Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Reabilitarea fostei Policlinici Mari, viitorul sediu al CJ Bihor, din fonduri europene

Consiliul Județean Bihor a semnat luni, 5 februarie, contractul de finanțare cu ADR Nord-Vest pentru proiectul „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirii situate în Oradea strada Republicii nr.35”.

Fostul Palat al Finanțelor, viitor sediu al Consiliului Județean Bihor, a intrat în reparații capitale din august 2022, iar stadiul lucrărilor a ajuns în prezent la 60%.

La interior se lucrează la tencuieli și compartimentări, iar la exterior încep lucrările la turnuri și învelitoare. În paralel, se montează elementele decorative ale clădirii.

Din fonduri europene

Proiectul va fi finanțat cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord Vest 2021-2027, Prioritatea 3: O regiune cu localități prietenoase cu mediul; Obiectiv specific 2.1: Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (FEDR), Acțiunea b) Sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu.

Valoarea totală a investiției este de 48.059.810,97 lei, valoarea eligibilă totală fiind de 23.147.275,27 lei. Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor, iar termenul de finalizare a proiectului este luna iulie 2025.

„Orașul nostru va avea încă o clădire emblematică restaurată și pusă în valoare din punct de vedere arhitectural. În urma reabilitării va crește eficiența energetică a clădirii, astfel că se vor reduce semnificativ cheltuielile de funcționare. După începerea activității în noul sediu, se va simplifica relația dintre cetățean și Consiliul Județean, aici urmând să își desfășoare activitatea și Direcția Arhitectului Șef sau instituții precum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

În noua clădire administrativă va funcționa un ghișeu unic, unde vor fi reprezentate toate instituțiile subordonate Consiliului Județean Bihor.

Eficientizare energetică

Pe lângă lucrările de reabilitare a clădirii, proiectul prevede măsuri de creștere a eficienței energetice, precum reabilitarea termică a anvelopei, reabilitarea clădirii cu sisteme de instalații de încălzire și climatizare, de instalații sanitare și de alimentare cu energie electrică și iluminat și dotarea centralei termice cu echipamente specifice – surse regenerabile de energie.

Monument istoric

Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice a fost construit în perioada 1899–1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect . Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.

Inițial, reabilitarea monumentului urma să fie suportată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bihor, printr-un împrumut contractat de fosta conducere a instituției. La preluarea mandatului, în toamna anului 2020, actuala conducere a reziliat amiabil contractul de execuție cu firma de construcții, cu scopul de a revizui studiul de fezabilitate pentru a obține finanțare europeană.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

Articolul următor

Cât costă un bilet de tratament prin Casa Națională de Pensii Publice în 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share