Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mașinile vândute în România vor avea informați despre kilometraj și accidente

Registrul Auto Român (RAR) va emite de la 1 decembrie 2024, deținătorilor de autovehicule, certificatul „RAR Auto Pass”.

Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024, și se adresează mașinilor deja înmatriculate în România.

„RAR Auto Pass”va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului, dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului. Certificatul „RAR Auto Pass” va costa în jur de 50 de lei.

 

La sfârșitul lunii mai (2024) aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului „RAR Auto Pass” (service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere.)

„Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției”, anunță reprezentanții RAR.

 

Ce va conține Certificatul „RAR Auto Pass”

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.).

În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

Certificatul „RAR Auto Pass”  va costa aproximativ 50 de lei. Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul sa fie prezentat la RAR.

„RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitatile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, a declarat Mihai Alecu – director general Registrul Auto Român.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Știi ce impozit trebuie să plătești la casino online în 2024? Vezi baremurile

Articolul următor
Cele mai puternice femei din Europa au transmis mesaje video conferinței OFA-UGIR de la Cluj.

Women in Power. Ce au decis antreprenoarele din România la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share