Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investițiile la bursă între risc și câștig. Societăți din Transilvania și Banat listate la BVB

Este Bursa de Valori București (BVB) o variantă pentru economisire și câștiguri? Există riscuri în investițiile la bursă? Cum pot fi micșorate acestea? Ce condiții trebuie să îndeplinească o societate pentru a fi listată la BVB? Care sunt societățile din Transilvania și Banat cu rezultate bune pe bursă? Cine poate deveni investitor la BVB și ce ar trebui să știe persoana care dorește să investească la bursă?

Răspunsuri la aceste întrebări ne-a oferit Alina Anamaria Silaghi, broker (agent de bursă) la SSIF IFB FINWEST SA – director sucursala Oradea. Alina Anamaria are o experiență de 23 de ani în piața de capital.

 

Transilvania Business: Pentru început aș dori câteva informații, o scurtă prezentare, a Bursei de Valori București.

Alina Anamaria Silaghi: Bursa de Valori București (BVB) este locul unde se întâlnesc oferta (ask) celor care doresc să vândă acțiuni (și nu numai) cu cererea (bid) celor care doresc să cumpere. Este  modalitatea cea mai eficientă, transparentă, obiectivă și greu de influențat de a face tranzacții. Prețul acțiunilor evoluează (crește sau scade) în funcție de interesul investitorilor. Cu cât cererea este mai mare, prețul crește, iar cu cât oferta este mai mare, prețul scade.

Juridic vorbind, așa cum pentru a cumpăra un teren, o casă, ne adresăm unui notar, pentru a cumpăra acțiunile unor societăți listate la bursă e nevoie să ne adresăm unui broker autorizat. Brokerul este cel care întocmește partea de documentație: contract de intermediere, deschiderea contului în bursă, introducerea ordinelor de vânzare sau cumpărare în piață, astfel încât investitorii să aibă acces la acțiunile societăților listate.

 

Ce condiții trebuie să îndeplinească o companie pentru a putea fi listată la bursă?

Alina Anamaria Silaghi: Deoarece prin listarea la bursă o societate câștigă vizibilitate, transparență și credibilitate, pe bursă găsim cam cele mai profitabile societăți din clasa lor de activitate. Pentru a se lista la bursă o societate, trebuie, în primul rând să fie organizată ca și societate pe acțiuni (SA). Pe urmă, trebuie să fie, potrivit statutului, societate de tip deschis. Acțiunile sale trebuie să fie plătite integral, să fie dematerializate, liber transferabile, chestiuni tehnice cărora li se adaugă o serie de condiții speciale în funcție de categoria bursei pe care dorește să fie listată. Condițiile țin de numărul de acționari, perioada în care societatea a închis exercițiul financiar pe profit, free-float, capitaluri proprii, etc. Solicitarea admiterii unei societăți la bursă este verificată și avizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și de către Bursa de Valori București. Pe tot parcursul procesului de listare, societățile de brokeraj sprijină clienții în vederea întocmirii documentațiilor și condițiilor privind admiterea. Trebuie știut că odată listate la bursă, societățile au obligații clare fața de acționari și posibilii investitori, printr-o raportate foarte riguroasă către instituțiile pieței de capital a oricărui eveniment” care ar putea influența evoluția prețului acțiunilor și, implicit, decizia investitorilor de a vinde sau cumpăra acțiuni. Astfel, societățile listate sunt obligate să raporteze rezultatele financiare, orice modificare importantă în structura acționariatului, contracte importante semnate, litigii, convocatoarele adunărilor generale, tranzacțiile cu acțiunile societății ale membrilor conducerii societății, etc. Sub această formă, investitorii pot acționa în cunoștință de cauză privind deținerile la societățile listate.

 

Câte companii sunt listate la BVB?

Alina Anamaria Silaghi: Pe BVB, la toate categoriile ei, sunt listate în total aproximativ 370 de companii.

Cum se comportă companiile din Transilvania și Banat la BVB ?

Alina Anamaria Silaghi: O bună parte din companiile listate vin din Transilvania și Banat. Putem spune că unele dintre cele mai profitabile companii, potrivit evoluției pieței, din ultimii ani, vin din această zonă. Avem pe BVB, Banca Transilvania – Cluj (simbol TLV), care an de an, pe lângă evoluția pozitivă a prețului a distribuit atât acțiuni gratuite cât și dividende. Avem Romgaz – Sibiu (simbol SNG) cu statul ca și acționar majoritar și cu o evoluție pozitivă a ultimilor 5 ani, plus distribuire de dividende consistente. De asemenea, putem discuta despre Transgaz – Sibiu (simbol TGN), transportatorul național de gaz. Din sectorul fondurilor de investiții avem Transilvania Investments Alliance, cu sediul în Brașov (simbol Transi), fostul SIF3 Transilvania și Lion Capital, cu sediul în Arad, fostul SIF1-Banat-Crișana.

