Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De 10 ani, blogul Savori Urbane spune povestea tradițiilor culinare ardelenești

Blogurile culinare sunt un ajutor neprețuit pentru cei care știu să gătească, dar și pentru începători. Blogul Savori Urbane a adunat de 10 ani rețete tradiționale ardelenești și nu numai. Realizat de două co-autoare prietene de-o viață și foste colege de clasă, Oana Igreţiu şi Diana Rajos Nicolin, este unul din blogurile consultate cu siguranța că ai în față nu doar rețete valide, ci unele care au trecut proba timpului și chiar au devenit embleme culinare a zonelor de proveniență.

Cele două arădence sunt devotate ingredientelor de calitate și rețetelor ca la carte. „Amândouă suntem specialiste în bucătărie austro-ungară și ne știm bine și la fripturi rumene, ciolane cu fasole, papricașuri, gulașuri sau șnițele vieneze dar și la prăjituri istorice celebre în cofetăriile de la Viena, Praga sau Budapesta. Daca o rețetă clasică apare încă în meniul de la Sacher din Viena înseamnă că ea este valoroasă” spune Oana Igreţiu pe blog.

Caut autenticitatea în tot

Oana Igrețiu a fost director de vânzări la un distribuitor autorizat Volkswagen în Arad. Cu rădăcini în Sibiu, ea utilizează din plin caietul de rețete al bunicii Buia din Sibiu, născută la început de secol XX. Între sursele de inspirație se numără și cartea de cofetărie din anii ’20 (Germania) a celeilalte strabunici (Katarina, șvaboaica). Alături stau rețetele Silviei Jurcovan, mini colectia de buzunar din anii 70 a mamei Oanei Igrețiu. Pentru gastronomia modernă, modelele sunt Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Julia Child, Larousse și altele.

Gusturi de ieri și de azi

Modernul și tradiționalul se împletesc în viața și activitatea culinară, încât Savori Urbane este un blog care a coagulat peste 550000 pe pagina de Facebook, alături de un grup Savori Urbane. Remarcabil este felul în care se derulează legătura strânsă cu vizitatorii blogului, cu urmăritorii paginii și ai grupului. Autenticitatea rețetelor și a ingredientelor, de unde lipsesc frișca vegetală, praful de copt, coloranții și condimentele sintetice, cremele la plic, adică înlocuitorii este dublată de sinceritatea comunicării, de exigența cu care e căutată și oferită varianta de la sursa primară a fiecărei rețete.

Oana Igrețiu de la Savori Urbane

Pasionată de gătit, Oana Igrețiu s-a specializat în cofetarie-patiserie la Bucureşti, urmând cursuri sub conducerea cunoscutului Chef Henrik Sebok.

„Jam session în bucătărie, cam așa s-ar defini ce fac eu. Încerc să nu falsez necontrolat. În esență sunt o conservatoare care nu acceptă compromisurile privind calitatea ingredientelor – nu aș înlocui niciodată untul cu margarină sau aroma unei supe de carne cu cuburile cu glutamat. Poate am mai degresat pe parcurs anumite preparate și am început să număr caloriile. Cred că cea mai mare provocare e să aduc gustul și aromă în preparate dietetice” spune Oana Igrețiu pe blog.

Pentru că pe Savori urbane găsești rețete din toate categoriile culinare, nu doar rețete ardelenești, la care se adaugă cele pentru sărbători, au fost adăugate, relativ recent și rețete video. Marlene, fiica Oanei preia ștafeta și gătește în fața camerei, iar Oana Igrețiu completează din bucătărie cu explicații suplimentare. I se aude doar vocea, iar îndrumarea este dublă, atât pentru cei ce caută rețeta, cât și pentru fiica ei.

Diana Rajos Nicolin, aceleași savori

Diana Rajos Nicolin este avocat și deține un birou de traduceri. Rețeta originală de tort Diplomat, Krantz sau Doboș, cozonacul de Rimetea cu scorțișoară și unt, cârnații Cabanos de casă, conserve de casă și multe altele, din bucătăriile lumii se găsesc pe blog cu mențiunea Diana. Pe Savori Urbane, rețetele sunt evidențiate separat pe cele două co-autoare, care au împlinit cu succes, 10 ani de educație culinară, unde ciocolata, frișca naturală, fondantul, untul, batonul de vanilie, albușurile bătute, aromele naturale din condimente naturale și altele sunt literă de lege.

Mai mult decât un blog culinar, Savori Urbane este un vehicul de tezaurizare a rețetelor autentice, un loc în care se împletesc comorile gastronomice ale trecutului cu modernitatea și cosmopolitismul bucătăriei contemporane.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte de eficientizare energetică la Consiliul Județean Sibiu

Articolul următor

Frumusețile Aradului, promovate la “Tourism & Travel Expo” Moldova

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share