Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Producător de pahare de unică folosință din carton, Siba Packaging SRL aniversează un deceniu în slujba calității

În urmă cu un deceniu, apărea în peisajul economic mureșean societatea Siba Packaging SRL din Reghin. Povestea ei se leagă de producerea paharelor de unică folosință din carton, lucru inedit pe piața din România la nivelul anului 2013, în condițiile în care Siba Packaging se număra printre puținii producători din țară de pahare din carton.

 „La început am avut o singură mașină de format pahare, lucru care ne permitea să producem un singur sortiment luând în considerare mărimea paharului. La acel moment, cererea era cu mult mai mare decât puteam noi produce, de aceea am comandat a doua mașină de format pahare. De atunci, anual, am cumpărat câte o mașină și ne-am dezvoltat, iar în prezent avem șapte utilaje de format pahare, iar cel de-al optulea urmează în aceste zile să fie adus din Germania”, povestește Siko Janos, administrator unic SC Siba Packaging SRL.

L-am întrebat pe administratorul Siba Packaging care este procesul de producție prin care ia naștere un pahar din carton. Succint, Siko Janos ne-a explicat astfel: „Materia primă, hârtia, cumpărată din Finlanda, ajunge la noi sub formă de role. Primul pas este tipărirea ei cu ajutorul unui utilaj special, apoi ștanțarea cu forma paharului. Vine apoi pusă pe banda mașinii de format pahare. De asemenea, vine tăiată hârtia în fâșii mai mici pentru partea de fund a paharelor, tot cu ajutorul unei mașini automate. Apoi cele două componente sunt împreunate prin presare cu aer, iar la final rezultă paharele în fâșii ambalate în folie de polistiren. Acestea sunt puse pe paleți în baxuri, înfoliate și pregătite pentru livrare”.

Dezvoltarea societății din Reghin a permis creșterea semnificativă a producției de pahare de unică folosință din carton.

„Dacă la început aveam un număr de șase oameni, în prezent sunt 52 de angajați care lucrează în flux continuu, respectiv în patru schimburi. La început produceam pahare într-un singur schimb, însă treptat am ajuns la patru schimburi în primăvara lui 2013. Producția atunci era de circa 5 milioane de pahare pe lună. Producția pe care o avem la momentul de față este între 25 și 30 de milioane de pahare pe lună. Este o creștere semnificativă a producției față de perioada de început, justificată de utilajele performante cu care lucrăm. Mare parte a producției o trimitem către zona Bucureștiului, la care se adaugă și partea de export în țări din Uniunea Europeană – Italia, Spania, Cehia, Bulgaria, Ungaria. În perspectivă, posibil să urmeze anul viitor și Germania”, spune Siko Janos.

Relația cu clienții

 Clienții se câștigă greu, nu și pentru Siko Janos care este de părere că seriozitatea și calitatea produselor sunt factorii care determină buna relație cu clienții.

„Avem momentan în jur de 35 de clienți. Sunt de părere că e mai usor să pierzi un client decât să câștigi unul nou. Pentru a consolida relațiile cu clienții e nevoie de calitate și de seriozitate. Dacă îi oferi unui client pahare de o calitate necorespunzătoare, aparatul de cafea se poate bloca. Vine clientul, introduce banii și în loc să cadă paharul, cafeaua curge pe jos. E un lucru destul de neplăcut, clientul trebuie să facă service-ul, să schimbe, să vadă care e problema, perioadă în care nu vinde, și cel care e nemulțumit e clientul final. De aceea trebuie să oferi în piață pahare de calitate, astfel încât toată lumea, de la client la consumatorul final să fie mulțumită. Ne diferențiază de ceilalți producători faptul că noi facem pahare de calitate pentru automate de cafea. Fără să supăr pe nimeni, marea majoritate fac pahare doar să fie făcute și care nu sunt potrivite pentru orice aparat de cafea”, afirmă administratorul Siba Packaging SRL.

Concurența se spune că e benefică, condiția de bază este să nu fie una neloioală.

