MWh”, a explicat Marius Moș, directorul executiv al Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea.

Scopul proiectului este de a produce hidrogen verde, valorificând resursele energetice regenerabile, dar și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la producerea energiei electrice și termice la CET Oradea SA.

Soluția tehnică

 „Hidrogenul va fi folosit în amestec cu gazul metan pentru a produce energie electrică și termică la CET Oradea, dar va putea fi și valorificat pentru sectorul transporturi sau pentru sectorul industrial”, a precizat directorul executiv al DMPFI Oradea.

Instalația de producere și stocare hidrogen pentru producerea energiei electrice și termice la CET Oradea este compusă din următoarele obiecte de investiție: A – un ansamblu electrolizor PEM, în montaj containerizat, cu o putere instalată de 10 MW și o producție maximă de hidrogen de 2.000 Nm3 pe oră. Amprenta la sol este de 700 m2 plus zonă de protecție de 8 m în toate direcțiile; B – un ansamblu de stocare a hidrogenului format din 20 de rezervoare cu o capacitate de 95 m3 la 42 bari, fiecare. Amprenta la sol este de 185 m2 pentru fiecare rezervor luând în considerare și zona de siguranță, cu un total de cca: 3.700 m2; C – un container pentru elementele de monitorizare, comandă, control și protecții. Amprenta la sol 25 m2.

Puterea totală instalată a centralei fotovoltaice va fi de 10.16 MWp. Energia produsă din sistemul fotovoltaic, medie anuală, va fi de 12.457,71 MWh, iar reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: 4.111 tone CO2/an.

Hidrogenul, o soluție de energie verde

Hidrogenul se folosește în România de vreo 40-50 de ani în industria chimică. Există de multă vreme instalații de producere de hidrogen. Una dintre acestea este la Oltchim Râmnicu Vâlcea, combinat astăzi deținut de Chimcomplex SA. Aici există și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI, care face cercetări în domeniul hidrogenului.

„Sunt domenii de activitate în care lucrurile sunt absolut normale. Se fabrică hidrogen, se folosește procesul tehnologic. Pentru Oradea ar fi pentru prima dată când s-ar integra energie din hidrogen pentru a înlocui o parte din combustibil pentru termoficare. Nu prea sunt astfel de tehnologii, deocamdată, folosite. Partea bună e că ar fi o formulă de utilizare a hidrogenului pentru înlocuirea unui combustibil care este cu emisii, cu un combustibil care nu are emisii, pentru că se produce din energie verde, energie electrică, care ulterior vor contribui la energia necesară orașului. Ca locație și amplasament, proiectul este propus în incinta CET Oradea”, a explicat Ioan Maghiar, consilier în cadrul DMPFI Oradea.

În România, și în Europa, se pune accent în ultima vreme pe producerea de energie verde din surse nepoluante, hidrogenul fiind una dintre acestea.

„Pentru noi, cumva, e de fapt o idee de a încerca să ne familiarizăm cu tehnologia, s-o folosim în interesul orașului, să încercăm o mai mică dependență față de gazele naturale din rețeaua națională”, spune Daniel Țigan.

Energia produsă din hidrogen nu este, efectiv, mai ieftină în prezent, dar este nepoluantă.

„Dacă ar fi să ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimii ani, apropos de costurile certificatelor de emisii pe CO2, faptul că de 3-4 ani costul certificatelor au urcat spre 90 de euro pe tona de emisii și, dacă trendul acesta va rămâne în continuare, atunci, la un moment dat, cred că și hidrogenul va putea să fie viabil ca o soluție de reducere a costurilor. Cei care nu vor introduce resurse regenerabile sau hidrogen în sistemul de producție de energie, probabil vor avea de suportat niște costuri direct proporționale cu cantitățile de emisii de CO2. Deci, dacă luăm așa la nivel global, lucrurile pe termen mediu și lung, cumva, sprijină ideea de a utiliza un mix de soluții în ceea ce înseamnă asigurarea cu energie. Hidrogenul poate fi o parte a acestora”, este de părere Ioan Maghiar.

Hidrogenul utilizat și la transport

Dacă proiectul CET Oradea va primi finanțare, hidrogenul ar putea fi utilizat și pentru transportul în comun.

„Există potențial și în sensul ăsta. Proiectul nostru ar putea fi direcționat și spre zona aceasta. Având instalația de producere a hidrogenului, putem să facem și captarea lui. De fapt, avem o mică parte de înmagazinare, de acumulare. Putem să o dirijăm și spre partea de transport, dacă în viitor flota de autobuze de transport a orașului va dori să treacă pe acel sistem de propulsie. Dar acesta e un proiect de viitor care ține și de direcția strategică pe care orașul vrea să o gândească și să o impună”, susține Daniel Țigan.

 

Dan BIRTA

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Topul firmelor din Agricultură, silvicultură, pescuit din județul Bihor

Articolul următor

Forumul Orașelor Verzi, la a 3-a ediție: Cum facem orașele noastre mai prietenoase cu mediul și mai confortabile pentru locuitori?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share