Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Transilvania cumpără OTP România cu 347 de milioane de euro

Banca Transilvania (BT) Cluj a semnat grupul din Ungaria un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care acesta le deține la OTP Bank România.
Directorul general al băncii clujene, Omer Tetik (dreapta), a semnat acordul de preluare | Foto: BT

Președintele grupului ungar, Sandor Csanyi, a recunoscut că filiala nu avea nicio șansă pe piața românească doar prin creștere organică.

Banca Transilvania (BT) a semnat grupul din Ungaria un acord pentru achiziția integrală a acțiunilor pe care le deține la OTP Bank România. Ca urmare a acordului, grupul OTP își vinde subsidiarele din țara noastră, marcând ieșirea de pe piața românească. Pachetul include
OTP Bank România, OTP Asset Management și OTP Leasing România.

Finalizarea tranzacției e estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea Băncii Naționale a României și Consiliului Concurenței. Prețul tranzacției care urmează să fie plătit de BT este de 347,5 milioane €. Consultanții BT în tranzacție au fost Barclays Bank Ireland PLC (financiar), Filip & Company (juridic) și PwC România (due diligence).

Filiala va fi înghițită de banca de la Cluj

“După primirea aprobărilor autorităților, BT va fuziona cu OTP România. Grupul ungar va asigura o tranziție cât mai ușoară pentru clienți și angajați până când integrarea în grupul BT va fi finalizată.

Până atunci, OTP România și subsidiarele sale vor continua să își onoreze angajamentele față de clienți și să ofere servicii la cel mai înalt nivel. În această etapă, din partea clienților OTP Bank România nu este nevoie de nicio acțiune, ei vor beneficia de aceleași condiții de până acum în relația cu OTP România.

Ne menținem angajamentele față de Bethlen Gabor Foundation și vom continua să colaborăm cu clienții săi în termenii și condițiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi, unde e necesar”, potrivit conducerii BT.

Csanyi și-a recunoscut eșecul în România

„Pentru grupul BT, achiziția afacerii OTP în România e o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții. Le spunem bun venit clienților și angajaților OTP România”, a menționat Horia Ciorcilă, președintele BT.

“Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă. Însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens.

Sunt încrezător în ceea ce privește clienții OTP că vor continua să beneficieze de servicii de înaltă calitate și de produse financiare moderne”, a menționat Sandor Csanyi, președinte și CEO al OTP Bank.

OTP România este o bancă universală. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est (ECE), a fost acționar semnificativ al OTP România. Filiala locală are 2,64% cotă de piață în funcție de active, 420.000 de clienți persoane fizice, 22.000 de clienți corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

BT este cea mai mare bancă din ECE. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele și liniile de business din domeniul financiar. Are 20% cotă de piață, 4 milioane de clienți, 10.000 de angajați. Principalii săi concurenți în România sunt BCR și BRD.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Istoricul medical al pacienților în MedValet, o aplicație creată la Cluj

Articolul următor
Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj a aprobat bugetul propriu al judeţului și al instituțiilor subordonate, pentru 2024, de 434 milioane de lei.

Sălăjenii direcționează bugetul județului către dezvoltare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share