Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Women in Power. Ce au decis antreprenoarele din România la Cluj

Cele mai puternice femei din Europa au transmis mesaje video conferinței OFA-UGIR de la Cluj.
Antreprenoarele din UGIR au dezbătut rolul României în contextul crizelor globale | Foto: TB

Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor a pus piatra de temelie la Cluj prin conferința “Redefinirea rolului României în noua economie europeană”.

Cele mai puternice femei ale Europei au transmis mesaje video conferinței OFA-UGIR de la Cluj. “Cu o economie în creștere, România oferă femeilor oportunități de a face o schimbare. Adevărul este că mai sunt multe de făcut pentru a aprofunda rolul femeii în societate, pentru a le acorda femeilor puterea și capacitatea de a conduce economia, pentru a construi noi modele și punți între generații, precum și de a încuraja femeile să joace un rol în politică”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

“Dragi prietene ale organizației OFA-UGIR, sunteți adevărate campioane atât pentru femei, cât și pentru dezvoltarea României”, a transmis Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE).

“Femeile sunt cele care dau viață și generează schimbarea. Am reușit, în patru ani de la înființare, să facem multe atât pe partea antreprenorială, cât și de dezvoltare personală. Am adus împreună 8.000 de participanți la cele 135 de evenimentele ale noastre, majoritatea fizic, dar și online”, a deschis conferința Amalia Georgescu, vicepreședintele OFA-UGIR.

“Este de datoria noastră de a lăsa o Românie, o viață mai bună urmașilor noștri și doar implicându-ne fiecare dintre noi putem schimba acest lucru. Trebuie să punem fiecare umărul pentru a face România așa cum ne-o dorim”, consideră Mirabela Miron, președintele organizației.

Susținute de businessmenii străini

“Am preluat de câteva luni mandatul acestei filiale. Știm că mediul economic este într-o continuă schimbare alertă căreia ne străduim să îi facem față, pentru asta încercăm să identificăm în fiecare dintre noi instrumente și metode ca să ne adaptăm, să rămânem viabili pe piață în sectorul nostru de activitate, astfel încât să răspundem acestor schimbări”, a arătat Oana Luca, președinte OFA-UGIR Cluj.

“În 2014, când eram președinte al organizației, aceasta avea un Board al Directorilor compus doar din bărbați, am zis că acest lucru trebuie să se schimbe, în prezent avem trei femei. Ele au o altă energie, văd altfel lucrurile, rolul femeilor în societate a devenit foarte important, deși există sectoare încă predominant masculine”, a remarcat Alain Schodts, director executiv al Camerei de Comerț Belgia Luxemburg, România și Republica Moldova (BEROCC).

“În companiile în care sunt acționar există femei mult mai de încredere decât bărbații. În Olanda se pune tot mai acut prezența acestora în meserii considerate până acum drept exclusiv masculine, cum ar fi cea de electrician”, a menționat Wouter Reijers, consul onorific al Olandei la Cluj. El a sfătuit antreprenoarele prezente să meargă la votările din acest an, dar să aibă grijă pe cine aleg.

“Sunt importante nu numai alegerile din România, ci și cele la nivel european, aș zice chiar cele din SUA, în contextul noilor provocări economice globale. Trebuie să fiți foarte atente pentru că multe companii vor să își mute unitățile de producție din China în Europa, iar România este mereu prezentă pe listele de relocare. Iar aceste companii pot avea nevoie de anumite produse ori servicii pe care le livrați aici. Trebuie să fiți proactive, puterea e în mâinile femeilor”, le-a spus oficialul olandez.

Șansa României: fondurile europene

“Au fost crize în serie: pandemia, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, efectele războiului asupra energiei, care ne-au dovedit că avem nevoie de mai multă Europă. În România este acest Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unul ambițios, care poate acoperi multe investiții pe linia europeană de digital, verde. I s-a adăugat, de anul trecut, un nou capitol, RePowerEU care își propune să reducă dependența țărilor de aici față de combustibilii fosili din Rusia prin investiții în aceste linii.

Vulnerabilitățile economice care au apărut, deficiențele în lanțul de aprovizionare au dovedit că avem nevoie de o nouă strategie. La nivel european au fost adoptate de curând mai multe acte legislative: reglementarea cipurilor, încurajarea industriilor cu emisiile zero de carbon, reglementarea materiilor prime critice, reglementarea datelor la nivel european, dar si accesul întreprinderilor mici și mici mijlocii (IMM) la supercomputere”, a menționat Norma Nițescu, Policy Adviser European Semester Officer al CE în România.

“Ne-am propus să devenim regiunea nr. 1 ca dezvoltare a României, mai ales că 2023 a fost un an de excepția în privința accesării fondurilor UE. 200 de milioane de euro au fost alocați prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) pentru IMM-uri. În exercițiul financiar 2023-2027 IMM-urile nu vor mai putea accesa fonduri pentru capitalul de lucru, însă au bune șanse pe robotică, inovare, cercetare-dezvoltare, însă pentru aceasta vor trebui să intre în parteneriat cu universități, instituții, conglomerate care pot să depună proiecte.

