Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Buget de 721 milioane € pentru Cluj. “Fără fondurile UE ne scufundăm în beznă”

Obiectivul nostru este de a menține atractivitatea Clujului, de a fi orașul nr. 1 în materie de calitatea vieții în România și unul de referință în UE .
Dezvoltarea “capitalei” Transilvaniei din acest an se bazează pe banii Europei | Foto: PCN

Două treimi din finanțarea destinată dezvoltării municipiului în 2024 provin din bani europeni și naționali, doar o treime din cei ai clujenilor.

“Obiectivul nostru este de a menține atractivitatea Clujului, de a fi orașul nr. 1 în materie de calitate a vieții în România și unul de referință în UE . Cluj-Napoca a ajuns pe locul 2 pe țară, după capitală, pornind de pe locul 5 acum câțiva ani. Nu a fost ușor să îl ducem unde este astăzi, dar va fi și mai greu să îl menținem.

Orașul va fi conectat la toate direcțiile europene: dimensiunea verde, nepoluantă, dimensiunea digitală și cea sustenabilă, economia circulară. Bugetul general este de 721 milioane de euro, în urcare cu 25% față de anul trecut, dintre care 406,7 milioane pentru dezvoltare și 314,5 milioane pentru funcționare, fiind cel mai mare din istoria orașului.

Bugetul de dezvoltare crește cu 43% față de 2023, de la 284 la 406 milioane euro. Două treimi vin din fonduri europene și naționale – fără ele ne-am prăbuși în beznă cu Clujul, doar o treime o plătește cetățeanul din oraș” a detaliat primarul Clujului, Emil Boc.

“Dacă nu produci, n-ai ce împărți”

“Clujul, ca și România, trebuie să aibă o creștere bazată pe investiții. Cea bazată pe consum este ca un foc de artificii, produce rezultate pe moment, dar după ce s-au terminat, te scufunzi. Dacă pui accent pe dezvoltare, poți să ai o viață de calitate tot timpul. Înainte de a împărți ceva trebuie să produci, altfel nu ai ce împărți. Accentul în orice comunitate, mică sau mare, trebuie să fie pe locuri de muncă și investiții.

În acest an, 24 de proiecte își încep implementarea în teren, în valoare de 240 milioane €. Aici vorbim despre trecerea la nivel de sapă, lopată, tractor, buldozer, nu de studiu de fezabilitate sau proiectare.

La Centura Metropolitană Cluj (CMC) se intră în lucru în teren, cu o alocare de 30 de milioane de euro în anul acesta, la metrou se începe cu zona din Florești. Totodată, debutează lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU), cu fonduri de 600 de milioane €. Conectarea Clujului la autostradă a început, va fi gata în ianuarie 2025 și va degreva traficul în orașul nostru în manieră extrem de consistentă”, spune Boc.

Primăria Cluj-Napoca (PCN) a anunțat că în acest an se vor finaliza 26 de proiecte, printre care obiectivul Park & Ride de la aeroport, infrastructura stradală pe str. G. Verdi, Valea Seacă, Valea Chintăului, modernizarea a 10 străzi (7,2 milioane €), autentificarea biometrică la municipalitate, hartă online cu monumentele din oraș.

Cele mai importante proiecte în implementare

  • Centura Metropolitană
  • Metroul Cluj
  • Spitalul Regional de Urgență
  • Conectarea Clujului la autostradă

Sursa: PCN

61 de proiecte multianuale

Printre cele 13 proiecte noi se numără un skatepark indoor, o stație pentru încărcarea autobuzelor cu hidrogen, reabilitarea pasajelor Calvaria și Locomotivei, podurile Nemților și 1 Decembrie, regenerarea urbană a Pieței A. Iancu, supralărgirea str. Fagului, un sistem informatic integrat pentru emiterea electronică actelor de stare civilă.

“Avem în derulare 61 proiecte multianuale. Trenul metropolitan, proiect de 871 milioane lei, se află la stadiul elaborării studiului de fezabilitate, lucrul la pasajul Tăietura Turcului se va începe în funcție de exproprieri.

Alte proiecte sunt pasajul rutier Bd. Muncii – Oașului, Culoarul de Mobilitate Nord, aquapark-ul Ștrand Grigorescu pentru ne trebuie avizul de mediu, Centrul Cultural de pe Bd. 21 Decembrie (25 milioane lei) – am încercat cu hotel, clădire de birouri, ne gândim la un proiect mixt, studiul de fezabilitate pentru cartierul Sopor, regenerarea Canalului Morii, Science Campus, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai”.

Pasajul Tăietura Turcului, decis de la București

Primarul a detaliat două dintre marile proiecte de infrastructură rutieră din reședința de județ. “Soluția la pasajul Tăietura Turcului este dată de Ministerul Transporturilor. Proiectul se află la faza de exproprieri pentru ca apoi să fie obținută autorizația de construire. Proiectantul ia decizia finală asupra soluției; cel care dă banul decide, noi suntem cu părerea.

Strategia pentru șantierul metroului va fi prezentată pas cu pas de către constructor, așa cum a fost prevăzut în licitație și aprobat de Comisia de circulație. Vom face și noi așa cum au făcut alții, acum 170 de ani, la Londra, sau cum se extinde metroul la Viena și Munchen. Nu am descoperit noi apa caldă”.

Vouchere pentru cultură și sport

Boc a propus acordarea de vouchere culturale de câte 300 de lei pentru elevii de liceu din oraș, destinați decontării de activități culturale, spectacole, excursii culturale sau cumpărare de cărți, dar și vouchere de sport de 500 de lei pentru încurajarea acestei activități, prin înscrierea la cluburile sportive din oraș. Potențialii beneficiari sunt 7.000 de tineri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CONLAN Grup & SIEMENS România, parteneriat pentru LEED GOLD

Articolul următor

Bauer Kompressoren România – start oficial cu motoarele turate la maxim

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share