Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Protest în Florești. “Cerem blocarea autorizațiilor de construire la Someș”

Aceasta întărește alte sesizări realizate de floreșteni, unde răspunsul autorităților a fost evaziv sau într-o logică de apărare a intereselor private, nu a celui public, conform SOS.

Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) a trimis o sesizare Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST), Primăriilor Florești și Cluj-Napoca.

Aceasta întărește alte sesizări realizate de floreșteni, unde răspunsul autorităților a fost evaziv sau într-o logică de apărare a intereselor private, nu a celui public, conform SOS. Asociația a captat imagini cu îngrădiri și îngroparea ochiurilor de apă cu pământ.

Cererile formulate de organizație:

  1. Îndepărtarea gardului la Someș, de pe str. Lacului, care încalcă prevederile legale ale anexei 2 ale legii apelor privind lățimea zonei de protecție în lungul cursurilor de apă care prevede 15 m distanță. Îndepărtarea gardului nu trebuie să țină cont de intervențiile posibile ale ABAST, care a constatat deja că gardul la Someș nu respectă distanța legală, ci de posibilitatea posibilității utilizării zilnice a malurilor Someșului prin amenajare minim invazivă, așa cum și Primăria Florești s-a angajat din 2020.
  2. Abrogarea prevederilor dintr-o hotărâre a Consiliului Local Florești despre îngrădirea terenurilor private pentru că astfel de prevederi, respectate ad litteram, conduc la fragmentarea habitatelor pentru faună, dispariția cărărilor de plimbare și drumeție, distrugerea peisajelor.
  3. Neacordarea vreunei autorizații de construire solicitate în proximitatea Someșului pentru a nu periclita culoarul verde-albastru la Someș.
  4. Stoparea depozitării cu pământ și umplerea ochiurilor de apă rămase în vederea unor noi ansambluri imobiliare care distrug farmecul zonei și negocierea cu proprietarii fie pentru a face schimb de terenuri, fie a autoriza noi construcții la cel puțin 100 m distanță de râu.
  5. Cum zona de amplasare a gardurilor e la granița celor două primării, având în vedere că s-au găsit soluții de proiectare la marginea gardului companiei între cele două localități, să existe o negociere administrativă între cele două ca un culoar verde-albastru la râu să fie o soluție de mobilitate și urbanistică de perspectivă imediată, nu una îngropată de haosul imobiliar din Florești.

Malul râului, groapă de gunoi

„Principalul motiv pentru care m-am mutat în zona Tineretului din Florești a fost Someșul și spațiul verde din zonă. Motivul pentru care am făcut sesizarea în legătură cu depozitarea pământului este strâns legat de modul în care primăria gestionează și protejează natura.

Tot spațiul ar putea fi folosit pentru a crea un parc sau o zonă unde oamenii pot să vină și să se bucure de natură, să se relaxeze sau pur și simplu să se plimbe pe lângă Someș. A devenit acum o groapă de gunoi a constructorilor din zona, a deșeurilor care vin de pe Someș și rămân blocate printre copaci și pe mal, și a proprietarilor care aleg să blocheze accesul pe lângă culoarul Someșului.

Ajung să cred că legea este făcută doar pentru unele persoane, nu pentru toată lumea, având în vedere ca primăria și autoritățile competente aruncă vina una pe cealaltă si nu fac nimic în legătură cu situația care se întâmplă”, a spus Nicușor Mitroi, rezident în Florești.

„Primăria Florești tinde să repete la Someș greșelile pe care le-a făcut și în alte părți ale comunei, permițând construirea haotică în zone unde nu ar trebui să fie ansambluri imobiliare, ci să ne bucurăm de puținele segmente în care râul e încă disponibil clujenilor necanalizat.

Cerem autorităților să își respecte angajamentul de culoar verde albastru la râu în zona metropolitană, astfel încât acest culoar să fie amenajat cât mai coerent astfel încât investițiile imobiliare private să fie subordonate interesului public, nu invers”, a spus Adrian Dohotaru, președinte al SOS.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Victoriabank, deținută de Banca Transilvania (BT) Cluj, a cumpărat integral acțiunile deținute de Banca Comercială Română în filiala sa din Chișinău.

Banca Transilvania își consolidează poziția în Basarabia

Articolul următor
Până acum Trend Furniture Gilău (TFG) a furnizat mobilierul pentru patru asemenea librării.

Trend Furniture a mobilat patru librării Cărturești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share