Din păcate, în România se face mai mult cercetare de dragul cercetării, nu prea avem transfer tehnologic. De aceea, IMM-urile trebuie să își propună, prin aceste proiecte, să ajungă măcar la un nivel de prototip care care să-l obțină. Pentru acest lucru vor avea nevoie de o hală, echipamente, adică investesc practic în dezvoltarea firmei”, a arătat Csilla Hegedus, director general interimar al ADRNV.

Poluarea și AI, teme la ordinea zilei

“Voi, antreprenoarele, trebuie să căutați să vă impuneți în politicile publice naționale, să obligați mediul politic să colaboreze cu voi. La nivel guvernamental, România este mai mult reactivă decât proactivă, însă Clujul este mult mai apropiat de Bruxelles decât de București pentru că deja merge pe direcțiile europene, administrația le dezbate cu societatea civilă.

Eu am vrut să vin aici cu trenul, însă acesta face de la București 450 km în 10 ore și de aceea am ajuns cu avionul. Exisă multă dezinformare legată de Pactul Verde European, însă realitatea este evidentă. Munții Carpați nu mai au zăpadă, schimbările climatice vor afecta foarte mult afacerile, turismul. China, pe care o blamăm atât, a avut 50% din creșterea sa economică din baterii pentru automobile electrice, energie verde, valorificarea deșeurilor”, a menționat Corina Murafa, membru în Consiliul Economic și Social European.

“Există o opinie generalizată cum că AI va mări foarte mult productivitatea muncii, însă noi suntem încă departe de acest nivel. Mai întâi trebuie să ne facem temele în țară pentru că suntem codași la competențele digitale, să ne primenim structura de baze de date în administrația publică națională și locală. Nici faptul că AI rezolvă perfect toate temele care i se dau nu stă în picioare.

Dacă vreau să mă duc în vacanță într-o anumită zonă, îmi va sugera un traseu, unde să dorm sau unde să mănânc, însă nu va putea suplini un agent de turism cu zeci de ani de experiență care a fost acolo și îmi poate spune toate impresiile pe care le-a avut”, susține Andrei Mocan, Managing Director la Blankfactor România.

Incubator de afaceri la UBB

“La Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor le oferim studenților posibilitatea de a experimenta idei de afaceri, de a le reduce teama de risc. Studenții au multe idei, dar puține dintre ele se materializează în startup-uri, însă le dăm acces la experiența internațională pentru că au acces la practicieni în domeniu, profesori din SUA, Israel, Luxemburg.

Un stadiu superior este cel de incubare a ideilor cu potențial mai bun de se transforma în afaceri pentru ca acei studenți să poată trece la nivelul următor. Studenții sunt clienții noștri, ei vin cu un mare potențial, însă noi avem grijă ca atenția lor să nu fie deturnată în alte direcții”, a remarcat Cătălina Crișan, manager al UBB Student i-Lab.

“Puțini dintre voi știu prin ce tragedie a trecut industria turismului în 2020, când nu mai zbura niciun avion. A trebuit să renunțăm la 100 de angajați, chiar le-am căutat loc de muncă, acum unii dintre ei încep să se reîntoarcă. La ambele crize, în 2008 și 2020, România ne-a salvat pentru că din iunie s-a dat drumul la turismul intern și astfel ne-am mai redus din pierderi.

Totuși, deși există un reviriment, noi am avut vânzări de 48 de milioane de euro în 2023, turismul încă nu a ajuns la nivelul din 2019. În prezent, există o tendință din ce în ce mai mare pentru turismul ecologic, însă pentru aceasta este nevoie de acreditare și pentru agenții, și pentru unitățile turistice”, a spus Lucia Morariu, fondatoarea companiei Eximtur.

Expoziții de ii și ouă de struț

Conferința OFA-UGIR, de la Hotelul Grand Italia, a avut ca temă centrală redefinirea rolului României în noua economie europeană: oportunități și provocări pentru sectorul privat. Evenimentul a reunit experți naționali și europeni, antreprenori și reprezentanți guvernamentali.

Printre subiectele abordate s-au numărat sprijinul UE asupra competitivității mediului privat, finanțările oferite de Guvernul României pentru dezvoltarea afacerilor, evoluțiile așteptate în IT în următorul deceniu, impactul energiei și sustenabilității asupra dezvoltării IMM-urilor. Evenimentul a fost însoțit de o expoziție de ii și cămăși bărbătești și de o prezentare de ouă de struț încondeiate.

OFA-UGIR este un patronat înființat cu scopul de a organiza activități pentru susținerea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile, sindicatele, alte persoane juridice și fizice. Obiectivele sale majore sunt în domeniile finanțări, agricultură, antreprenoriat, educație, sănătate, social, administrație, turism și cultură. Organizația acționează în 25 de județe din România și are reprezentanțe în Marea Britanie, Croația și Republica Moldova.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mașinile vândute în România vor avea informați despre kilometraj și accidente

Articolul următor

Buget de 768 de milioane de lei pentru județul Timiș în anul 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share