Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Bunătățile pădurii”, într – un workshop la Facultatea de Protecția Mediului Oradea

Departamentul de Silvicultură și Inginerie Forestieră din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea, a organizat joi, 11 ianuarie 2024, prima ediție a workshop-ului „Valorificarea produselor pădurii”.

Evenimentul a fost coordonat de șef de lucrări dr. ing. Cristian Ghiță Crainic. Au participat cadre didactice, studenți și colaboratori ai Departamentului de Silvicultură și Inginerie Forestieră, șefi de ocoale silvice din județul Bihor, foști studenți care lucrează în domeniu.

„Este prima ediție desfășurată în formatul unui workshop, dar noi avem, în fiecare an, o asemenea prezentare dedicată produselor pădurii”, explică ș. l. Cristian Ghiță Crainic, adăugând că evenimentul este destinat, în special, studenților din anul I.

„Ei trebuie să știe, de la început, că pădurea oferă o imensitate de bunătăți, să spun așa… Să nu vadă doar bușteanul din rampă”, spune ș. l. dr. ing. Cristian Ghiță Crainic.

După cum afirmă organizatorii, workshop-ul și-a propus să le ofere studenților o imagine și „completă și complexă asupra potențialului forestier al României”, dar și să puncteze aspecte concrete referitoare legate de exploatarea acestuia, în domenii precum: produsele lemnoase și nelemnoase, serviciile pe care le oferă pădurea sau efectele binefăcătoare ale acesteia.

În cadrul evenimentului științific au fost prezentare rezultatele unor cercetări și aplicații din domeniul silvic. Participanții au discutat despre potențialul apicol la pădurilor și producția de păstrăv pentru consum. Au fost dezbătute prevederi ale Codului Silvic și avansate modalități de corelare a acestora cu normativele în vigoare. De un interes deosebit s-a bucurat și prezentarea unor oportunități de afaceri, precum exploatarea brazilor de Crăciun.

„Un fost student al facultății noastre deține singura exploatație de acest tip din județul Bihor. El este cel care ne-a vorbit despre particularitățile acestei afaceri și, împreună, am ajuns la concluzia că aici există încă un potențial însemnat, neexploatat”, subliniază ș. l. dr. ing. Cristian Ghiță Crainic.

„Bunătățile pădurii”

Gazdele și invitații lor, colegi de la departamentele de Ingineria Produselor Alimentare, Ingineria Mediului, Agricultură și Horticultură, au avut ocazia de a degusta din adevăratele delicatese pe care le oferă pădurea: păstrăv afumat în cobze de brad, zacuscă de păstrăv și de ciuperci, pastramă de mistreț și cerb, mezeluri din mistreț, cerb, căprior, lopătar, siropuri de păpădie, de cătină, de afine, de soc negru, de merișoare, ciuperci conservate prin uscare, miere de albine obținută din fondul forestier.

„Brioșele cu gem de afine au fost, de departe, produsul cel mai gustat de participanți”, a mai spus ș. l. dr. ing. Cristian Ghiță Crainic, convins că evenimentul a fost, „fără doar și poate”, o reușită

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Întreb BT, plaformă de internet a Băncii Transilvania Cluj, a avut, în 2023, un număr record de vizitatori, de peste 5 milioane. Comparativ cu 2022, acesta a crescut cu 31%, iar numărul de vizite, cu 43%. 

Banca Transilvania a integrat inteligența artificială în platforma Întreb BT

Articolul următor
Mă bucur că am finalizat cu succes încă un proiect susținut financiar prin Programul Național “Anghel Saligny”.

Transilvania Grand și Frasinul au reabilitat un pod din Sălaj pe "Anghel Saligny"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share