La producători găsim Teraplast – Bistrita-Năsăud (simbol TRP), Prebet Aiud – Alba (simbol PREB), Cemacon – Cluj (simbol CEON), IAR Brașov (simbol IARV), AAGES – Mureș (simbol AAG), Compa – Sibiu (simbol CMP), doar o parte din societățile care au cota de piață semnificativă pe sectorul lor de producție și al căror potențial pozitiv a fost exploatat într-o manieră profitabilă de către investitori.

Transilvania este reprezentată și în sectorul farmaceutic de societăți precum Ropharma – Brasov (simbol RPH) și Farmaceutica Remedia, cu sediul în Hunedoara (simbol RMAH). Investitorii pot de asemenea lua prin bursă acțiuni la Turism Felix – Bihor (simbol TUFE). Așadar multe dintre societățile ale căror produse, servicii le accesăm în viața de zi cu zi, fiind listate la bursă ne permit să le devenim acționari, ca să avem implicit drept la vot în adunările generale ale acționarilor, drept la dividende și mai important – dreptul de a fi informați.

 

Când se poate retrage o companie de la bursă?

Alina Anamaria Silaghi: Societățile listate se pot retrage de la tranzacționare, însă doar în condiții excepționale. Pot fi retrageri voluntare sau retrageri impuse de instituțiile pieței de capital pentru că nu mai îndeplinesc condițiile legale pentru a fi menținute listate. Exemple de delistare sunt: falimentul societății sau hotărârea adunării generale privind retragerea de pe piață din lipsa de lichiditate (nu se fac tranzacții) sau retragerea societății de pe piață la solicitarea acționarului cu deținere de peste 95% din capitalul social al societății. Toate retragerile societăților listate se fac cu respectarea unor proceduri menite a proteja micul acționar. Acestuia i se oferă posibilitatea vânzării deținerilor, la prețuri stabilite, de obicei, de către un evaluator autorizat, înainte ca societatea să fie retrasă de pe bursă.

 

Ce ar trebui să știe o persoană care vrea să investească la bursă? Cum poate investi, ce condiții trebuie să îndeplinească?

Alina Anamaria Silaghi: Investițiile la bursă trebuie văzute ca și o altă modalitate de a economisi. Trebuie înțeles că profitul realizat pe bursă nu ține de noroc, ține de o informare corectă, de disciplină, de analiză și de timp alocat investiției. Investițiile la bursă nu oferă certitudini, însă atâta timp cât respectăm câteva reguli foarte simple, putem să reducem foarte mult din riscuri. Așadar, trebuie să investim banii de care să ne putem dispensa o perioada mai lungă de timp (nu bani din credite, traiul curent, etc). Pe urmă, trebuie să investim gradual, inițial sume mai mici și să creștem pe măsură ce ne-am familiarizat cu platforma, cu întregul mecanism. Diversificăm portofoliul (adică luăm acțiuni la societăți din mai multe domenii de activitate). De asemenea, încercăm să fim cât mai raționali în decizii, să înlăturăm partea emoțională atunci când tranzacționăm. Pe bursă, se spune că lăcomia și frica sunt cei mai mari dușmani ai investitorului. Fiind multe societăți listate și foarte multă informație, trebuie să alegem câteva societăți, de interes, despre care să citim și să ne informăm cât mai corect. Cum spuneam mai devreme, brokerul este cel care face toate operațiunile tehnice pentru ca investitorii să aibă acces la bursă, îi îndrumă, îi învață termeni, platforme, unde și ce să caute, însă decizia de a vinde sau de a cumpăra, cât și când, îi aparține în totalitate investitorului. Nimic nu se poate face fără voia acestuia.

Ma bucur să văd că în ultimii ani tot mai multe persoane, de vârsta diferite, își deschid cont și investesc la bursă. De-a lungul anilor, mecanismul investițional s-a perfecționat, fiind simplificat și popularizat astfel încât totul a devenit foarte simplu și la îndemână. Din exterior totul pare destul de complicat, însă primul pas este să va găsiți un broker cu care să lucrați și din acel moment totul devine simplu și accesibil.

 

DAN BIRTA

Articol apărut în TB 126

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Producătorii de condimente și ingrediente de milioane ai Transilvaniei

Articolul următor

Dezlegare la angajări în Sănătate. Ministerul Sănătății va angaja 2.226 de medici și asistente

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share