Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte de eficientizare energetică la Consiliul Județean Sibiu

Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu

Proiecte noi de peste 95 milioane lei în vederea eficientizării energetice a sediului Consiliului Județean Sibiu și a pavilionului central de la Psihiatrie. Obiectivul standardizat constă în realizarea de economii de energie primară. „În scurt timp începem lucrările la sediul administrativ”, declară Vlad Vasiu, președintele Consiliului Județean Sibiu. Alte proiecte de 61 milioane lei se află în etapa de precontractare.   

În vederea îndeplinirii obiectivului de reducere a amprentei de dixod de carbon Consiliul Județean Sibiu continuă atragerea de fonduri necesare derulării investițiilor de eficientizare energetică a imobilelor.

„Am livrat proiecte în 2023 care contribuie la creșterea calității vieții sibienilor. Am încheiat un exercițiu financiar european bun pentru Consiliul Județean. Iar în 2024 vor începe proiectele unde avem contractele de finanțare semnate, respectiv reabilitarea energetică a sediului Consiliului Județean și pavilionul central Psihiatrie” arată Vlad Vasiu, președintele CJ Sibiu.
sediu Consiliul Județean Sibiu

Pentru 2024, sunt prevăzute fonduri de peste 95 milioane de lei, care urmează a fi investite în două proiecte derulate de administrația județului. Sediul administrativ al Consiliului Județean Sibiu va fi primul obiectiv care va intra în șantier.

Valoarea totală este de 23,8 milioane lei, cu un termen de execuție de 12 luni. Lucrarea beneficiază de finanțare nerambursabilă de 10,08 milioane lei (42%), prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Intervențiile vizează consolidarea seismică, creșterea eficienței energetice, optimizarea spațiilor de funcționare și schimbarea de destinație a podului în mansardă, precum și montajul echipamentelor și instalațiilor (ventilație, panouri solare).

Aportul propriu al CJ Sibiu este 13,7 milioane lei, iar în momentul de față constructorul definitivează documentele tehnice, urmând ca, în câteva săptămâni, să înceapă lucrările propriu-zise.

Ce-al de-al doilea proiect în valoare de 71,3 milioane lei vizează pavilionul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”. Proiectul se află în etapa în care licitația pentru proiectare și execuție este în derulare.

Programul Național de Redresare și Reziliență constituie sursa de finanțare care asigură în proporție de 98% bugetul necesar lucrărilor. Contribuția Consiliului Județean Sibiu este de 797.000 lei. Termenul de execuție este de 24 de luni.

Proiectul implică execuția lucrărilor de consolidare seismică, a lucrărilor de creștere a eficienței energetice, lucrărilor pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, lucrărilor de recompartimentări interioare în vederea organizării optime a fluxurilor si circuitelor medicale, montajul echipamentelor și instalațiilor interioare.

„Obiectivul este reducerea amprentei de CO2 prin scăderea costurilor cu agentul termic, cu energia electrică, diversificare surselor de producere a energiei eletrice. S-a optat pentru surse combinate peste tot: panouri fotovoltaice, pompe de căldură și instalații de climatizare. Obiectivul standardizat: economie de energie primară de peste 60%”, explică Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu.

Proiecte în valoare de 61 milioane lei, în precontractare

Administrația publică județeană sibiană continuă seria proiectelor privind creșterea eficienței energetice prin alte proiecte, aflate în etapa de precontractare. Este vorba despre imobilul în care își desfășoară activitatea Centrul Militar Zonal (5 milioane lei), precum și clădirile Sălii Transilvania (50 milioane lei) și Laboratorului Clinic de Anatomie Patologică (6 milioane lei).

„În următoarea perioadă, se vor mai depune proiecte pentru Clinica de Stomatologie și sediul administrativ al Spitalului Județean”, subliniază Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu.

90% din Spitalul Județean Sibiu, eficientizat energetic

De altfel, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu a beneficiat de lucrări în valoare 107,13 milioane lei, din surse de finanțare preponderent fonduri europene nerambursabile. În total au fost reabilitate 90% din clădirile medicale ale Spitalului Clinic Județean Sibiu. Dintre acestea, secțiile: Unitatea de Primiri Urgențe, Dermatologie, Neurologie, Chirurgie I, Chirurgie II, Blocul Operator (cu 14 săli de operații), Cardiologie, Medicina Nucleară, Oncologie cu Spitalizare de zi.

Lucrările au constat în special în eficientizarea termică a clădirilor, precum înlocuirea acoperișului, anvelopare termică, înlocuiri tâmplărie, instalații noi de încălzire, iluminat economic.

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 126 a revistei Transilvania Business (13 februarie-6 martie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ElectricUp I: peste 1500 de proiecte în valoare totală de 480 milioane lei. Așteptările față de ElectricUp II

Articolul următor

De 10 ani, blogul Savori Urbane spune povestea tradițiilor culinare ardelenești

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share