Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum am ajuns să plătim cu cardul

În ziua de astăzi, cei mai mulți dintre noi folosim în mod regulat cardurile atunci când realizăm plăți. Indiferent dacă e vorba despre cafeaua de dimineață, de pregătirea unui stoc de produse alimentare sau de distracție pe internet, probabilitatea de a alege cardul ca modalitate de plată de bază este foarte mare. Suntem atât de obișnuiți să le avem în uz, încât avem senzația uneori că au existat dintotdeauna.

 

Sunt puțini cei care s-au gândit vreodată la istoria din spatele prețiosului obiect care se află în portofel. Câteva fapte cheie despre inventarea cardurilor ar trebui să știm cu toții. Și înainte de a parcurge mai departe, este esențială menționarea celor două tipuri de carduri comune în prezent: carduri de credit și carduri de debit. Istoria cardurilor de credit datează de mai mult timp și, de aceea, se poate să fie chiar și mai interesantă. Conceptul de credit a început să crească în populariate atunci când comercianții acordau credit clienților, în schimbul unei promisiuni de plată viitoare. Cu toate acestea, primele carduri de credit, așa cum le cunoaștem astăzi, nu au fost inventate decât la mijlocul secolului al XX-lea și abia la sfârșitul anilor 1950 a apărut primul card de credit adevărat așa cum îl cunoaștem.

În 1950, Frank McNamara, fondatorul Diners Club International, a avut un moment de inspirație în timp ce lua masa la un restaurant. Dându-și seama că își uitase acasă portofelul, McNamara a conceptualizat un card de credit care putea fi folosit în mai multe locații. Această idee a marcat apariția primului card de credit de uz general, cardul Diners Club, care a fost lansat în 1951. Inițial, acesta s-a concentrat în primul rând pe cheltuielile de călătorie și divertisment, dar succesul său a deschis calea revoluției cardurilor de credit.

Primul card de debit a apărut în 1966, dar utilizarea acestora a crescut rapid între anii 1990 și 1994. Cardurile de debit au devenit populare din mai multe motive. În primul rând, acestea au fost disponibile unui număr mare de persoane, deoarece nu necesitau o verificare a creditului, așa cum se întâmplă în cazul cardurilor de credit. De-a lungul anilor, aria lor de utilizare a crescut, acum putând fi folosite pentru a prelua numerar de la bancomate, pentru a face cumpărături în magazin sau online, pentru a stabili plăți regulate și pentru a obține cashback în anumite magazine. Introducerea plății contactless în 2008 a fost o altă reușită, care a permis ca plățile cu carduri de debit să fie mult mai convenabile.

Mastercard și Visa sunt cele mai mari două rețele de carduri care funcționează astăzi, cu o amprentă globală și zone de utilizare nenumărate. Modul de funcționare al amândurora este foarte asemănător, fie că este vorba despre plăți efectuate la locație sau online. Foarte rar se întâmplă ca un comerciant cu amănuntul să accepte un anumit tip, dar nu și celălalt. Același lucru este valabil și în industria de divertisment. Pe măsură ce jocurile online au devenit atât de ușor accesibile, iar multe dintre ele chiar includ achiziții în joc, depuneri și, de asemenea, retrageri, Visa și MasterCard și-au deservit scopul pentru a oferi suportul profesional necesar. Odată cu apariția portofelelor electronice, lista metodelor de plată disponibile a crescut pe anumite platforme, iar parte din aceasta este și platforma PokerStars, unde experiența de a juca poker online este programată să fie interesantă atât pentru începători, cât și pentru experți. Un proces rapid de plată, care nu este supraîncărcat cu o mulțime de pași, este unul dintre atuurile pe care le caută un jucător.

Divertismentul poate să nu fie cea mai mare cheltuială lunară a noastră, dar dacă vrem să ieșim în avantaj atunci când plătim pentru servicii precum streaming, filme, divertisment live și abonamente digitale, cele mai bune carduri de debit sau de credit pentru divertisment oferă această șansă. În Statele Unite, de exemplu, există carduri oferite de nume mari precum American Express sau Citibank, pentru care nu se poate găsi echivalent în alte locații din lume. Cei cărora le place să călătorească pentru a-și vedea artiștii preferați cântând la concerte și festivaluri, nu pot da greș cu cardul Chase Sapphire Preferred, care oferă un bonus solid de bun-venit și recompense accelerate la achizițiile de călătorii, împreună cu opțiuni flexibile și valoroase de răscumpărare pentru călătorii. Un alt card, a cărui taxă anuală ajunge undeva la 95 de dolari, oferă înapoi bonusuri în numerar pe o gamă mai largă de categorii de divertisment, inclusiv cinematografe, evenimente sportive (evenimente live profesionale și semi-profesionale), teatre, parcuri de distracție, obiective turistice, grădini zoologice, săli de dans, magazine de discuri, săli de biliard și piste de bowling.

Există o selecție diversă de carduri de plată în toată lumea și deși ideea de a le folosi nu va dispărea, cardurile fizice ar putea deveni în curând doar parte din istorie. Pe lângă utilizarea tot mai frecventă a portofelelor electronice, previziunile industriei indică plățile biometrice – utilizarea selfie-urilor, a amprentelor și a scanărilor retinei pentru a verifica titularul contului – ca următorul pas important pentru plățile cu cardul. La urma urmei, ne putem debloca deja telefoanele doar privindu-le. Poate că ani mai târziu, în loc să scoatem la vedere cărțile de credit pentru a efectua o plată, va trebui să ne scoatem doar ochelarii de soare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a semnat contractul pentru reabilitarea energetică Liceului German „Friedrich Schiller” din Oradea

Articolul următor
Prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis, Marcel Boloș a preluat mandatul de ministru al finanțelor.

Ministerul de Finanțe a lansat prima emisiune de obligațiuni verzi pe piețele externe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share