APA CTTA, operatorul regional de apă și canalizare din Alba, produce energie electrică din sursă regenerabilă solară. ♦ Compania își asigură 10% din consumul anual prin instalarea panourilor fotovoltaice pe toate cele 18 locații.
APA CTTA SA Alba, operatorul regional de apă și canalizare, a finalizat implementarea proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile prin achiziția și instalarea de panouri fotovoltaice. Capacitatea instalată a echipamentului are o putere de 450W, rezultând o capacitate totală a sistemului de 982,4 kWp.
În urma investiției, un prim pas spre atingerea independenței energetice, compania de apă din Alba produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum.
„Cu aproximație vă pot spune, pentru că consumurile diferă de la lună la lună, că energia electrică produsă prin instalația de panouri fotovoltaice asigură cam 10% din consumul propriu”, declară Cornel Ștefan Bardan, directorul general al APA CTTA SA, pentru Transilvania Business.
Proiectul în valoare de 7,3 milioane lei, cofinanțat din Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, este primul demarat și implementat de operatorul regional. Astfel, energie electrică verde este produsă în toate cele 18 puncte ale furnizorului de servicii de apă și canalizare din Alba.
„În unele locații energia produsă cu panourile de acolo depășește sau este sub necesarul de consum punctual pe locație. Însă pe tot operatorul, cu tot ce producem pe un an, suntem undeva la 10% din consumul necesare. Ceea ce e bine pentru noi”, explică Cornel Ștefan Bardan, directorul general al APA CTTA SA.
Punctele de lucru ale APA CTTA SA unde se produse ESR:
- Statie tratare Petresti
- Statie tratare Sebesel
- Statie definitiva Petresti
- Sediu APA CTTA SA Vasile Goldis
- Statia Pompare Galda
- Rezervoare Lalelelor (2×5000)
- Statia pompare SP 11 – Gara
- CT Zona Sediu sucursala Alba lulia
- Statia epurare Ciugud
- Statia epurare Aiud
- Statia epurare Lancram
- Statia epurare Blaj
- Rezervoare Sebeș
- Statia tratare Mihoiesti
- Statia epurare Câmpeni
- Rezervor Câmpeni Bazin Muncel
- Statia epurare Cugir
- Statia epurare Ocna Mureș