Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șanse de scalare pentru 20 startup-uri în Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”

Incubatorul de afaceri, „Cresc Oradea Mare”, inaugurat la mijlocul lunii decembrie 2023, a devenit „acasă” pentru 20 de societăți comerciale la început de drum. Cele 20 de startup-uri din Bihor, dar și din Cluj și Maramureș s-au acomodat deja cu noile birouri și condiții pentru desfășurarea activității puse la dispoziție.

 

Tinerii, pentru că majoritatea chiriașilor sunt tineri, spun că se simt foarte bine aici și au ajuns să formeze o adevărată comunitate.

„În incubatorul de afaceri avem în prezent 20 de firme, dar putem găzdui până la 40-45, în funcție de numărul de angajați al acestora”, ne-a informat Ramona Irimeș, coordonatorul  incubatorului de afaceri „Cresc Oradea Mare”.

 

Facilități

Startup-urile din incubator beneficiază de birouri moderne, laptopuri la cerere, multifuncționale, plottere, imprimante 3D, etc. Nu în ultimul rând, chiria este foarte mică, un birou închiriindu-se la 5 euro/mp, la care se adaugă 10 euro taxa de incubare, aici intrând și utilitățile.

Domeniile în care își desfășoară activitatea startup-urile sunt: arhitectură, IT, foto, marketing, publicitate, design, inginerie, producție mică, consultanță, etc.

Ramona Irimeș

Startup-uri

Unul dintre startup-uri își propune să ajute cetățenii prin informații și unelte digitale în relațiile cu furnizorii de servicii publice, câștigând astfel timp și bani. Lavinia Mihuț, inițiatoarea startup-ului, a dezvoltat o platformă online prin care vrea să ofere informații și ghiduri cetățenilor în relațiile cu instituțiile statului și cu furnizorii de servicii financiare.

„Am văzut că lipsesc astfel de informări pentru cetățeni sau nu sunt formulate având cetățeanul în prim plan. Ideea incubatorului mi s-a părut foarte faină. Le-am spus și altor prieteni despre această oportunitate”, ne-a declarat Lavinia Mihuț.

Altă societate – Arida Cultus – a creat o toaletă inteligentă ecologică pe bază de rumeguș, care nu are nevoie nici de energie și nici de apă pentru a funcționa.

Archicez Art Studio din Baia Mare este un birou de arhitectură și proiectare în domeniul construcțiilor. Firma realizează proiecte de construcții, arhitectură, rezistență precum și instalații, la case, blocuri, hale, cam tot ce ține de construcții civile și industriale. Totodată, realizează și partea de design interior și amenajări interioare.

„Biroul din cadrul incubatorului de afaceri a fost pentru mine oportunitatea de a lansa acest business la nivel de județul Bihor! Este un mediu foarte plăcut și modern de dezvoltare a activităților și cu siguranță l-aș recomanda și altcuiva”, ne-a spus Cosmin Dinga, administratorul Archicez Art Studio.

QubHQ are ca obiect de activitate realizarea de software orientat către client.

Rastel.Io Solution oferă o modalitate smart, rapidă și sigură de a securiza bicicletele, dar și de a-i recompensa pe cei care ales micromobilitatea ca opțiune de transport sustenabilă.

„Incubatorul ne oferă sprijin în a consolida și crește startup-ul în plan regional, precum și un context favorabil de susținere reciprocă prin crearea unei comunități a firmelor participante la programul de incubare”, a precizat Tudor Beleuța, co-fondator Rastel.Io.

Patru birouri au ca obiect de activitățile de design specializat: Aryadesign Hub, Stratificarts, Medicad și Artful Home.

Anita Tincău

„Biroul din incubatorul de afaceri reprezintă pentru mine un avantaj foarte mare, pentru că înainte lucram de acasă. Acuma pot să chem clienții la birou. Cred că a fost cea mai bună decizie când am ales acest birou. Aici avem un fel de colectiv, ne ajutăm între noi dacă este cazul”, a subliniat Anita Tincău, de la Aryadesing Hub.

Alt birou, altă firmă de design interior – Artful Home – în spatele ei aflându-se Eunice Pantea. Proiectele realizate de ea sunt publicate în diverse reviste prestigioase și albume naționale care reprezintă cele mai bune proiecte de design interior din România. Artful Home oferă o gamă diversă de servicii, de la design interior pentru spații rezidențiale și comerciale, până la design de mobilier personalizat și management complet al proiectelor. Eunice Pantea crede cu tărie că designul de interior nu este doar despre estetică. Este despre crearea unui mediu care reflectă personalitatea și stilul de viață al clienților.

Startup-ul Proiect Geo Structuri a fost înființat în 2022 de Florin Liviu Bodea, în urma unui concurs de planuri de afaceri în cadrul Universității Politehnica Timișoara, unde este și student doctorand la Construcții.