„Dacă la început eram printre puținii care fabricau pahare din carton în România, acum piața s-a mai dezvoltat. Sunt producători în București, Iași, chiar și la Luduș. Unii dintre aceștia lucrează cu materie primă mai ieftină adusă din China, Indonezia, fapt pentru care costul de producție este mai mic, plus că lucrează cu tot felul de utilaje din China, Coreea, de 10 ori mai ieftine decât un utilaj din Germania cum e în cazul nostru. Așa se explică că nu ajung să aibă calitate, în condițiile în care acele mașini mai mereu se dereglează. În schimb, la cele nemțești nu ai probleme. Desigur, și la ele trebuie făcută mentenanța, mai schimbi piesele, dar nu ai probleme precum la cele fabricate în Asia. Lucrăm, așadar, cu utilaje nemțești, iar materia primă, respectiv cartonul, este adusă din Finlanda. Diferența o face calitatea utilajului și calitatea materiei prime. Unii producători lucrează cu hârtie mai subțire și o calitate mai slabă, fapt pentru care se desface buza paharului, se blochează în aparatul de cafea și multe alte probleme. E foarte important acest aspect al calității. Cel mai important lucru pentru firma noastră este să ținem de calitate și să servim clienții din timp”, spune Siko Janos.

Lucru extrem de important, dacă ținem cont de faptul că din afară vin tot felul de produse, inclusiv pahare de unică folosință mult sub standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană.

„Atâta timp cât intră pe piața de la noi pahare din China, din Turcia, sunt slabe șanse să se rezolve acest aspect legat de concurența neloială. Este una dintre marile noastre probleme, ceea ce vine din alte țări și nu de la producătorii din țară, ar trebui luate niște măsuri în acest sens, nu știe nimeni în ce condiții sunt produse aceste pahare ce vin din afară, nu le verifică nimeni pentru că nu au cum, trec prin vamă fără nicio treabă. În schimb la noi, controalele și cerințele sunt cu duiumul, să folosim cerneală pentru industria alimentară pe bază de apă, tot felul de acte pe hârtia pe care o aducem din Finlanda și pentru multe altele. Nu mă supăr, e ceva normal și firesc, dar mă supăr când pentru cele aduse din China și Turcia nu se cere nimic, niciun act. Sunt ieftine, sub prețul pieței, deci da, putem spune că e concurență neloială. Deocamdată în România primează prețul, în detrimentul calității, dar nu la toată lumea. Am clienți cu care lucrez pe care nu-i interesează prețul, vor calitate cu orice preț. Din păcate la noi, ca și în țările din jur, Ungaria, Bulgaria contează mai mult prețul decât calitatea”, subliniază Siko Janos.

Investițiile, factor de progres

 Pe lângă calitate, seriozitate, investițiile sunt un alt aspect care asigură dezvoltarea, este de părere Siko Janos.

„Doar anul acesta am investit peste un million de euro în două mașini noi de format pahare, o mașină de ștanțat, un compresor nou. Putem spune că 2023 a fost un an al investițiilor pentru noi, iar anul viitor vom încerca să echilibrăm situația în sensul în care să scăpăm de creditele bancare, să putem lucra pe cont propriu. E foarte important să investești, altfel nu ții pasul cu alți producători și  rămâi în urmă. În ce mă privește, investesc în utilaje performante foarte scumpe, dar care în timp îndelungat îți aduc beneficii”, spune Siko Janos.

Dezvoltarea afacerii duce automat la găsirea de noi parteneri, noi piețe de desfacere.

„Încercăm să găsim piețe noi, în special în afară, în condițiile în care piața internă este acoperită de producătorii din țară. Noi producem în prezent și pahare 100% biodegradabile. Pentru Italia de exemplu, ei nu acceptă altfel de pahare decât cele biodegradabile. La fel și în țările nordice, merg pe biodegradabile. Pe acest segment de piață doresc să mă extind”, spune administratorul Siba Packaging SRL.

Mai sigur și mai sănătos

 Se tot vorbește despre calitățile cartonului în detrimentul plasticului. Un răspuns în ceea ce privește această dispută ni l-a oferit chiar Siko Janos.

„Nu legislația e o problemă, ea permite și acum folosirea paharelor din plastic. Diferența a fost făcută de clienți. Aceștia văzând că vânzarea merge mai bine la paharele din carton, au trecut pe carton, fără să fie obligați de vreo lege. Nu spun că este și mai sănătos, în condițiile în care plasticul produce o substanță cancerigenă, la o temperatură ridicată a cafelei, după cum se tot vorbește. Eu dacă vreau să beau o cafea, îmi cade mult mai bine să o savurez dintr-un pahar din carton decat în unul din plastic. Nu neapărat are alt gust, dar e mult mai sigur și mai sănătos”, a subliniat Siko Janos.

Alin ZAHARIE

 

Articol publicat în ediția cu nr. 123 a revistei Transilvania Business.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Baze sportive noi anunțate de ministrul Dezvoltării, Adrian Ioan Veștea

Articolul următor

Dactylis Prod Luduș, seriozitate, diversitate și productivitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share