Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agroalim Arad 2023, punct de reper în agricultura românească

Peste 300 de producători și distribuitori de utilaje agricole, crescători de animale, cultivatori de plante, distribuitori de inputuri și îngășăminte chimice, mici producători și-au prezentat ofertele în cadrul expoziției Agroalim 2023, cea mai mare expoziție din domeniul agriculturii și industriei alimentare din partea de Vest a României. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 7-10 septembrie 2023, la Centrul Expozițional Arad.

Deschiderea oficială s-a bucurat de prezența a numeroși reprezentanți ai adminstrației locale și guvernamentale, parteneri ai organizatorilor, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Arad, specialiști din domeniul agriculturii, fermieri și expozanți.

Astfel, îi amintim pe Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean (CJ) Arad, Lazăr Faur, viceprimar al Aradului, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Csaba Toth, prefectul județului Arad, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Cosmin Alin Popescu, rectorul Universității Științele Vieții „Regele Mihai I”, din Timișoara, și Florin Bâră, directorul Agenției Naționale de Zootehnie. La Agroalim 2023 a fost prezentă și o numeroasă delegație maghiară.

Maestru de ceremonii a fost Cimi Enache, de la CCIA Arad, cel pe umerii căruia a căzut responsabilitatea organizării evenimentului.
Fiecare dintre cei prezenți a vorbit despre însemnătatea evenimentului de la Arad și, mai ales, despre însemnătatea agriculturii pentru români și pentru România.

La borna 33

„Suntem la cea de-a 33-a ediție, o ediție importantă, cu peste 300 de firme, din mai multe țări, începând de la Germania, Italia, Franța, Cehia, Ungaria. De fapt, Ungaria este unul dintre partenerii noștri de bază la toate evenimentele pe care le organizăm și pentru care le mulțumesc”, a precizat Gheorghe Seculici în cuvântarea sa. Acesta a subliniat importanța CCIA Arad și a evenimentelor pe care le organizează.

Iustin Cionca a vorbit, la rândul său, despre importanța și evoluția Târgului Agroalim.  „Agricultorul arădean de azi nu mai este un simplu pălmaș, ci este un om de afaceri. Pentru că agricultura a devenit o afacere. Pentru unii rentabilă, pentru alții pe linia de plutire, așa cum sunt toate afacerile. Aceasta este marea schimbare care s-a produs în ultimii ani”, a declarat președintele CJ Arad.

Acesta a exemplificat cu numele unor exploatații agricole de succes: Arsat, Terracult, CAI Curtici.

Iustin Cionca e de părere că următorul pas este asocierea micilor producători după modelul occidental pentru a-și putea desface mai ușor produsele și a le promova mai rapid la export.

Președintele CJ Arad i-a solicitat reprezentantului Guvernului sprijin pentru descentralizarea competențelor de la nivel central la nivelul consiliului județean, pentru a putea ajuta mai bine fermierii, nu doar delegarea de competențe, ci și alocarea de resurse.

 Valeriu Tabără – lecție de agricultură

 Cel care a pus punctul pe I a fost Valeriu Tabără, care le-a livrat celor prezenți o adevărată lecție de agricultură.

„Am umblat mult în această țară, în calitate de ministru, în calitate de deputat și de președinte al Academiei pe care o conduc. Am observat că sunt trei modele de agricultură în România. Unul dintre ele este la Arad. Altul este la Carei și altul este în județul Ialomița”, a specificat Valeriu Tabără.

Acesta a constatat că în sistemul agricol românesc, și economic, în general, raportul participării celor trei provincii românești, în care agricultura, industria alimentară și economia rurală au un rol fundamental, este de 3-4 la 1 în favoarea Transilvaniei.

„Valoarea globală a producției agro-alimentare românești este mult sub media europeană: 15 miliarde de euro în loc de 40 de miliarde de euro. Asta-i diferența de afaceri în sectorul agro-alimentar românesc”, a specificat fostul ministru al Agriculturii.

Peste 300 de expozanți

Agroalim 2023 a adunat la Expo Arad peste 300 de participanți, producători și distribuitori de utilaje agricole, crescători de animale, cultivatori de plante, distribuitori de inputuri și îngășăminte chimice, mici producători etc.

Pe lângă diferite utilaje, unii dintre participanți le-au oferit vizitatorilor posibilitatea de a vedea pe viu cum funcționează acestea.

Specialiștii din cadrul Pavilionului de Mecanizare „George Bungescu” – Universitatea Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara au făcut o demonstrație cu robotul de tocat și cosit– ROBOCAT RC 56-4 construit de britanicii de la McConnel și distribuit în România prin firma FARMTECH România, și cu robotul agricol OZ 440, construit de francezii de la NAIO TECHNOLOGIES și distribuit în România prin firma Autonomus Intelligence Agriculture.

Vizitatorii târgului au putut să asiste și la demonstrații făcute cu sistemele GPS montate pe tractoarele Solis, Tractor LS, MT7.101GEAR, cu cabină, 101 CP, dotat cu sistem de autoghidare marca Sveaverken, model F100.

PanAgroTec Biharia a adus în cadrul târgului o linie funcțională pentru realizat brichete din paie, Biomaser, care a atras, de asemenea, privirile a numeroși vizitatori.

„Putem produce brichete din paie și resturi vegetale doar pe bază de curent. Ca principiu de bază, se folosește un tocător, unde se introduc paiele care trebuie să aibă o umiditate de până la 30%. Din tocător, paiele sunt împinse în camera de formare, apoi pe linia de brichetat. Ca liant pentru lipire nu se folosește nimic, pentru că sunt presate la cald și se autolipesc. Aceste utilaje pot fi cumpărate și prin finanțările acordate de stat în prezent”, ne-a informat Valer Boroș, administratorul firmei.

Despre credite și liniile de finanțare oferite de stat, vizitatorii au putut afla informații de la standul REI International.

Este vorba de DR 20 – Investiții în sectorul zootehnic; DR 25 – Modernizarea infrastructurii de irigații; DR 22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole; DR 27 – Crearea/modernizarea infrastructurii de acces agricol; DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri; DR 15 – Investiții în exploatațiile pomicole.

Bioplant Arad oferea informații despre Campania națională de împădurire prin PNRR, prin care se asigură finanțare de 100% nerambursabilă. Firma se ocupă și de realizarea și depunerea proiectelor.

În cadrul expoziției, un sector aparte a fost destinat micilor producători din Arad. Vizitatorii au putut găsi și cumpăra de aici produse precum: mezeluri, produse de panificație, lactate, vinuri, conserve, gemuri, dulcețuri, împletituri și produse sculptate în lemn.

O zonă specială din cadrul târgului a fost dedicată sectorului zootehnic. Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana a adus în cadrul târgului mai mulți crescători de ovine cu exemplare care mai de care mai frumoase.

De asemenea, privirile vizitatorilor au fost atrase de standurile taurinelor din rasele Angus și Bălțată Românească.

În cadrul evenimentului au mai fost organizate numeroase prezentări științifice și simpozioane susținute de specialiști în domeniul agricol.

Una peste alta, Agroalim Arad este un eveniment tot mai reușit de la an la an, care nu trebuie să lipsească din agenda agricultorilor.

 

Dan BIRTA

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Topul firmelor de Servicii din județul Bihor

Articolul următor

Satu Mare a atras mai mulți turiști în 2023

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share