„Am aplicat la acest incubator de afaceri pentru a cunoaște noi oameni, pentru a găsi eventuale colaborări. Aici mai sunt și arhitecți. Suntem o comunitate”, a explicat Florin Liviu Bodea.

Un tânăr vrea să facă mai ușoară viața celor care călătoresc, creând în acest sens o platformă web.

Alex Trandafir

„Aplicația pe care o dezvoltăm, Guidy – are la bază AI. Practic vor fi mai multe pachete de informații pe mai multe niveluri. Cele mai simple vor cuprinde doar informații despre locul ales spre a fi vizitat. Toate informațiilor vor fi în funcție de personalitatea ta turistică. Practic, când îți faci cont, va fi un chestionar pe care-l completezi și în funcție de personalitate ți se va recomanda un anumit tip de activități pe care poți să le faci când mergi în locația X. Vom integra tot felul de planuri de plată. Când mergi într-o locație vei avea pe telefon toate informațiile dorite”, a povestit Alex Cristian Trandafir de la Act Enterprise Solution.

Două startup-uri: Zoe Vision și Lifezoom Studio au ca obiect de activitate activitățile de artă fotografică.

George Gherman de la Solver for Problems își propune să faciliteze accesul la profesioniști în domeniu atât companiilor mari, care doresc rezultate garantate, cât și companiilor mici care nu-și permit oameni cu competențe și cu rezultate.

„Ceea ce mă validează și ceea ce m-a făcut să pun  pe picioare proiectul acesta sunt rezultatele din trecut. Am semnat contracte cu eMag, Fashion Days. I-am oferit soluții lui Cătălin Scărlătescu. E faină ideea acestui incubator”, a precizat George Gherman.

George Gherman

În cadrul incubatorului de afaceri are biroul și o persoană cu dizabilități, Dana Mierluț, Întreprindere Individuală. Dana Mierluț și-a început activitatea ca freelancer în 2022, content și copywriter. Dorește să poată oferi locuri de muncă în care să se simtă acceptați, integrați și apreciați oamenii creativi și „diferiți”, care sunt, în general, discriminați la angajare pentru că au o dizabilitate sau nu se încadrează efectiv în anumite tipare.

Dev Inspect este un startup din Oradea care oferă soluții software, atât dezvoltare cât și testare, personalizare după nevoile și cerințele clientului.

Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”, este „acasă” și pentru startup-ul Medicad din Cluj Napoca. Un startup inovator dedicat domeniului protezării medicale. Cu o abordare revoluționară, Medicad se remarcă prin utilizarea celor mai avansate tehnologii, punând accent pe design specializat și tehnici de imprimare 3D de ultimă generație. Colaborările strânse cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și cea de Medicină și Farmacie au creat un mediu propice pentru dezvoltarea și testarea continuă a produselor Medicad.

Mr. Nagy Software System&Consulting este o companie axată pe soluții tehnologice inovatoare specializată în dezvoltarea și implementare software personalizate. Compania are o expertiză solidă în diverse tehnologii: web, cloud, big data, etc.

Rainbow Shifter este o aplicație care traduce orice cuvânt în culori unice. Practic, cu fiecare apăsare a tastaturii culoarea se schimbă și rezultă o culoare nouă de fiecare dată.

„Gândită de Horațiu Tănescu, partenerul meu în acest proiect, aplicația răspunde nevoilor concrete legate de culoare ale afacerilor din sectoarele design, arhitectură, modă, beauty, marketing, cromoterapie, sau artă. Se adresează designerilor care caută culori unice, personalizate pentru proiectele creative în care culoarea este un element diferențiator”, ne-a precizat Oana Mudura, partener în proiect.

AVB Desire Solution oferă servicii de marketing digital și soluții inovatoare și de ultimă oră pentru digitalizarea companiilor.

STN Media Consult este o firmă de consultanță digitală destinată creșterii afacerii care oferă soluții personalizate atât în mediul online, social media și google, cât și offline pentru a asigura succesul continuu al afacerii.

Un alt startup – Stratificarts – produce mese personalizate din lemn și rășină epoxidică.

 „Îmi place să spun că suntem aici o comunitate în care învățăm unii de la alții. De multe ori sunt prinsă în multe lucruri și vin ei și mă întreabă: Vrei să te ajutăm cu un program? Vrei să-ți eficientizăm activitatea? Vrei să câștigi timp? Bineînțeles că vreau!”, spune Ramona Irimeș.

Din fonduri europene și de la bugetul local

Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare” a luat ființă într-o clădire emblematică a orașului Oradea, clădirea fostului Spital de Psihiatrie, reabilitată prin fonduri europene și de la bugetul local. Are o suprafață de 2.200 mp. Valoarea totală a investiției a fost 24 milioane de lei, din care o treime a fost contribuție europeană, iar 2/3 au  fost contribuțiile bugetului local.

DAN BIRTA

Articol apărut în TB 126

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PEFA marchează o nouă etapă în abordarea egalității de gen în Romania

Articolul următor

Rețeaua Stay Fit Gym își va deschide primul centru la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share